Een nieuwe applicatie uit Canada kan medicinale cannabisgebruikers realtime monitoren. De app achterhaalt zodoende informatie over wietsoorten, gebruiksfrequentie, dosis en natuurlijk de effecten. Een soort live klinisch onderzoek dus. De eerste resultaten laten zien dat wiet depressie, angst en stress vermindert.
Aan wetenschappelijk onderzoek naar mediwiet is tegenwoordig geen gebrek. Het aantal studies is tussen 2000 en 2017 zelfs met 90 procent toegenomen. Er is wel één tekortkoming. Veel onderzoeken vinden plaats in een laboratorium. Deze resultaten zijn dus niet klinisch, ofwel niet op mensen getest. De applicatie ‘Strainprint’ brengt daar verandering in.
Deze app van Canadese makelij monitort medicinale wietgebruikers namelijk realtime. De applicatie verzamelt namelijk gegevens over welke wietsoorten patiënten gebruiken, hoe vaak ze het gebruiken, welke dosis effectief is en wat de effecten zijn. Een klinisch onderzoek, dat zich live afspeelt.
Uit de gegevens van meer dan 11.000 gebruikerssessies blijkt dat wiet depressie, angst en stress vermindert.
Strainprint levert meteen al een mooie onderzoeksuitslag op. Uit de gegevens van meer dan 11.000 gebruikerssessies blijkt namelijk dat wiet depressie, angst en stress vermindert.
De app helpt patiënten op weg en verzamelt informatie om hen in de toekomst nog beter te adviseren. [Beeld: Strainprint.ca]
Hoe de app werkt
Wat als een wetenschappelijk rapport klinisch aantoont dat wiet depressie, angst en stress aanzienlijk vermindert? Zou dat voldoende zijn om tegenstanders te overtuigen ? We gaan het zien, want dat is precies wat Strainprint, een Canadees gegevens- en analysebedrijf, op basis van een grote populatie patiënten heeft bereikt.
De gelijknamige mobiele app werd in eerste instantie ontwikkeld als hulpmiddel. Om patiënten die medicinale wiet gebruiken te ondersteunen bij het selecteren van geschikte wietsoorten. De applicatie fungeert als een soort persoonlijke, digitale bijsluiter. Bovendien moedigt de app patiënten aan om maximaal drie medische aandoeningen te selecteren die ze met cannabis willen behandelen.
Vervolgens kunnen de patiënten gegevens invoeren over de gebruikte wietsoort, wanneer ze die het liefst gebruiken, in welke hoeveelheden en – misschien wel het belangrijkste – welk effect ze ervaren. Zo creëert de app een database met relevante informatie voor zowel andere gebruikers als artsen. De applicatie is vergelijkbaar met Releaf, waar we eerder op schreven.
Wiet vermindert depressie, angst en stress
Uit de eerste data levert meteen een interessante conclusie op. Gebruikers melden namelijk dat gevoelens van depressiviteit met maar liefst 50 procent afnemen. Angstgevoelens en stress nemen met 58 procent af. Conclusie: wiet vermindert depressie, angst en stress succesvol.
Maar dat is niet alles. Elke medicinale wietgebruiker weet dat het vinden van een goede dosis uitdagend en enigszins subjectief is. Daarom vroeg de app gebruikers hoeveel keer zij inhaleerden. Hieruit blijkt dat twee keer inhaleren voldoende is om depressie en angst te verminderen. En tien keer inhaleren levert de grootste stressreductie op.
LEES OOK: Zo werkt microdoseren tegen depressiviteit + 5 tips
De app verzamelt ook data over effecten van verschillende wietsoorten en cannabinoïden. De gebruikers rapporteerden dat cannabissoorten met een lage THC/hoge CBD-verhouding het beste werken tegen depressie. Een hoge THC/hoge CBD-verhouding was het beste bij stressreductie.
Niet alleen maar positief
Er is overigens niet alleen maar goed nieuws. Na verloop van tijd kregen sommige patiënten die cannabis gebruikten tegen depressie te maken met een geleidelijke verergering van de symptomen. Waar dit precies aan ligt, is nog niet bekend. Het kan kan met vele factoren van doen hebben.
Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo toonden bijvoorbeeld met diermodellen aan dat chronische stress een belangrijke bijdrage levert aan depressie-achtige symptomen. Er zijn zelfs artsen en wetenschappers die chronische stress linken aan allerlei serieuze (en dodelijke) gezondheidsklachten.
Als patiënten heftige stressfactoren niet wegnemen, kunnen klachten terugkeren. Ongeacht het gebruik van cannabis. In die situatie moeten patiënten meer doen om stressfactoren te elimineren, omdat wiet voor hen niet sterk genoeg is. Meer onderzoek moet hierover duidelijkheid geven.
Meer collectief data-onderzoek
Hoe meer mensen meedoen, hoe meer klinisch bewijs beschikbaar komt [Beeld: Arthimedes, bewerkt door MWS]
Waar de wereld in ieder geval op kan rekenen is meer collectief data-onderzoek zoals dit. Het verzamelen van gegevens van patiënten staat nog maar aan het begin. Toch zien bedrijven als Strainprint en Releaf dat het gebruik toeneemt en zelfs integreert in loyaliteits- en klantbeloningsprogramma’s van cannabis-apotheken in de VS en Canada.
In het geval van dit onderzoek door Strainprint kunnen patiënten profiteren van uitgewisselde informatie. En ook professionele zorgverleners die op zoek zijn naar op data beruste begeleiding van hun clienten kunnen baat hebben bij dergelijke apps. Een mooie win-winsituatie die hopelijk ook snel in Europa voor klinische data zorgt.
[Openingsbeeld: Shutterstock/Talaj]