
Werking van medicinale cannabis versterken met voeding – kan dat?
Wat hebben zwarte peperkorrels, mango, pijnboompitten en citroen in combinatie met cannabis gemeen? Ze zorgen ze voor een versterkend effect op de uitwerking van (medicinale) wiet!
Cannabis is een ontzettend veelzijdig medicijn. Je kunt de werkzame stoffen inhaleren met een vaporizer of een ouderwetse joint. Al is roken natuurlijk niet de meest gezonde manier om de heilzame werking van cannabis binnen te krijgen. Je kunt wietmedicijnen ook eten door te verwerken in een lekker gerecht bijvoorbeeld. Maar wat zijn nou de grote verschillen tussen het eten en inhaleren van cannabis?
Veel patiënten geven aan dat het eten van cannabis een heftiger psychoactief effect kan opleveren dan het inhaleren van wiet. Hoewel dat onwaarschijnlijk klinkt is het wel de absolute waarheid.
De cannabinoïde THC wordt anders verwerkt door het lichaam wanneer het wordt gegeten. Het effect ervan is dan ook zeer verschillend dan bij inhalatie.
Wanneer je namelijk cannabis eet, wordt de werkzame stof THC in de lever omgezet (gemetaboliseerd) naar 11-hydroxy-THC. Die stof geeft van zichzelf een meer psychoactieve ervaring dan wanneer THC geïnhaleerd wordt.
Het roken of inhaleren van wietdamp is een snelle manier om de werkzaamheid van cannabis medicijnen te voelen. Binnen 5 tot 20 minuten merk je het effect van een trek van een vaporizer of joint. Dat effect is meestal binnen anderhalf uur grotendeels verdwenen.
De effecten van edibles houden langer aan dan wanneer je wiet inhaleert. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]
Zelfs zeer ervaren cannabisgebruikers kunnen moeite hebben met het doseren van eetbare cannabis. Dit komt vooral door de lange tijd tussen het innemen van het medicijn en het merkbaar worden van het effect. Vaak zijn gebruikers eerder geneigd een hap bij te nemen dan de effecten merkbaar zijn. Hierdoor hebben veel mensen een té heftige ervaring met edibles. Dat is jammer, want goed gedoseerd kan eetbare cannabis veel voordelen hebben voor medicinale gebruikers.
Het kan erg lastig zijn om edibles goed te doseren, zelfs voor ervaren gebruikers. Het is daarom verstandig om met een lage dosering te beginnen en die indien nodig langzaam te verhogen. [Foto: shutterstock/SuperStockShots]
Omdat in Nederland geen gereguleerde markt bestaat, zijn de meeste mensen op hun eigen keukentje aangewezen voor edibles. Hierdoor krijg je een minder gestandaardiseerd product dan verkrijgbaar is in bijvoorbeeld staten van de VS waar cannabis gelegaliseerd is. Het is dan ook van groot belang voorzichtig te doseren om ongewenste effecten te voorkomen. Maar geen zorgen, overdoseren kan gelukkig geen kwaad.
De ene edible is de ander niet. Omdat er geen gereguleerde markt is in Nederland verschillen verkrijgbare edibles gigantisch in sterkte. [Foto: shutterstock/Blablo101]
Eetbare cannabis is enorm populair. Zeker voor mensen die liever niet roken door longproblemen of de gezondheidsrisico’s zijn edibles een goed alternatief.
Omdat er geen schadelijke rook aan te pas komt, en de effecten langdurig merkbaar zijn is het eten van wiet een gezond alternatief voor roken of verdampen. [Foto: shutterstock/Atomazul]