De bekende vreetkick die wiet kan veroorzaken zou je kunnen laten denken dat cannabisgebruik gewichtstoename in de hand werkt. Maar wetenschappers hebben ook aangetoond dat cannabis juist kan helpen om gewicht te verliezen. In dit artikel kijken we hoe dat werkt.
Het ondersteunende effect
Cannabisgebruik kan het hongermechanisme stimuleren. Receptoren in onze hersenen kunnen door cannabis worden geactiveerd en maken ons vervolgens hongerig. Hoewel het stoner-stereotype effect dat men ook wel ‘vreetkick’ noemt waar is, betekent het nog niet dat het betrekking heeft op ons dagelijkse eetpatroon, de inname van vetten en eiwitten, en het eventuele aankomen of afvallen van enkele kilo’s per week.
Er zijn namelijk ook onderzoeken die aantonen dat cannabis niet leidt tot gewichtstoename, maar juist kan helpen bij gewichtsverlies.
Dit betekent helaas niet dat medicinale cannabis een alles-in-één oplossing is om af te vallen. Als je ongezond eet en ook nog eens onvoldoende lichaamsbeweging hebt, zal mediwiet niet ineens je BMI verlagen.
Maar als je wel bewust bezig bent met voeding, de juiste voedingsstoffen eet en niet meer eet dan je nodig heeft, dan kan cannabis een metabolisme-verhogende effect hebben. Door dit effect kan cannabis je zelfs helpen bij het laten afnemen van lichaamsvet in de buikstreek. En laat dit nu net een van de ongezondste plekken zijn waar het lichaam vet opslaat.
Het meest bekende effect van THC is toch wel de ‘vreetkick’. Of kan THC juist helpen afvallen? [Shutterstock/Ekaterina Markelova]
Volgens een
studie uit 2011, uitgevoerd door de American Journal of Epidemiology, is het zelfs zo dat wanneer de eetlust stijgt door cannabisgebruik, er toch minder kans is op het ontwikkelen van obesitas dan bij mensen die geen cannabis gebruiken. Andere studies toonden aan dat cannabisgebruikers over het algemeen
minder buikvet en
lagere cholesterolwaarden hebben dan niet-gebruikers.
Er zijn een paar cannabinoïden die hier invloed op hebben.
De invloed van THC
Onderzoekers speculeren dat de verhoging van het metabolisme veroorzaakt wordt door tetrahydrocannabinol (THC), de psychoactieve stof in cannabis.
In een onderzoek uit 2015, uitgevoerd aan de Universiteit van Calgary, werd ontdekt dat bij muizen die THC kregen toegediend geen verandering plaatsvond qua gewicht. Bovendien bleek dat muizen met overgewicht juist gingen afvallen.
De onderzoekers vermoeden dat dit is te wijten aan de invloed van THC op de darm microbiome. Deze invloed zorgt voor matig gewichtsverlies en een betere spijsvertering.
Andere studies in Polen, Italië, Hongarije, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben deze bevindingen bevestigd. Hierdoor zijn sommige artsen, waaronder dokter en cannabisonderzoeker Sunil Aggarwal, ervan overtuigt geraakt dat er een verband is tussen cannabisgebruik en het verlagen van de BMI.
“Deze conclusie geldt zelfs na controle met andere variabelen. Dit wil zeggen dat deze resultaten in stand zijn gebleven ongeacht de omvang van de steekproef of andere factoren zoals leeftijd en geslacht”, aldus Dr. Aggarwal. Toch wordt er ook gesuggereerd dat de invloed van cannabis op ons gewicht veel complexer, dan de verklaring van Aggarwal.
Didier Jutras-Aswad, hoogleraar neurowetenschappen aan de Universiteit van Montreal, heeft een andere mening. Hij onderzocht hoe cannabis de neurobiologische verbindingen beïnvloedt die verantwoordelijk zijn voor onze eetlust.
