Volgens patiënten die lijden aan fibromyalgie – een ziekte die hevige spierpijn veroorzaakt en ook vaak slaapstoornissen, vermoeidheid en hoofdpijn – is cannabis het meest effectieve medicijn. Veel beter dan de traditionele farmaceutische medicatie in ieder geval, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek door de National Pain Foundation.
Fibromyalgie
Fibromyalgie is een niet-gewrichtsgebonden ziektebeeld. Kenmerkend zijn spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn. De naam fibromyalgie komt van ‘fibra’ (vezel), ‘mus’ (spier) en ‘algos’ (pijn) en betekent dus letterlijk ‘pijn van spieren en vezel(ig bindweefsel)’. Om onderscheid te maken met de ziekte reumatoïde artritis wordt het ook wel weke-delenreuma genoemd, aldus Wikipedia. De ziekte is niet te genezen en moeilijk te behandelen.
Online pijnonderzoek
Cannabis is door de patiënten zelf verkozen tot meest effectieve medicijn om de symptomen van fibromyalgie te verzachten [foto: Africa Studio/shutterstock]
En nu blijkt dat cannabis veruit de beste resultaten geeft bij het behandelen van de symptomen van Fibromyalgie. Meer dan 1.300 patiënten deden mee aan
het online onderzoek van de National Pain Foundation en
National Pain Report in de VS. Tot op de dag van vandaag zijn er in Amerika (en bij ons) slechts drie medicijnen toegestaan voor de behandeling: Cymbalta, Lyrica en Savella. Hoewel die farmaceutische middelen miljoenen dollars opbrengen voor producenten als Pfizer en anderen, zeggen de meeste patiënten dat ze niet helpen. En dat is toch een probleem, want alleen al in de VS lijden 5 miljoen mensen aan fibromyalgie!
Traditionele medicatie werkt niet
Maar er is dus hoop voor hen in de vorm van cannabis. Veel van de deelnemers aan de pijnenquête hebben alle drie de ‘legale’ medicijnen geprobeerd. “De recepten die voorhanden zijn voor behandeling hebben meer negatieve bijwerkingen dan positieve aspecten”, meldt een deelnemer bijvoorbeeld. “Ik heb niks kunnen vinden! Alsjeblieft vind een genezing of op zijn minst een medicijn dat onze pijn wegneemt”, schrijft een andere patiënt.
De waardering voor de bestaande medicatie is dan ook dramatisch. Van Duloxetine zegt 60% dat het niet werkt en slechts 8% dat het erg effectief is, 32% vindt dat het een beetje helpt. Bij Pregabalin merkt 61% niets, 29% een beetje en slechts 10% heeft er echt baat bij. En van Milnacipran heeft 68% geen effect, 22% een beetje en slechts 10% veel baat.
Veel betere resultaten van cannabis
Hoe anders zijn die cijfers dus voor cannabis als medicijn bij fibromyalgie. Ongeveer 70% van de patiënten heeft nog nooit wiet geprobeerd tot op heden, maar na dit onderzoek zal dat wellicht veranderen. Want van de mensen die wel wiet gebruiken meldt 62% dat heet ‘erg effectief’ is bij het bestrijden van de symptomen. Nog eens 33% zegt dat het ‘iets helpt’ en slechts 5% van de cannabisgebruikers vindt dat ze er niets aan hebben gehad. Met name op het gebied van pijnbestrijding en de mentale gevolgen van fibromyalgie scoort wiet goed.
[Openingsfoto: shutterstock/pathdoc]