Omega-3 vetzuren verlagen tolerantie voor cannabis
Last van een hoge tolerantie voor cannabis en THC? Steeds meer wiet nodig voor hetzelfde effect? Met gezonde Omega-3 vetzuren breng je je tolerantie weer omlaag.
Steeds meer mensen ontdekken de medicinale waarde van wiet. Maar het gebruik van cannabis als medicijn is niet alleen iets van de laatste jaren, in de Chinese geneeskunde – die al duizenden jaren bestaat! – wordt het heilige kruid bijvoorbeeld al eeuwenlang ingezet.
Het medicinale gebruik van cannabis heeft in China een lange gedocumenteerde en culturele geschiedenis waarbij alle delen van de plant gebruikt worden. Van zaadje tot de wortels, niets van de wietplant wordt weggegooid. Het is opmerkelijk te noemen dat de toppen in de traditionele Chinese geneeskunde dus niet gerookt worden. Er zijn zelfs oude geschriften die de toppen als giftig omschrijven. Het oudste bekende geschrift van het gebruik van medicinale marihuana thee stamt uit het jaar 2700 voor Christus. Terwijl het medische gebruik van hennepzaad pas veel later ontdekt werd. Dat stamt namelijk uit de 14de eeuw.
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt cannabis gezien als een van 50 geneeskrachtige basiskruiden. Aan hennepzaden (Huo Ma Ren) worden zoete en milde krachten toegeschreven die gelinkt zijn aan de maag, de dikke darm en de milt.
Omdat de cannabisplant twee geslachten kent (mannelijk, vrouwelijk) wordt het ook beschouwd als een kruid met energieën van yin en yang. Maar het zaaddragende geslacht, de vrouwelijke plant hebben een hogere medicinale waarde. Daardoor wordt cannabis soms ook gezien als een yin plant. De taoïstische gedachte is echter dat alles in de natuur zowel yin als yang energie in zich heeft. Hennepzaden worden voor veel verschillende klachten ingezet, maar vaak als laxeermiddel en om obstipatie te verlichten. Als pijnbestrijder of tegen misselijkheid worden de zaden ook vaker gebruikt.
Soms wordt de cannabis daarvoor vermalen tot poeder maar het wordt ook als geheel ingenomen. Gemixt met honing, water of andere vloeistoffen zoals wijn. Cannabiszaden en blad worden trouwens meestal vermengd met andere kruiden en zo ingezet bij de behandeling van heel heel veel verschillende aandoeningen en klachten. Wat we hier schrijven is slechts een heel oppervlakkig topje van de ijsberg voor wat betreft het gebruik van Cannabis in de Chinese geneeskunde.
Om een voorbeeld te geven: een klassiek boek over voeding en medicinale hennepzaden uit 1995 beschrijft een medisch recept om obstipatie en aambeien mee te behandelen. In het recept zitten hennepzaden, rabarber, abrikoos, magnolia, pennie wortel en sinaasappelschil. Hennepzaden worden daarnaast ook gebruikt in combinatie met acupunctuur.
Als gevolg van de lange traditie van het gebruik van cannabis in de Chinese geneeskunde, zijn meer dan de helft van de patenten op cannabis in handen van Chinese bedrijven. Wanneer de Chinese geneeskunde ook in het westen meer geaccepteerd wordt – wat ook aan het gebeuren is – betekend dit dat er grote kansen komen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de geneeskrachtige werking van cannabis en andere kruiden.