(advertenties)
(advertentie)

Mensen met epilepsie ervaren minder aanvallen of zijn zelfs volledig aanvalsvrij dankzij wiet(-olie). Zo blijkt uit diverse studies en getuigenissen van patiënten. Wetenschappers vragen zich daarom af of deze plant ook kan helpen bij Cerebrale Parese, een neurologische aandoening die onder meer de spiercoördinatie en beweeglijkheid aantast.

Cerebrale Parese (CP)

Ongeveer 1 op de 500 in Nederland geboren kinderen wordt gediagnosticeerd met Cerebrale Parese (CP). Dit is een blijvende bewegingsstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging, die is ontstaan in de periode tot aan de eerste verjaardag – door bijvoorbeeld een zuurstoftekort bij de geboorte. Hersenbeschadigingen die op latere leeftijd ontstaan worden aangeduid als Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Door de hersenschade krijgen kinderen voornamelijk moeite met bewegen (spasticiteit) maar de aandoening gaat ook gepaard met een verstoorde zintuigelijke waarneming, cognitieve problemen, communicatieve- en gedragsproblemen. Bovendien kan de hersenbeschadiging epileptische aanvallen tot gevolg hebben. Hoewel de hersenbeschadiging mettertijd niet toeneemt, kunnen de gevolgen ervan in elke levensfase weer voor nieuwe beperkingen zorgen in het dagelijkse leven.

De ernst van de ziekte is per individu verschillend. Sommigen hebben maar weinig last van symptomen, waar anderen in een rolstoel zitten. [Foto: Shutterstock/Jaren Jai Wicklund]

Er is geen genezing van de ziekte mogelijk en elke casus verschilt. Zo zijn er patiënten die lichtelijk last hebben van symptomen, maar anderen zitten in een rolstoel en kunnen niet eens communiceren. Als behandeling krijgt het meerendeel van de patiënten een combinatie van fysio-, ergo- en spraaktherapie voorgeschreven. Patiënten met heftige spasmen kunnen ook spierontspanners voorgeschreven krijgen of (schadelijke) opiaten-pijnmedicatie.

Symptoombestrijding met cannabis

Gezien bovenstaande farmaceutica heftige bijwerkingen hebben, en soms meer schade aanrichten dan goed doen, wordt er steeds meer gekeken naar cannabis als veiliger alternatief. Veel van de symptomen van CP, waaronder chronische pijn, spierspasmen en slapeloosheid, worden namelijk al effectief met medicinale cannabis behandeld. Bovendien kan cannabis depressieklachten helpen bestrijden, die vaak met de ziekte gepaard gaan wegens verlaagde levenskwaliteit van patiënten.

Verschillende onderzoeken bewijzen de effectiviteit van cannabis(-producten) tegen de symptomen van cerebrale parese. [Foto: shutterstock/Monica Click]

Hoewel er nog veel meer onderzoek naar dit fenomeen nodig is, is er (beperkt) anekdotisch bewijs van CP-patiënten die baat hebben bij cannabis. Een casusstudie die in 2007 werd gepubliceerd in Reviews in Neurological Diseases, onthulde dat een 45-jaar oude man met zowel CP als epilepsie ‘zichtbare verbetering’ liet zien dankzij het gebruik van cannabis.

Een onderzoek uit 2012, gedeeltelijk gefinancierd door de National Institutes of Health, ondervraagde CP-patiënten om erachter te komen welk middel het best hielp tegen de pijn. Daaruit kwam cannabis als meest effectieve pijnstiller naar voren, ondanks dat maar vijf procent van de ondervraagden het plantaardige middel gebruikte.

Farmaceut GW Pharmaceuticals levert ook veelbelovend bewijs, met onderzoeken naar hun synthetische cannabismedicijnen Sativex en Epidiolex. In recente experimenten bleek vooral de laatste (een CBD-dominante full-spectrum mondspray) epileptische aanvallen bij participanten met maar liefst 44 procent te verminderen, vergeleken met 22 procent van de placebo.

Lopende studie

Uit voorlopige onderzoeksresultaten van een studie van het Wolfson Medical Center nabij Tel Aviv, blijkt een behandeling met cannabisolie (CBD én THC) de symptomen van cerebrale parese aanzienlijk te verminderen; terwijl het de motoriek van patiënten juist verbetert. Wetenschappers laten weten dat ook de slaapkwaliteit, spijsvertering en algemene stemming van patiënten door het plantaardige medicijn verbeteren.

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van CBD-dominante wietolie mét THC. [Foto: Shutterstock/Mitch M]

Dit onderzoek – uitgevoerd door het Israëlische cannabisbedrijf Tikun Olam – loopt ondertussen vier jaar en wordt gehouden onder in totaal 40 kinderen met een hersenverlamming. Inmiddels hebben 36 kinderen tussen de 1 en 17 jaar deelgenomen aan het onderzoek. Twintig voltooiden al de testfase van de studie en zetten de cannabis-behandeling na het onderzoek voort.

De wietolie vervangt in dit onderzoek niet de reguliere medicijnen die de kinderen gebruiken. “De cannabis-behandeling is een goed supplement en vooralsnog lijkt het veilig en vrij van bijwerkingen”, zegt researchmanager van Tikun Olam, Bar-Lev Schleider. “Maar we kunnen het niet gebruiken als enige behandeling. Nu moeten we de meest effectieve manier vinden waarop we de cannabis-behandeling kunnen aanbieden.”

[Openingsfoto: Shutterstock/Olesia Bilkei]