Zo vind je rust en ontspanning met cannabis en meditatie
Mediteren zorgt voor ontspanning, ontstresst en geeft energie. Cannabis en meditatie is een enorm krachtige combi. Ontdek hier de voordelen.
Het entourage-effect suggereert dat medicijnen die van hele wiettoppen zijn gemaakt, beter werken dan geïsoleerde extracten. Onderzoek van de University of Arizona Health Sciences onderstreept die theorie. Terpenen dragen bij aan een veelbelovende nieuwe manier van pijntherapie. Het kan lagere doses mogelijk maken en dus minder bijwerkingen.
Verschillende cannabissoorten hebben een uiteenlopende smaak en geur. Sommige soorten ruiken naar citrus, andere naar dennenbomen. Terpenen zijn aromatische verbindingen die in veel planten voorkomen. Ze zijn het basisbestanddeel van essentiële oliën. Zo geeft het terpeen linalool aan lavendel z’n kenmerkende bloemengeur.
Terpenen helpen planten om zich tegen indringers van buitenaf te beschermen. De aromatische stoffen en soms bittere smaak schrikken herbivoren, schimmels en insecten af. Een gemiddelde wietplant produceert meer dan tweehonderd (!) terpenen. Ze zijn vluchtig en verdampen gemakkelijk. Cannabis sativa bevat naast terpenen van nature voorkomende verbindingen die we als cannabinoïden kennen, waarvan de bekendste cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC) zijn. THC is het psychoactieve bestanddeel van cannabis.
LEES OOK: Het entourage-effect: hoe cannabinoïden samenwerken
Het voert te ver om hier alle 200 terpenen te benoemen. De Top 5 terpenen in cannabis is echter (in willekeurige volgorde):
LEES OOK: Ontdek de wonderbaarlijke effecten van terpenen in cannabis
Al deze terpenen hebben hun eigen unieke kenmerken en dus uiteenlopende uitwerkingen in je lichaam. Zo bevatten indica-soorten veel myrceen. Dit terpeen werkt in synergie met THC en zorgt voor ontspanning. Limoneen, dat we meer in sativa-soorten aantreffen, zorgt juist voor een energiek effect. Dit is eveneens een voorbeeld van het entourage-effect.
Hoofdonderzoeker en arts John Streicher, weet dat veel mensen cannabis en cannabinoïden tegen pijn gebruiken. “We zijn echter in het bijzonder geïnteresseerd in het entourage-effect. We hopen dat we wellicht de bescheiden, pijnstillende werkzaamheid in plaats van de psychoactieve bijwerkingen van THC kunnen versterken. Hiermee kunnen we hopelijk een beter therapeutisch middel creëren”, vertelt het vooraanstaande lid van het University of Arizona Health Sciences Comprehensive Pain and Addiction Center. Streicher is tevens universitair hoofddocent farmacologie aan het College of Medicine in Tuscon.
De onderzoekers ontdekten dat cannabis terpenen, als ze op zichzelf worden gebruikt, de effecten van cannabinoïden nabootsen. Een van die effecten is een vermindering van pijn. In combinatie met cannabinoïden werden de pijnstillende effecten versterkt zonder extra negatieve bijwerkingen.
Het artikel, ‘Cannabis sativa-terpenen zijn cannabimimetisch en versterken selectief de cannabinoïde-activiteit’, werd gepubliceerd in Scientific Reports. Dr. Streicher zegt hierover: “De uitkomst van ons onderzoek was toch nog verrassend. We gingen wel van deze hypothese uit, maar we hadden niet per se verwacht dat terpenen cannabinoïde-achtige effecten zouden produceren. Terpenen zijn immers eenvoudige verbindingen die in meerdere planten voorkomen.”
Streicher en zijn team concentreerden zich op vier cannabis terpenen: alfa-humuleen, geraniol, linalool en bèta-pineen. Ze evalueerden elk terpeen zowel geïsoleerd als in combinatie met WIN55,212-2. Dit is een synthetische cannabinoïde-agonist die de natuurlijke cannabinoïdereceptoren van het lichaam stimuleert.
Als een cannabinoïde zoals THC je lichaam binnenkomt, bindt het zich aan een van de twee cannabinoïde-receptoren: CB1R, de meest voorkomende, of CB2R. De receptor activeert vervolgens neuronen die fysiologische processen en gedrag beïnvloeden. In laboratoriumexperimenten ontdekten onderzoekers dat alle vier de terpenen, net als THC, de CB1R activeren.
Gedragsstudies met muizen toonden aan dat alle vier de terpenen de pijngevoeligheid verminderden wanneer ze individueel werden toegediend. Dat was echter niet alles. Ook ten minste drie van de vier klassieke bijwerkingen van cannabinoïden namen af. Je kunt hierbij denken aan minder pijn, verlaagde lichaamstemperatuur, bewegingsproblemen en katalepsie. Dit laatste is een bevriezingsgedrag (de bekende couch lock) gerelateerd aan de psychoactieve effecten van cannabinoïden.
Toen terpenen met WIN55,212-2 werden gecombineerd, zagen de onderzoekers een grotere vermindering van pijnsensatie in vergelijking met de terpeen of WIN55,212-2 op zichzelf. Dit toont een terpeen/cannabinoïde-interactie voor pijnbeheersing aan.
Dr. Streicher’s onderzoek richt zich op het gebruik van terpenen in combinatie met opioïden en als pijnbestrijding voor specifieke soorten kankergerelateerde pijn. Zijn doel op lange termijn is om met lagere doses medicijnen en minder bijwerkingen hetzelfde niveau van pijnverlichting te bereiken als nu, maar dan via gebruik van het entourage-effect waarbij terpenen met cannabinoïden of opioïden worden gecombineerd.
Terpenen zijn overigens algemeen als veilig erkend door de Amerikaanse Food and Drug Administration, dus dit biedt zeker perspectief voor de toekomst!
LEES OOK: Terpenen en specifieke wietsoorten tegen ontstekingen en pijn