(advertenties)
(advertentie)

Een belangrijk overlevingsmechanisme in de natuur is het aanpassingsvermogen. Als jij je aan de veranderende omgeving kan aanpassen, overleef je. Anders niet. Zo zijn wij mensen de meest adaptieve wezens op aarde. Maar ook wij zijn niet helemaal veilig tegen veranderende natuur. Want door het overmatig gebruik van antibiotica zijn bepaalde virussen resistent geworden en vormen ze weer een bedreiging voor de mens. Gelukkig kan cannabis deze gevaarlijke MRSA-bacterie wél aan.

MRSA moeilijk te bestrijden

Tegenwoordig zijn bacteriën die wij onder controle dachten te hebben weer een gevaar voor de mens. Sommige vormen een serieus risico voor de gezondheid, met de dood tot gevolg. En terwijl je zou denken dat moderne medicijnen deze infecties wel aankunnen, zijn het juist diezelfde medicijnen die ze weer zo gevaarlijk hebben gemaakt.

Bacteriën hebben zich mettertijd namelijk leren aanpassen aan veelgebruikte antibiotica. Daardoor is Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) ontstaan. De bacterie is ongevoelig voor de meeste antibiotica en daardoor moeilijk te bestrijden. MRSA staat overigens ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie, omdat vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem ervan de dupe zijn. In ziekenhuizen en verpleegtehuizen zijn de gevolgen van zo’n bacteriële infectie dus niet te overzien.

Jaarlijks overlijden er wereldwijd al zo’n 700.000 mensen aan infecties door resistente bacteriën. Maar volgens Britse onderzoekers vallen er vanaf 2050 tien miljoen doden per jaar door bacteriën die resistent zijn voor antibiotica.

Waar ‘normale’ antibiotica falen in het tegengaan van MRSA-bacteriën, neemt super-antibioticum cannabis het stokje graag – succesvol – over. [Foto: Shutterstock/Oleg Malyshev]

Cannabis als antibioticum

Een groep Britse en Italiaanse wetenschappers droeg al in 2008 een mogelijke oplossing aan voor dit probleem. Na het onderzoeken van vijf veelvoorkomende cannabinoïden, waaronder CBD en THC, op zes momenteel relevante vormen van MRSA, blijkt namelijk dat cannabis de ontwikkeling van deze bacteriën kan stoppen.

Deze cannabinoïden (werkzame stoffen uit de cannabisplant) laten volgens het onderzoek potente activiteit tegen de bacteriën zien. Simon Gibbons, een van de auteurs van deze studie, zei in dit interview naar aanleiding van het onderzoek: “Alles wijst erop dat deze componenten door de plant ontwikkeld zijn als anti-microbe verdedigingsmechanismen die zich specifiek op bacteriële cellen richten.”

Hoe deze stoffen precies te werk gaan, weet de onderzoeker niet. “Ik zou niet eens durven raden hoe ze het doen, maar de potentie als antibioticum suggereert dat het een zeer specifiek mechanisme is.” In navolging van de studie raadden de wetenschappers cannabis aan als de bron voor nieuwe effectieve antibiotica, die in deze tijd algemeen geaccepteerd en gebruikt zouden moeten worden.

Co-auteur van de studie, Giovanni Appendino, zei erover: “De meest praktische toepassing van cannabinoïden nu zou uitwendig zijn, om zweren en wonden in ziekenhuizen te behandelen. Zo kun je het gebruik van antibiotica zeer verminderen.”

[Openingsfoto: Shutterstock/Door Creative Family]