Vijf kweekfactoren voor gezonde wietplanten en een goede oogst
Regel de vijf belangrijkste kweekfactoren goed, en creëer de perfecte omstandigheden voor cannabisplanten. Gewoon, in een kweekkast thuis.
Steeds meer mensen ontdekken de medicinale voordelen van cannabis, en willen het ook graag zelf buiten kweken. Voor hen schreven we deze eenvoudige handleiding buiten wiet kweken voor beginners. We houden het makkelijk en voordelig en focussen op het gratis en risicoloos kweken van wiet in de buitenlucht.
We hebben het vaker gezegd, cannabis is gezond. Mits het natuurlijk niet vervuild is met pesticiden of herbiciden, en je het op een gezonde manier tot je neemt. Dé manier om er 100% zeker van te zijn dat je wiet aan die eerste vereisten voldoet, is door het zelf te kweken.
Gelukkig is wiet kweken niet moeilijk en kan iedereen het, zoals we zullen laten zien. Bijkomstig voordeel van buiten wiet kweken is dat je cannabis dan nagenoeg helemaal gratis is, en je er niet voor naar de coffeeshop, arts of apotheker hoeft. Een doktersrecept heb je ook niet nodig als je zelf wiet kweekt.
Iedereen kan zijn eigen medicinale wiet kweken. Je hebt er echt niet per se een kweektent met dure en ingewikkelde apparatuur voor nodig. Een mooie zomer is genoeg, en zelfs mensen zonder tuin of balkon kunnen in het raamkozijn met hun planten terecht.
Een persoonlijke hoeveelheid wiet kweken is tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger, en dat komt voornamelijk door de ontwikkeling van gefeminiseerde en automatisch bloeiende wietzaden.
Voorheen moesten kwekers zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten opkweken, de mannen tijdig herkennen en verwijderen en dus al behoorlijk veel kennis van wiet kweken hebben. Tegenwoordig kun je echter gewoon met vrouwelijke wietzaden kweken. Geen gedoe dus en no nonsense.
Automatisch bloeiende wietsoorten – de zogeheten autoflowers – maken het buiten wiet kweken nóg makkelijker. Deze wietsoorten bloeien vanzelf en zijn daardoor al in augustus klaar als je in mei zaait. Autoflowers blijven ook nog eens bescheiden van formaat en dat is wel zo discreet.
Er zijn tientallen Nederlandse en buitenlandse zadenbedrijven waar je uitstekende wietzaden kunt kopen om zelf buiten een paar wietplanten mee te kweken. Als je het jezelf makkelijk wil maken, kies dan voor gefeminiseerde wietzaden die geschikt zijn om in ons klimaat buiten te kweken. In de omschrijving van het zaadje kun je lezen of dat het geval is.
Wil je nóg gemakkelijker wiet kweken, kies dan voor een autoflower, deze soorten groeien snel en gaan vanzelf na een paar weken al bloeien zodat je al rond augustus kunt oogsten. Zoek even naar een geschikte wietsoort, er zijn er meer dan genoeg.
Wie van nature groene vingers heeft zal met gefeminiseerde of autoflower wietzaden buiten al prima wiet kweken. Dit artikel is echter voor beginners, dus leggen we je graag de 100 procent succesvolle ontkiem methode uit. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een wietplant een wiegendood sterft door verkeerd ontkiemen.
Wietzaden ontkiemen om in de zomer buiten te kweken kun je het beste doen vanaf halverwege mei tot halverwege juni, klik hier voor onze uitgebreide buitenwiet kweekkalender.
Om wietzaden 100% succesvol te ontkiemen, heb je een koffiefilter nodig en een plastic gripzak, diepvieszakken zijn hier ideaal voor. Neem een koffiefilter en maak die nat onder de kraan. Laat het filterpapier even uitdruppelen en vouw het koffiefilter open. Doe de wietzaden hiertussen zodat ze tussen twee lagen filterpapier zitten, en doe het natte filter met de zaden erin, in je plastic gripzak. Hang het plastic zakje in het donker verticaal op aan de binnenkant van een kastje, en binnen twee tot drie dagen zullen je wietzaden ontkiemd zijn.
Tip: Hou het plastic zakje dagelijks even tegen het licht om zonder het te openen, te checken of ze al een worteltje hebben. Klik hier voor een uitgebreide handleiding met foto’s van deze en andere manieren van ontkiemen.
Zodra de wietzaden een worteltje hebben, plant je ze voorzichtig met dat worteltje naar beneden in de aarde. Neem hiervoor een klein plantenpotje ter grote van ongeveer een beker. Ongeveer vier weken later kun je het plantje dan verpotten in een grotere (12 tot 25 liter) pot, of gewoon in de volle grond van je tuin.
Begraaf het zaadje zelf hierbij niet, maar laat die voor de helft onder, en voor de andere helft boven de grond. Het worteltje groeit binnen een dag de grond in en de volgende dag zul je zien dat het zaadje opent en de eerste blaadjes eruit komen. Gefeliciteerd, je eerste zaailing is een feit!
