Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Wietolie met THC is in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt ook niet door je zorgverzekeraar vergoed. Je kunt ervoor in het zwarte circuit terecht maar het is beter en voordeliger om het gewoon zelf te maken van je eigen buiten gekweekte wietplanten.
Er is veel vraag naar wietolie met THC erin. Niet alleen omdat duizenden mensen er veel baat bij hebben maar vooral omdat het door het verbod erop schaars is. Je kunt het alleen op eigen kosten en mits je een doktersrecept hebt bestellen, en er zijn maar drie apotheken in heel Nederland waar je kunt bestellen.
Om toch aan goede wietolie met THC te komen, kun je het beste zelf buiten een paar wietplanten kweken en het zelf maken. Buiten wiet kweken is leuk om te doen, en met speciale buitenwietsoorten of autoflowers eigenlijk heel makkelijk. Het maken van de wietolie is ook geen hogere wiskunde, dus zelf kweken en wietolie met THC maken is op dit moment (helaas) het beste alternatief.
Wiet kweken wordt in Nederland gedoogd, en dat betekent dat je geen straf krijgt als de politie wietplanten in je tuin ontdekt, en jij daar afstand van doet.
Je moet echter wel weten dat woningcorporaties vaak expliciet in het huurcontract hebben opgenomen dat wiet kweken niet is toegestaan, en soms meedogenloos een huisuitzetting in gang zetten als ze erachter komen dat je het toch doet. Hoe de woningcorporaties ermee omgaan verschilt echter van bedrijf tot bedrijf en gemeente tot gemeente.
Het is dan ook raadzaam om eerst even wat onderzoek te doen naar jouw verhuurder met betrekking tot wietplanten, en ook even je huurcontract erop na te slaan. Huiseigenaren hoeven zich minder zorgen te maken, want een hypotheekverstrekker zal niet zo snel tot gedwongen verkoop overgaan voor vijf of minder wietplanten buiten.
Nu we de waarschuwingen hebben gehad is het tijd om uit te leggen hoe je buiten je eigen wiet voor THC-olie kunt kweken. Om dat te doen heb je allereerst wietzaadjes nodig. Deze zijn bij een keur aan zadenbedrijven te bestellen, en heb je binnen een paar dagen in huis.
Er zijn echter nogal wat verschillende soorten wietzaadjes beschikbaar, dus welke kies je? De meeste wietzaden die je zal vinden zijn bedoeld om binnen onder een lamp te kweken. Als je daar meer over wil weten, kijk dan even in de categorie ‘kweken‘ op Mediwietsite. Dit artikel gaat specifiek over buiten kweken.
Wietzadenbedrijven verkopen ook wietzaadjes van soorten die geschikt zijn om in Nederland buiten te kweken. Dit soort wietplanten zijn speciaal voor ons gematigde klimaat veredeld. Ze bloeien vaak wat eerder en zijn beter bestand tegen de schimmels die het natte najaar met zich meebrengt. Dit soort zaden vind je doorgaans onder de noemer ‘buitenwiet’. Ze beginnen in augustus aan hun bloeifase, en kunnen rond oktober geoogst worden.
Zogeheten autoflowers zijn ook geschikt om in Nederland buiten te kweken. Deze autoflower zaden zijn niet speciaal voor buiten gemaakt maar ze zijn er wel goed voor. Dat komt omdat ze vanzelf in bloei gaan na een week of vijf, zes, en daardoor al in juli te oogsten zijn als je ze in mei zaait. Met autoflowers heb je daardoor geen last van de schimmels die het koude en natte najaar met zich meebrengt.
Hoewel autoflower wietzaden in de mooiste zomermaanden bloeien, zijn ze echter niet extra weerbaar tegen schimmels. Mocht het dan ook maanden regenen midden in de zomer, dan kunnen ze er toch last van krijgen. Bescherm ze dus als dat het geval is, door ze bij regen droog te zetten.
Het voorjaar is het beste moment om wietzaden buiten te zaaien. Halverwege mei is de kans op nachtvorst voorbij, en kun je met je zaden aan de slag. Raadpleeg onze buitenwiet kweekkalender om te zien hoe je planten zich gedurende de zomer zullen ontwikkelen, en wat je eventueel kunt doen in de tuin.
In principe gaat het ontkiemen en zaaien van wietzaadjes hetzelfde als andere zaden, dus zodra ze met water en wat warmte (+/- 20 graden) in aanraking komen zullen ze ontkiemen. Ontkiemen van wietzaadjes kan echter op verschillende manieren.
Direct in een klein potje met vochtige aarde is een mogelijkheid, maar je kunt ook even voorkiemen. Als je direct in aarde ontkiemd stop je de zaden ongeveer een halve centimeter in de grond, en het is aan te raden om het potje af te dekken met huishoudfolie tot het zaadje boven de grond is.
Voorkiemen gaat het beste in een nat koffiefilter of een vel vochtig keukenpapier, in een plastic diepvrieszakje. Deze methode hebben we dikwijls uitgelegd, en kun je hier teruglezen. Het voordeel van voorkiemen is dat je de zaadjes goed in de gaten kunt houden tijdens het proces; als je zaait weet je zeker dat je zaden zijn uitgekomen!
