Veel artsen nemen cannabis niet serieus als medicijn. Laat staan wanneer je het inhaleert (rookt of verdampt) zoals recreatieve gebruikers doen. Maar daar komt binnenkort misschien verandering in. Een groep Canadese wetenschappers onderzoekt namelijk de effectiviteit van het roken van wiet tegen pijn, bij patiënten met vergevorderde kanker.
Ongebruikelijk medicijn
Trevor werkte als analyst voor een investeringsmaatschappij toen hij in 2016, op zijn vrouws verjaardag, de diagnose kanker kreeg. De toen 32-jarige man bleek uitgezaaide urachal adenocarcinoma te hebben, een zeldzame vorm van blaaskanker. Bovendien kreeg hij een slechte prognose, door het gebrek aan een effectieve behandeling tegen deze vorm van kanker.
Terwijl hij intense chemotherapie onderging gebruikte de man uit Toronto, Canada, cannabis tegen de misselijkheid en de pijn. Halverwege 2017 kon de tumor dan eindelijk operatief worden verwijderd, waarna artsen Trevor opiaten voorschreven tegen de pijn die hij aan de ingreep overhield. Maar omdat de man afhankelijk raakte aan de verslavende (en schadelijke) pillen, stelde hij voor de opiaten-inname te verminderen en cannabis te proberen.
Trevor had liever cannabis dan verslavende opiaten tegen de pijn. [Foto: lift.co/Kate Robertson]
‘Mijn artsen zagen cannabis niet als een serieuze optie. Elke keer dat ik het met artsen had over pijn, kwamen ze alleen met opiaten aanzetten. Ze weten dat cannabis een nuttig medicijn is, maar ze integreren het niet in de zorg die ze verlenen. De kennis van artsen laat te wensen over en is een obstakel voor betere resultaten voor patiënten.’
Wiet roken tegen pijn
Maar daar kan binnenkort verandering in komen. Het Canadese ministerie van volksgezondheid, Health Canada, heeft namelijk wetenschappers de toestemming gegeven om onderzoek te doen naar het effect van gerookte wiet tegen pijn. Onderzoekers van Tetra Bio-Pharma, een bedrijf dat reeds cannabinoïden-medicijnen ontwikkelt, mogen hiertoe een fase 3 experiment uitvoeren.
Het doel van de studie is de effectiviteit van het roken van wiet tegen pijn te meten, bij patiënten met vergevorderde kanker. Ook wordt met de studie gekeken naar de mate waarin gerookte mediwiet de levenskwaliteit van patiënten verbetert.
Als dit experiment goed verloopt, zouden Canadese artsen straks misschien zelfs joints kunnen voorschrijven tegen de pijn. [Foto: shutterstock/Jan Havlicek]
Het is voor het eerst dat het roken van wiet wordt onderzocht in een fase 3 experiment; de laatste fase van klinisch onderzoek voordat een behandelvorm wordt goedgekeurd voor medisch gebruik. Het epicentrum van dit onderzoek is Santé Cannabis, een medicinale cannabis-kliniek in Montreal; met verschillende locaties verspreid over heel Canada.
Klinisch experiment
‘We onderzoeken de manier waarop cannabis het meest gebruikt wordt, al duizenden jaren’, zegt Erin Pronsk, de directeur van Santé Cannabis. ‘Gerookt of geïnhaleerde cannabis is een effectieve behandeling voor acute symptomen. Patiënten krijgen ermee snelle pijnverlichting als ze het echt nodig hebben.’
Voor het onderzoek – een vier weken durende, dubbelblinde en placebo-gecontrolleerde studie – worden 946 participanten geworven met ongeneeslijke kanker en aan kanker-gerelateerde pijn. Zij worden vervolgens in twee groepen verdeeld.
Eén groep krijgt driemaal daags een blokje gedroogde wiet (wij gaan uit van hasj) te roken, met daarin 9 procent THC en 2 procent CBD. De andere groep, de controle-groep, krijgt een placebo te roken. Hierin zit totaal geen THC en enkel 0,6 procent CBD.
Artsen die joints voorschrijven tegen de pijn? Het zou in Canada realiteit kunnen worden. [Foto: shutterstock/mikeledray]
Snelle werking
‘Het verschil is dat met inhalatie, we dit – zo goed als – direct merkbare effect benutten. De piek komt binnen vijf minuten, waardoor patiënten hun dosis makkelijk kunnen aanpassen naar hun behoefte op dat moment’, zegt Prosk. ‘Dus in het geval van vergevorderde kanker – met symptomen als pijn, misselijkheid, verminderde eetlust en vermoeidheid – is het de directe verlichting waar patiënten veel aan hebben.’
Momenteel wacht het onderzoeksteam op goedkeuring van de FDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. Daarmee zou Tetra Bio-Pharma namelijk ook in de VS locaties mogen inrichten om participanten te ontvangen én te onderzoeken uiteraard.
[Openingsfoto: shutterstock/mikeledray]