Hardnekkige onzin over cannabis ‘ontmanteld’
Jarenlang werd er een hoop onzin over wiet verkondigd, die de wetenschap inmiddels allang heeft achterhaald. Tijd om deze onzinverhalen over cannabis te ontmantelen.
Terpenen zijn bestanddelen in etherische oliën die in veel planten zitten. Ze zijn verantwoordelijk voor de geur en de smaak van planten. Anders gezegd: terpenen zijn de aromatische moleculen van een plant.
Terpenen verdampen als ze worden blootgesteld aan de zon en aan hoge temperaturen. Op deze manier verspreiden ze de typische geur van de plant. Deze geur beschermt de plant tegen bepaalde roofdieren en trekt ook bijen en vlinders aan. Bovendien produceren terpenen hars.
In de cannabisplant zijn terpenen verantwoordelijk voor de typische citroen-aroma’s die in veel cannabissoorten de boventoon voeren. Maar ook de fruitige en zoete accenten of juist de meer aardachtige geuren en smaken in diverse soorten komen grotendeels voort uit terpenen.
Mensen gebruiken terpenen uit verschillende planten als smaakmaker in voeding, voor de geur van parfum en aromatherapieën. Maar dat is niet het enige. Wat deze stofjes zo boeiend maakt, is dat veel terpenen ook een specifieke heilzame werking hebben. Bovendien zijn ze in staat om de werking van cannabinoïden te versterken.
Eén van die heilzame terpenen is bisabolol.
Bisabolol is een terpeen die voorkomt in kamille, het hout van de candeia-boom en dus ook in cannabis. De terpeen is ook bekend onder de neem alfa-bisabolol, a-bisabolol en levomenol.
Het stofje is al heel lang een populair bestanddeel in cosmetica, zoals huidverzorgingsproducten en geuren. Dat komt vooral vanwege de kalmerende werking die het heeft op de huid.
De laatste tijd krijgt bisabolol ook steeds meer aandacht in de cannabisgemeenschap. Dat komt omdat het een aantal geweldige medische voordelen heeft.
Eén van de bekendste medische voordelen van bisabolol is de ontstekingsremmende eigenschap. Een studie uit 2011 heeft onderzoek gedaan naar het mechanisme dat verantwoordelijk is voor deze ontstekingsremmende werking. De wetenschappers ontdekten dat de ontstekingsremmende eigenschap van een bepaald eiwit (LPS) wordt versterkt door bisabolol.
Ontstekingen kunnen uiteenlopende gezondheidsproblemen en ziektes veroorzaken zoals lupus fibromyalgie, reuma en de ziekte van Crohn. Dat bisabolol ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan dus verklaren waarom bepaalde cannabissoorten een heilzame werking hebben bij deze aandoeningen.
Dat kamillethee goed werkt tegen maagzuur en andere maagklachten is al eeuwen bekend. Kamille is in staat om de huid te kalmeren. Maar het kan dus ook de maagwand kalmeren en maagzweerklachten verminderen.
Daarom worden middelen waar bisabolon in zit al van oudsher aangeraden bij mensen die snel last hebben van hun maag, of zelfs als natuurlijke maagbeschermer bij medicijnen.
Deze eigenschap komt grotendeels voor rekening van bisabolol, zo bleek onder meer uit deze studie uit 2016.
Vermoedelijk heeft deze terpeen ook een rol gespeeld bij Tonnie. Zij ging CBD-olie gebruiken als alternatieve maagbeschermer, omdat ze last kreeg van ingrijpende bijwerkingen van de maagbeschermers die haar huisarts had voorgeschreven. Bekijk hier een video waarin Tonnie haar verhaal doet.
Een van de meest opwindende ontdekkingen over het terpeen bisabolol is dat het kankerbestrijdende eigenschappen bezit. Deze eigenschappen kwamen zowel in een onderzoek uit 2011 als in een onderzoek uit 2016 naar voren.
Wetenschappers ontdekten dat bisabolol de celgroei bij pancreaskanker kan vertragen. Bovendien wees een onderzoek uit 2012 uit dat de terpeen kan helpen bij het bestrijden van acute leukemie.
Deze bevindingen zijn enorm veelbelovend. Maar er is nog veel meer onderzoek nodig om vast te stellen hoe bisabolol kan worden ingezet bij het bestrijden van kanker.
Afgezien van de vele potentiële medische toepassingen van bisabolol, wordt ook aangenomen dat de terpeen een ontspannende werking heeft. Het zou dus ook goed kunnen werken tegen angst en slapeloosheid. Geen gekke gedachte, want kamillethee (dat veel bisabolol bevat) staat bekend om dit effect.
Hier moet wel een kanttekening bij. Bisabolol is namelijk geen primaire terpeen in de cannnabisplant. Dat betekent dat de werking van de terpeen in cannabis niet domineert.
Bovendien is het, om de werking van een specifieke cannabissoort te begrijpen, belangrijk om te weten welke andere terpenen aanwezig zijn. En niet in de laatste plaats speelt het cannabinoïdenprofiel ook een grote rol bij de werking van cannabis.
Dit gezegd hebbende, dragen alle verbindingen in cannabis bij aan de uitwerking ervan. Met andere woorden: de aanwezigheid van elke stof in cannabis, minimaal of prominent, draagt bij aan het totaalplaatje.
En dat plaatje is weer een stukje mooier geworden, nu we weten dat bisabolol in veel cannabissoorten zit.