Hij erkent dat cannabis tijdelijk onze eetlust bevordert, maar denk dat dit juist kan leiden tot een gewichtstoename. Wel gaf hij toe dat er onvoldoende bewijs is om te stellen dat het op de lange termijn zou zorgen voor een gewichtstoename.
Er zitten veel werkzame stoffen in cannabis en sommige kunnen helpen bij afvallen. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]
Andere cannabinoïden in dit verhaal
Het laatste woord is er in ieder geval nog lang niet over gesproken. Dat blijkt ook wel uit het onderzoek dat is gedaan naar tetrahydrocannabivarin (THCV). Dit is een cannabinoïde die effectief blijkt te zijn in de strijd tegen obesitas.
Deze cannabinoïde lijkt sterk op tetrahydrocannabinol (THC). Hun chemische structuur is bijna identiek, maar de invloed die zij hebben op ons endocannabinoïde-systeem verschilt.
In tegenstelling tot THC, cannabidiol (CBD) en cannabichromene (CBC), start THCV niet als cannabigerolic acid (CBGA). Het proces dat THCV doorloopt is anders en resulteert in cannabigerovarin acid (CBGVA). Hierna wordt CBGVA afgebroken tot tetrahydrocannabivarin carbonzuur (THCVA) en deze vorm kan uiteindelijk worden gedecarboxyleerd om THCV te creëren.
Wanneer er eenmaal CBGVA is ontstaan, verloopt het proces verder precies zoals bij THC: de CBGVA wordt door de THCV-syntase afgebroken tot er THCVA ontstaat en wanneer die THCVA gedecarboxyleerd worden, ontstaat er THCVT.
Een complexe proces dat ervoor zorgt dat er een stof ontstaat die obesitas tegen kan gaan. Dat zit zo.
De hoofdrolspeler is THCV
De overeenkomst tussen THCV en THC is duidelijk wanneer men kijkt naar het effect van beide cannabinoïden. Ze hebben beide invloed op dezelfde receptoren, namelijk CB1 en CB2. Echter doen ze dit op verschillende manieren.
THCV wordt momenteel bestudeerd vanwege de potentiële werking als eetlustremmer. En THCV is waarschijnlijk ook een van de belangrijkste cannabinoïden die kan verklaren waarom de gemiddelde cannabisgebruiker slanker is.
THCV kan de behoefte naar suikerrijk voedsel laten afnemen [Beeld: Shutterstock/Syda Productions]
Uiteraard is dit zeer interessant voor mensen die lijden aan bijvoorbeeld
diabetes en overgewicht, maar ook bij mensen die om andere redenen graag een kilootje minder zouden willen wegen, kan cannabis een goede ondersteuning bieden.
Er wordt namelijk vanuit gegaan dat THCV de aanmaak van gelukshormonen die (kortdurend) vrijkomen bij het eten van ongezond voedsel, kan blokkeren. Hierdoor wordt de cirkel doorbroken waarin mensen terecht komen als zij regelmatig ongezond snacken.
Die cirkel ontstaat namelijk door het beloningssysteem van het lichaam. Na het eten van bijvoorbeeld suiker ervaren veel mensen een fijn gevoel. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon dopamine dat ons lichaam beloont omdat je het energie geeft. Omdat suiker heel snel energie geeft, krijg je ook heel snel een fijn beloningsgevoel.
Dit gevoel verdwijnt echter al snel. Bovendien verwerkt je lichaam suiker ook heel snel en als je teveel suiker eet wordt het overschot omgezet in lichaamsvet. Hierdoor ontstaat al snel een nieuwe behoefte om te eten.
Deze cirkel is een veel voorkomend probleem bij mensen met overgewicht, maar ook bij mensen die op het oog slank zijn. Dik of dun, (te)veel suiker is slecht voor de mens.
Maar door gebruik te maken van een strain met een hoog THCV-gehalte kan je deze cirkel dus doorbreken én de strijd tegen de kilo’s wat makkelijker maken voor jezelf.
[Openingsfoto: Shutterstock/doomu]