Vermindert cannabis depressie of versterkt het het juist? Wetenschappers zijn het daar niet over eens. Maar volgens een onderzoek aan de universiteit van Buffalo in Amerika op ratten zou cannabis een potentieel medicijn zijn voor serieuze vormen van depressie!
Onderzoekers van de universiteit ontdekten dat chronische stress zorgt voor een afname van de productie van endocannabinoïden, de natuurlijke cannabinoïden in ons lichaam. Dit zou tot depressie en/of depressief gedrag lijden.
Cannabinoïden stemmingsverbeteraar
Ratten worden vaak gebruik in onderzoeken naar depressies, omdat zij in bepaalde situaties zelf ook depressief gedrag vertonen (Foto: Scientopia)
Cannabinoïden in marihuana zouden op een dag een depressiebehandelaar kunnen worden. Eentje met minder schadelijke effecten dan de meeste antidepressiva. “Het gebruik van ingrediënten uit cannabis om de normale endocannabinoïde functies te herstellen zou onze stemming kunnen stabiliseren en depressie doen afnemen”, zegt professor Samir Haj-Dahmane, wetenschapper bij het verslavingsinstituut van de universiteit van Buffalo.
Rattenonderzoek legitiem voor mens
De onderzoeken zijn tot dusver alleen maar gedaan op ratten, maar de onderzoeksresultaten zijn ook toe te passen op mensen. Ratten delen 97,5 procent van hun DNA met ons, dus kan het wel als legitiem wetenschappelijk bewijs worden gebruikt voor discussies over medicinale cannabis. Veel onderzoekers zeggen dat er nog een lange weg te gaan is voordat we weten of het echt effectief is bij mensen, maar gezien het feit dat mensen wiet gebruiken om PTSS (posttraumatische stressstoornis) te behandelen, denken ze wel dat er een flinke kern van waarheid in zit.
Hoopvolle toekomst
Wetenschap en cannabis zijn soms geen goede combinatie, aangezien het verbod erop in veel landen wetenschappelijk onderzoek moeilijk maakt. Het gaat allemaal nog wat langzaam, maar de toekomst voor cannabis als medicijn tegen depressies ziet er hoopvol uit
Al eerder schreven we een artikel over een onderzoek tussen depressie en cannabis. Klik HIER om het nog eens te lezen.
[Openingsfoto: shutterstock/kwest]