Cannabis wordt steeds meer geaccepteerd als volksmedicijn, maar veel artsen zijn door ‘een gebrek aan onderzoek’ niet snel geneigd het middel voor te schrijven tegen bijvoorbeeld slaapproblemen. Dat is onzin, vinden sommige onderzoekers en heel veel patiënten. Zij zijn overtuigd van de effectiviteit van cannabis als slaapmiddel, ook dankzij overweldigend wetenschappelijk bewijs.
Cannabis i.p.v. slaappillen
Hadley Larson, wijnmaker in Californië, heeft een zwaar jaar achter de rug. Niet alleen had haar moeder een beroerte en probeerde een ander familielid tot twee keer aan toe zelfmoord te plegen; door de heftige bosbranden in de regio heeft ze ook nog eens haar huis moeten evacueren terwijl haar man achterbleef om de wacht te houden.
Maandenlang leven in angst – met slechts vijf uur slaap per nacht – leidde tot spontane woede-uitbarstingen, paniekaanvallen en suïcidale gedachten, zegt ze. Een psychiater raadde haar in november nog antidepressiva en angstremmers aan, maar bang voor de bijwerkingen van deze middelen vroeg ze de arts naar cannabis. Daarop kreeg ze een bijzonder positief antwoord: ‘Ik zal je zeggen, dat is wel waar de wetenschap naartoe gaat.’
‘Het bewijs voor de effectiviteit van wiet als slaapmiddel is zó overweldigend; dat als een dokter zegt dat er niet genoeg bewijs is, ik wil overgeven’
Ze liet de voorgeschreven pillen voor wat ze waren en verving ze met een CBD-tinctuur voor het slapengaan. Binnen enkele dagen was Hadley herboren: ‘Ik heb het wondermiddel gevonden – ik slaap beter, ben gelukkiger en beter geaard’, zegt ze tegen GreenState.com. Het middel helpt tegen haar malende gedachten, waardoor ze binnen 45 minuten in slaap valt en niet meer uren angstig in bed ligt.
Wetenschappelijk bewezen
Cannabis wordt door het grote publiek inmiddels steeds meer geaccepteerd als veiliger alternatief medicijn voor schadelijker of verslavende farmaceutica. Ook tegen slaapproblemen. Toch zijn er maar weinig artsen happig op om het middel voor te schrijven, waarbij ze zich vaak verschuilen achter een ‘gebrek aan onderzoek’.
Maar dat is onzin, zegt Dr. Ethan Russo; de man die de theorie introduceerde dat ziekten als fibromyalgie voortkomen uit een tekort aan lichaamseigen cannabinoïden. Als je immers ‘cannabis’ intypt op PubMed – een site met onderzoeksrapporten – verschijnen er liefst 17.648 resultaten.
‘Bijna elk onderzoek naar op cannabis-gebaseerde medicijnen bewijst een verbetering van de nachtrust’, zegt de vooraanstaand cannabiswetenschapper. Dit tegenspreken is ‘alsof je in een diep gat kijkt – een diep gat van onwetendheid.’
Bijna elk onderzoek naar medicinale cannabis, bewijst een positieve uitwerking op de nachtrust. [Foto: shutterstock/Lightspring]
Hij weet er alles van. Want in één van zijn onderzoeken bleek
Sativex – met net zoveel
THC als
CBD – een ‘goede tot zeer goede nachtrust’ te stimuleren bij 40 tot 50 procent van de respondenten. Zij sliepen allemaal slecht door pijn gerelateerd aan onder meer MS, kanker en reuma. Bovendien bouwden de participanten geen tolerantie op voor de doseringen, zoals bij slaapmiddelen soms wel het geval is.
Beter slapen met mediwiet
Een analyse van al het beschikbare onderzoek naar het effect van cannabis op de slaap, werd in april 2017 gepubliceerd in Current Psychiatry Reports. Daaruit bleek dat wiet onder andere effectief kan zijn tegen nachtmerries van veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit komt omdat cannabis de REM-slaap verkort, waarin je de meeste dromen onthoudt, en je daardoor langer in een diepe slaap verkeert.
Bovendien blijkt dat cannabis effectief kan zijn tegen slaapapneu. Wiet verbetert de aandoening met ruim dertig procent – door neurotransmitters in het brein te stimuleren die de hogere spieren in de luchtwegen reguleren. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad SLEEP, aan de hand van klinisch onderzoek uitgevoerd aan de University of Illinois in Chicago.
Psychiater Michael Moskowitz is gespecialiseerd in chronische pijn. Hij zegt erover: ‘Het bewijs voor de effectiviteit van wiet als slaapmiddel is zó overweldigend; dat als een dokter zegt dat er niet genoeg bewijs is, ik wil overgeven.’ Wijnmaker Larson hoeft hij in elk geval niet meer te overtuigen: ‘Er zijn zoveel mensen aan wie ik het heb gegeven – mensen die nog nooit een dispensary in zijn gegaan of een joint rookten. Ik verspreid het evangelie’, zegt zij.
Lees hier hoe je een goede nachtrust het beste ondersteunt met cannabis.
[Openingsfoto: shutterstock/GlebSStock]