Hoe meer ruimte je de wortels van een wietplant geeft hoe groter die wordt. Bij autoflowers gaat die regel echter maar tot een zekere hoogte op. Autoflower wietsoorten bloeien zogezegd vanzelf, en als de bloeifase eenmaal in gang is stopt het groeien.
Voor autoflowers raden we daarom potten met een inhoud tussen de 12 en 20 liter aan. Je kunt autoflowers ook wel direct in de aarde in je tuin laten groeien, maar het nadeel is dan dat je de plant niet meer kunt verplaatsen. Even in de middagzon of binnen zetten als het regent is dan geen mogelijkheid meer.
Speciaal voor buiten ontwikkelde wietsoorten kunnen enorm groot worden als je ze in de volle grond van je tuin zet. Je hebt dan ook minder werk aan de plant, omdat die meer dan genoeg water en voeding uit de aarde kan halen. Wil je niet zo’n grote plant, dan kun je het formaat beperken door een pot te gebruiken. In dat geval kun je ze ook nog makkelijk verplaatsen. In het lijstje hieronder zie je hoe groot een wietplant ongeveer wordt bij de verschillende maten potten.
Binnenkwekers gebruiken allerlei soorten aarde en voeding om zo veel mogelijk te kunnen oogsten. De waarheid is echter dat een wietplant buiten niet zo gek veel nodig heeft. Als je de pot met een goede biologische aarde (met RHP keurmerk) vult, dan hoef je tijdens de groeifase waarschijnlijk geeneens voeding te gebruiken.
Een wietplant in de volle grond die kan vaak helemaal zonder voeding, mits de aarde genoeg organisch materiaal bevat en dus vruchtbaar genoeg is. Compost is een goed product om de aarde mee op te waarderen.
Merk je dat je wietplanten beginnen te vergelen, dan hebben ze wellicht wel wat extra voeding nodig. In dat geval kun je bijvoeden met een speciale (liefst biologische) groei- of bloeivoeding voor wietplanten. Wil je liever iets makkelijks uit het tuincentrum, dan kun je bloedmeel gebruiken in de groeifase en beendermeel voor bloeiende wietplanten. Hier lees je nog veel meer over het (bij)voeden van wietplanten.
Als je wiet kweekt om te roken, dan is het belangrijk om dat langzaam en in het donker bij kamertemperatuur te laten drogen. Ook willen recreatieve gebruikers het liefst mooie wiettoppen, waar geen blaadjes uitsteken.
Ga je echter wietolie maken, dan hoef je niet zo secuur alle blaadjes eraf te knippen. Het volstaat dan om de grote schutbladeren van de planten af te plukken, en de planten vervolgens te drogen te hangen. Hang de wiet dan in de schuur of op zolder ondersteboven te drogen. Het drogen zelf duurt een dag of tien. Lees hier verder over oogsten drogen (en rijpen) van cannabis.
Als de cannabis voldoende gedroogd is, kun je het het beste in glazen potten bewaren tot je er wietolie van gaat maken. In de potten blijft het lang goed en ruik je er ook niets van. Zorg er wel voor dat de wiet droog genoeg is voordat je de pot sluit, want anders zou het kunnen gaan schimmelen. Met een simpele knaktest weet je of de wiet droog genoeg is. Buig hiervoor een paar van de gedroogde takken; als ze knakken is het droog genoeg maar als ze buigen dan moet de wiet nog wat langer drogen.
Het maken van wietolie is een eenvoudig proces dat als volgt gaat. Je mengt de wiet in pure consumptiealcohol die je online kunt bestellen. Het is belangrijk om pure alcohol te gebruiken met 95% alcohol of hoger; de alcohol lost namelijk de werkzame stoffen uit de cannabis op. Consumptiealcohol (en bijvoorbeeld geen schoonmaakalcohol of isopropanol) voorkomt dat er schadelijke residuen in je wietolie achterblijven.
Als de werkzame stoffen in de alcohol zijn opgelost, dan ga je de alcohol indampen. Dit kan au bain marie op een elektrisch kookstel, of bijvoorbeeld met een babyfles verwarmer of in een speciaal voor wietolie bestemd apparaat zoals de POT by NOIDS.
Na het indampen hou je een pure en stroperige dikke wietolie over. Dit kun je vervolgens verdunnen met een keukenolie zoals olijfolie om de juiste sterkte te verkrijgen. Wees voorzichtig met de pure olie, en lik bijvoorbeeld geen restjes af, want het is zeer sterk! Een hoeveelheid ter grote van een rijstkorrel is genoeg om je een langdurig en zeer sterk effect te geven, en zeker voor mensen die het niet gewend zijn!
Tot slot moet cannabis eerst verhit worden om het te activeren, dit heet decarboxyleren en zorgt ervoor dat je ook een effect van de wiet merkt. De POT by NOIDS heeft hier een speciale functie voor maar het decarboxyleren kan bijvoorbeeld ook in een oven. Decarboxyleren gebeurd ook al deels tijdens het indampen van de alcohol, en sommige mensen slaan deze stap dan ook over.
Hier lees je alles over het decarboxyleren van wiet voordat je wietolie met THC gaat maken. Een uitgebreide uitleg over wietolie maken met de POT by NOIDS en wietolie maken zonder dat apparaat vind je hier.