Naarmate je ouder wordt neemt het risico op pijn door ontstekingen toe. Soms gaat dat ook weer over, maar het komt voor dat deze ontstekingen zich omzetten in chronische aandoeningen die de levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Reguliere medicijnen daartegen kunnen effectief zijn, maar hebben vaak schadelijke bijwerkingen. Cannabis is een veiliger alternatief voor deze gevaarlijke middelen gebleken.
Reguliere medicijnen gevaarlijk
Bij ontstekingspijnen worden makkelijk allerlei medicijnen voorgeschreven. De meest gebruikte middelen tegen dit soort kwalen zijn non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID), niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. In 2012 kregen maar liefst 3,2 miljoen Nederlanders dergelijke middelen van hun arts voorgeschreven.
Onder deze middelen vallen medicijnen als ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat en celecoxib. En hoewel deze middelen vaak wel goed werken tegen de pijn, zijn ze ronduit gevaarlijk. Zo belandden er volgens gegevens uit 2007 jaarlijks 1100 mensen in het ziekenhuis door verkeerd NSAID-gebruik.
Werking
NSAIDs remmen niet alleen de oorzaak van ontstekingen maar ook de lichaamseigen ontstekingsremmer. Hierdoor kun je van veel ernstige bijwerkingen last krijgen door deze middelen, waaronder maagzweren en -bloedingen.
Het tegenstrijdige van deze middelen is dat de reden dat ze werken, ook de reden is dat ze gevaarlijk zijn. NSAIDs blokkeren namelijk COX-1 en COX-2 enzymen. Deze enzymen produceren een groep stoffen in onze cellen genaamd prostaglandinen.
Prostaglandinen die door COX-1 enzymen worden gemaakt activeren je bloedplaatjes (om te stollen) en beschermen de maag- en darmwand. COX-2 prostaglandinen worden geproduceerd als reactie op letsel of een infectie en reguleren ontstekingen.
Het probleem hiermee is dat op celecoxib na, een COX-2 remmer, de meeste NSAID’s niet-selectief werken en beide enzymen beïnvloeden. Het remmen van de COX-2 enzymen werkt pijn verlichtend en remt ontstekingen. Maar omdat in veel gevallen COX-1 ook wordt geblokkeerd, krijgen gebruikers last van vervelende bijwerkingen omdat de maag- en darmwand bijvoorbeeld niet meer worden beschermd.
Bijwerkingen NSAIDs
De complicaties en bijwerkingen van NSAIDs zijn geen uitzondering, maar veelvoorkomende en ernstige situaties. Dat blijkt wel uit de 1100 jaarlijkse ziekenhuisopnames door deze medicijnen. NSAID-gebruik kan leiden tot maagzweren, ernstig maagzuur, suizende oren, hoofdpijn, duizeligheid, lever- of nierfalen, opgezwollen benen, hoge bloeddruk, hartaanvallen, hartfalen, beroertes en de dood.
Bij NSAIDs worden vaak maagzuurremmers voorgeschreven, maar niet iedereen gebruikt deze. Sinds kort worden deze ook niet meer vergoed als je ze korter dan zes maanden nodig hebt. Het gevolg daarvan is dat veel mensen (5-13 procent) ze niet eens meer ophaalt bij de apotheek. Jaarlijks overlijden dan ook tientallen mensen door maagbloedingen als gevolg van NSAID-gebruik.
Veel artsen vinden door deze gevaren dat NSAIDs compleet uit de vrije verkoop gehaald zouden moeten worden. Zo ook Dr. Bonny Goldstein, die schrijft dat ze het simpelweg belachelijk vindt dat we gevaarlijke middelen gebruiken in plaats van een geneeskrachtige en niet-giftige plant. Als het aan haar ligt ruilen we allemaal onze NSAIDs in voor cannabis.
Cannabis tegen ontstekingspijn
In de afgelopen jaren hebben diverse studies de ontstekingsremmende werking van plantaardige cannabinoïden en terpenen bewezen, de medicinaal werkzame stoffen in cannabis. Deze componenten uit wiet werken op verschillende manieren tegen ontstekingen. Zo blokkeren ze onder meer stoffen die ontstekingen veroorzaken als gevolg van ziekte of letsel.
Terpenen en cannabinoïden, de medicinaal werkzame stoffen uit cannabis, zijn ook sterke ontstekingsremmers mar dan zonder schadelijke bijwerkingen. [Foto: shutterstock/Gleti]
CBDA, de zure vorm en tevens voorloper van CBD, remt het COX-2 enzym aanzienlijk beter dan placebo’s, NSAIDs en andere cannabinoïden, zo blijkt uit onderzoek uit 2008. In 2005 bewezen Dr. Ethan Russo en Dr. Geoffrey Guy de synergetische werking van fytocannabinoïden (fyto = plantaardig), beter bekend als het entourage-effect. Dit betekent dat verschillende cannabinoïden samen een beter gebalanceerd medicinaal effect leveren, in vergelijking met ontstekingsremmers met maar één werkzaam molecuul.
Keuzes
Aandoeningen behandelen met cannabis kan gelukkig op veel manieren, dat hoeft niet altijd het roken van een joint te zijn. Er zijn talloze manieren om de werkzame stoffen van cannabis in te nemen zónder te roken. Zo kun je extracten zoals wietolie nemen, edibles maken, crèmes en balsems smeren of een vaporizer gebruiken.
Tegenwoordig kun je als patiënt ook beter bepalen welke cannabinoïden je nodig hebt om bepaalde middelen in je medicijnkast mee te vervangen. Zo kun je kiezen voor THC-rijke cannabis-medicijnen, CBD-medicijnen zónder THC, een combinatie van CBD en THC, THCA en/of CBDA. Al zijn die laatste twee in de Nederlandse markt nog weinig te krijgen. Het juicen van rauwe cannabis is daarom een goede manier om de krachtige zure vormen van deze stoffen te gebruiken.
[Openingsfoto: shutterstock/Jan Mika]