(advertenties)
(advertentie)

Na decennia van repressie en verbod keert de cannabisplant terug naar haar geboortegrond: de regering van Oezbekistan heeft groen licht gegeven voor de teelt van – jawel! – hennep met maximaal 0,2 procent THC. Oké, qua THC-percentage is dat wat mager maar Oezbekistan is mooi wel waar het allemaal begon voor de cannabisplant.

Waar op de wereld zijn de eerste cannabisplanten tot ontwikkeling gekomen? Waar komt onze veelzijdige en heilzame plant oorspronkelijk vandaan? Het antwoord op die vraag is niet met zekerheid te geven, maar de meeste deskundigen zijn het er over eens dat dat ergens in Centraal-Azië moet zijn geweest. In hun standaardwerk ‘Cannabis – Evolution and Ethnobotany’ schrijven Robert C. Clarke en Mark D. Merlin:

Centraal-Azië

‘Delen van Centraal-Azië (van de Kaukasus tot het Altai-gebergte), Zuid-Azië (door de uitlopers van het Himalaya- en Hindu Kush-gebergte) en Oost-Azië (in het bergachtige Hengduan-Yungui-gebied of langs de Yangzi en Huang He rivieren in het huidige China) zijn allemaal geopperd als mogelijke locaties voor het gebied van natuurlijke oorsprong en/of primaire domesticatie van cannabis, en al deze regio’s hebben waarschijnlijk ooit een rol gespeeld in de evolutie van cannabis. (…) Wij geloven in ieder geval dat Centraal-Azië verreweg de meest plausibele locatie biedt voor de primaire oorsprong en vroege evolutie van cannabis.’

Hennep voor de industrie

De Centraal-Aziatische geboortegrond van cannabis is tegenwoordig opgedeeld in meerdere landen: Oezbekistan, Kazachstan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Kirgizië en China. De president van Oezbekistan, Shavkat Mirziyoyev, ondertekende in maart 2020 een wet die de commerciële teelt van hennep met maximaal 0,2 procent THC toestaat, “voor industriële doeleinden die geen verband houden met de productie van verdovende middelen en psychotrope stoffen”. Deze maand maakte de minister van buitenlandse zaken bekend dat een Frans-Oezbeekse joint venture hennep gaat verbouwen in de Khorezm, ook wel Xorazm regio in het zuidoosten van het land, aan de grens met Turkmenistan.

Groen licht in Oezbekistan, voor de teelt van … hennep met minder dan 0,2% THC. Foto: torstengrieger, Shutterstock

In Oezbekistan wordt zeer veel katoen gekweekt, het is de achtste katoenproducent ter wereld. Bij die teelt worden niet alleen grote hoeveelheden pesticiden gebruikt, katoen heeft enorme hoeveelheden water nodig. Zeker vergeleken met hennep, dat vrijwel zonder pesticiden geteeld kan worden, veel minder water nodig heeft en in veel gevallen de grond verbetert. Daar komt bij dat de toepassing van hennep veel breder is dan die van katoen: naast kleding en textiel ook bouwmateriaal, papier, brandstof, batterijen, hennepplastic, voeding en uiteraard als natuurlijke bron van CBD (cannabidiol).

KazHemp down de drain

Buurland Kazachstan ging de Oezbeken al voor. Sinds 2017 kweekt het bedrijf KazHemp hennep in Kazachstan. In 2018 zou KazHemp een bescheiden duizend kilo hennep hebben geëxporteerd. Website Eurasianet berichtte eerder deze maand dat het enthousiasme van Kazachstans regering inmiddels wat bekoeld zou zijn.

In 2018 vernietigden de autoriteiten een partij hennep van KazHemp omdat het THC gehalte te hoog zou zijn. Eurasianet: ‘Toen lokale journalisten eerder dit jaar vroegen of KazHemp legaal opereert, weigerde een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken te antwoorden, maar zei dat het ministerie zich het recht voorbehoudt om de producten van het bedrijf op elk moment te analyseren.’

Sinds een paar jaar presenteert Oezbekistan zich als het toeristvriendelijke ‘Hart van de Zijderoute’. Als ze het toerisme echt goed op gang willen krijgen, dan maken ze daar ‘The Cradle of Cannabis’ van en legaliseren ze de plant helemaal. Maar daarvoor zal er waarschijnlijk nog heel wat water door de Syr Darya moeten stromen…

[Openingsbeeld: Everyonephoto Studio, Shutterstock
Bronnen: Uzbekistan returns to its roots with cannabis cultivation, Eurasianet.org, 21 juli 2020.
‘Cannabis – Evolution and Ethnobotany’, door Robert C. Clarke en Mark D. Merlin, University of California Press, 2013]