Migraine is een aandoening die zorgt voor een spontane, tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen. Hierdoor ontstaan aanvallen die de bloedvaten weer verwijden. Deze wisselwerking leidt tot heftige hoofdpijnen en andere vervelende symptomen. Wellicht kan wiet verlichting bieden, dit weten we erover.
In 1914 stelde Canadees William Osler, ook wel de vader van de moderne geneeskunde, het gebruik van wiet voor als behandelingsoptie tegen migraine. De criminalisering van cannabis die niet veel later begon, heeft sindsdien belemmerd om dit potentieel verder te onderzoeken. Wat we tot op heden begrijpen van wiet en migraine komt grotendeels uit anekdotisch bewijs en enkele niet-klinische studies maar is wel veelbelovend.
Wat is migraine?
Migraine is een complexe aandoening met een aantal vervelende symptomen, zoals:
- Erge hoofdpijn
- Verstoord zicht
- Problemen met coördinatie
- Gevoeligheid voor licht (fotofobie) en geluid (fonofobie)
- Desoriëntatie
- Misselijkheid en braken
Deze symptomen kunnen enkele uren tot wel enkele dagen aanhouden. In zeer ernstige gevallen kan er zelfs bewustzijnsverlies optreden of een omkeerbare verlamming. Men veronderstelt dat mensen met migraine genetische aanleg hebben, die zich uit in abnormale cellen in de hersenstam. Maar ook externe (chemische, omgeving) factoren spelen een rol.
Hoe een migraineaanval zich bij deze mensen manifesteert, is niet precies bekend. Studies suggereren dat een aanval het resultaat is van een verscheidenheid aan triggers, en een disfunctionele interactie met een gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij pijnbestrijding. Deze prikkels activeren het trigeminovasculaire systeem (neuronen in de trigeminuszenuw die bloedvaten in de hersenen van zenuwen voorzien). Een gevolg is het verwijden van bloedvaten die op hun beurt bepaalde hersencircuits activeren. Een complexe opeenstapeling van reacties dus, die gepaard gaat met pijn en ontstekingen.
Huidige behandelingen tegen migraine
Migraine behandelen gebeurt doorgaans met een verscheidenheid aan acute (begin van een aanval) en preventieve medicijnen. De frequentie en ernst van de aanvallen, evenals de levensstijl en lichamelijke conditie van de patiënt, spelen een rol bij de keuze voor een behandeling.
Veel gebruikte pijnstillers tegen migraine zijn paracetamol, naproxen, ibuprofen, acetaminofen, opioïden, triptanen en glucocorticoïden (steroïde hormonen). Triptanen kunnen ook bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, braken, vermoeidheid, duizeligheid en druk op de borst. Tevens kunnen ze de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Bij hart- en vaatziekten zijn triptanen zelfs gevaarlijk. Verder kunnen veel van de genoemde middelen ook maagklachten geven. Daarom krijgen patiënten naast deze pijnstillers ook vaak een maagbeschermer voorgeschreven.
Er zijn een hoop medicijnen tegen migraine, maar de werking is matig en de bijwerkingen vaak heftig. [Shutterstock/Door Creative Family]
Artsen kunnen bovendien middelen voorschrijven tegen misselijkheid, zoals metoclopramide en domperidon. En mensen met regelmatige aanvallen krijgen steeds vaker bètablokkers of calciumkanaalblokkers als preventiemiddel. Artsen schrijven daarnaast ook wel eens antidepressiva, anti-stressiva, anti-convulsiva en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen voor tegen migraine.
Zoals we al aanstipten komen bijna al deze middelen met bijwerkingen, variërend van misselijkheid en duizeligheid tot slaperigheid, spierzwakte en pijn.
Er bestaan naast al deze medicatie, ook aanvullende en alternatieve therapieën zoals yoga, tai chi, acupunctuur, massage, biofeedback, hypnotherapie, cognitieve gedragstherapie, evenals een selectie aan kruiden, vitaminen en mineralen. Maar zoals William Osler ruim honderd jaar geleden al aangaf, is ook wiet een optie.
Wiet tegen migraine: de voordelen
Ieder mens beschikt over een endocannabinoïden-systeem. Dat is een lichamelijk systeem met als doel ons gezond te houden. Het systeem werkt met twee belangrijke, lichaamseigen cannabinoïden die anandamide en 2-arachidonylglycerol (2-AG) heten. Deze stoffen zijn onder meer in staat om bloedvatverwijding te remmen, pijnmechanismen te moduleren en ontstekingen te verminderen.
Het bijzondere aan wiet is dat er ruim honderd werkzame bestanddelen in zitten die lijken op deze lichaamseigen cannabinoïden. Ze werken daardoor perfect samen met het endocannabinoïden-systeem en dragen zodoende bij aan de werking ervan. Dit verklaart waarom cannabis zo heilzaam werkt, tegen zoveel verschillende klachten.
Pijnbestrijding is het bekendste en wellicht het grootste voordeel van wiet bij migraine. Ook de niet-psychoactieve cannabinoïde CBD heeft pijnstillende eigenschappen. Die zijn van dien aard dat ze de afhankelijkheid van voorschrijven opiaten kunnen verminderen. Patiënten gebruiken daarnaast ook cannabis om te helpen slapen, eetlust te stimuleren, stemming te verbeteren en angsten te beheersen.
Wiet werkt perfect samen met ons endocannabinoïden-systeem. Dit verklaart waarom het zo heilzaam werkt, tegen zoveel verschillende klachten
Migrainepatiënten kunnen slopende pijn, misselijkheid en braken ervaren. Deze symptomen zijn dus potentieel beheersbaar met cannabis. Dit komt bovendien vanwege de anti-emetische (remmen van misselijkheid en braken), de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van specifieke, plantaardige cannabinoïden (fytocannabinoïden) in wiet.
Cannabis is dus het proberen waard bij migraine. Houd wel rekening met een paar factoren. Gebruik je ten eerste medicijnen? Overleg dan met je arts of die samengaan met wiet. Denk ook na over de methode van toedingen en dosering.
De beste methode om te onderzoeken of wiet werkt, is door te beginnen met een hele lage dosis en die langzaam op te bouwen. Op die manier kan het lichaam wennen aan de extra plantaardige cannabinoïden en kan je rustig ontdekken welke dosis het beste werkt.
MEER LEZEN: Studie: cannabis effectiever tegen migraine dan reguliere medicijnen
[Openingsfoto: Shutterstock/StunningArt]