Binnen kun je het hele jaar door wiet kweken onder kunstlicht, maar daar heb je wel wat kennis en apparatuur voor nodig. Kennis en apparatuur die je als beginner natuurlijk niet hebt. Bovendien wordt het kweken van tot vijf wietplanten buiten gedoogd. Vandaar dat we ons in deze handleiding voor beginners richten op het buiten wiet kweken.
Wiet kweken in de zomer kan buiten direct in de grond van je tuin, in een pot op een balkon of zelfs in een pot in het raamkozijn. De ruimte die je je wietplant bij de wortels geeft, is daarbij van invloed op het formaat van je wietplant en dus de hoeveelheid mediwiet die je uiteindelijk zal oogsten. Direct in de aarde in je tuin zal de grootste wietplanten opleveren. Een pot met een inhoud van een liter of 20 zorgt voor een wietplant van een meter tot anderhalve meter hoog.
Zet je wietplanten zoveel mogelijk in de zon en geef ze voldoende, maar niet te veel water. Het beste is om steeds met een volgende waterbeurt te wachten tot de toplaag van de aarde tot op een centimeter of drie opgedroogd is. Voel regelmatig met je vinger in de aarde om dat te checken. Let wel op want op hele zonnige dagen drinken grote wietplanten veel, en kunnen potten met aarde snel uitdrogen.
Maak je over meststoffen ook niet te veel zorgen; zeker een plant in de volle grond van je tuin zal niet snel iets tekort komen. Voed wietplanten die in potten staan eenvoudig door gebruik te maken van vaste voedingstabletten of korrels voor cannabisplanten. Zulke vaste voeding meng je eenvoudig door de aarde, waarna je alleen nog water hoeft te geven. Een alternatief hiervoor is beendermeel en bloedmeel uit het tuincentrum.
Bloedmeel bevat veel stikstof, dus gebruik dat zolang je wietplanten nog niet bloeien. Beendermeel bevat veel fosfor wat goed is voor de bloei. Gebruik beendermeel dus in de bloeifase, en bloedmeel tijdens de groeifase. Op de verpakking kun je lezen hoeveel je nodig hebt en en hoe je het dient te gebruiken.
Wietplanten uit gefeminiseerde wietzaden zullen gaan bloeien wanneer de dagen korter worden. Dat begint in de lage landen ongeveer rond augustus. Wietplanten uit autoflower wietzaden beginnen vanzelf na een aantal weken (meestal vier tot zes weken) aan hun bloeifase, en zijn daardoor rond augustus al klaar om te oogsten!
Zodoende heb je met autoflower wietzaden geen last van het natte najaar, wat bij veel hobbykwekers voor rottende wiettoppen zorgt. Om deze reden raden we iedere beginner van harte aan om met autoflower zaden buiten wiet te kweken.
Mocht je gezegend zijn met veel doorzettingsvermogen en tijd, dan kun je gefeminiseerde niet-autoflower wietzaden ook verduisteren. Je zet de planten dan dagelijks eerder in het donker waardoor je de bloei geforceerd eerder laat beginnen. Dit zorgt voor aanzienlijk betere resultaten, maar je moet zoals gezegd wel dagelijks de wietplanten verduisteren. Als je daar oren naar hebt, lees dan hier hoe je dat het beste kunt doen en wat er de voordelen van zijn.
Wie zijn wietplanten tot aan het einde van de bloeifase in leven weet te houden, komt op enig moment aan oogsten toe. Zoals gezegd zijn autoflowers die je in mei zaait rond augustus klaar, en de meeste wietplanten uit gefeminiseerde wietzaden volgens de buitenkweek kalender, rond oktober.
Let bij het wiet kweken uit gefeminiseerde zaden goed op toprot in het najaar.
Het oogsten zelf begint met het knippen van de wiet. Werk per tak en knip die eerst onderaan de stam af. Vervolgens kun je met je handen de grote schutbladeren eraf plukken. Daarna neem je een scherpe puntige schaar ter hand, en knip je daarmee alle blaadjes die uit de toppen steken af. Deze blaadjes bevatten vaak nog veel werkzame stoffen dus je kunt ze prima verwerken in wietolie, wietboter of gerechten zoals wietthee of spacecake.
Als je je wiettoppen eenmaal netjes van hun bladeren hebt ontdaan, laat je ze ondersteboven drogen aan een waslijntje in een donkere koele ruimte. Het drogen duurt een dag of tien en moet je niet versnellen. Je kunt controleren of je wiet droog genoeg is door een paar takken te buigen. Knakt de tak hierbij met een duidelijk hoorbare knak, dan is je wiet droog genoeg. Buigt het zonder te knakken of breken, dan moet het nog wat langer drogen.
Als je buitenwiet eenmaal droog is, kun je het bewaren in glazen potten. Dit wordt ook wel curen genoemd en is een soort rijpen van de wiet. Hier wordt de wiet nog veel smaakvoller van. Belangrijk, want terpenen (smaakstoffen) in cannabis dragen sterk bij aan het medicinale effect!
Let in het begin wel even op dat je wiet niet in de potten gaat schimmelen. Om dit te voorkomen open je de potten de eerste week tot twee weken, gewoon dagelijks een minuut of tien tot een kwartiertje. Eenmaal droog en gerijpt is je zelf gekweekte wiet klaar voor gebruik.