(advertenties)
(advertentie)

Een groep van zo’n honderden professoren, gezondheidsexperts, artsen en politici van Britse politieke partijen heeft een oproep gedaan voor gratis medicinale wiet in het Verenigd Koninkrijk. En dat niet alleen. Ze dringen ook aan op een veel betere toegankelijkheid. 

Bureaucratische obstakels

Het voorschrijven van medicinale wiet via de National Health Service (NHS) moet beter. NHS is het door de overheid gefinancierde nationale gezondheidszorgsysteem van het VK. Maar mediwiet krijgen via deze instantie is bijna onmogelijk. Dat komt vooral omdat een aantal beperkingen en bureaucratische obstakels NHS-specialisten ervan weerhoudt om medicinale wietbehandelingen voor te schrijven.

In een brief dringen drugs- en gezondheidsexperts plus leden van het Parlement er bij Britse gezondheidssecretaris Matt Hancock op aan alle beperkingen te schrappen. En via een andere brief hebben parlementsleden van zowel de Liberal Democrats- als Labour-partij premier Boris Johnson gevraagd op te komen voor patiënten die geen medicinaal cannabisrecept kunnen krijgen.

De initiatiefnemers zetten hun oproep kracht bij door te stellen dat het huidige controlesysteem niet werkt voor mensen die het ’t meeste nodig hebben. Als gevolg daarvan sterven patiënten aan medicijnverslavingen, gevaarlijke pijnstillers en aan symptomen die je met wiet veilig en effectief behandelt. Na bijna een jaar onder zeer restrictieve regels, is het de hoogste tijd voor verandering.

Gratis medicinale wiet

Volgens een recente studie van Public Health England, gebruikt een kwart van alle volwassenen in het VK sterke pijnstillers, slaapmiddelen en antidepressiva. Veel artsen en onderzoekers hebben samen met patiënten zelf  aangegeven dat cannabis onderliggende aandoeningen beter kan behandelen dan dergelijke medicijnen.

Experts in het VK willen nu dat Hancock beperkingen opheft en het voor NHS-artsen gemakkelijker maakt om medicinale cannabis voor te schrijven. In het bijzonder willen ze dat het niet meer nodig is dat hogere artsen recepten van specialisten accorderen. Ook dringen ze aan op eenvoudigere regels omtrent het importeren van medische cannabisproducten. En misschien wel het belangrijkste verbeterpunt: ze willen dat ook huisartsen mediwiet mogen voorschrijven.

Met een recept van een medische NHS-aanbieder kunnen patiënten gratis wiet krijgen!

De voorgestelde wijzigingen voor medicinale cannabis kunnen een onmiddellijke verandering teweegbrengen in het leven van veel patiënten. Met een recept van een medische NHS-aanbieder kunnen patiënten bovendien gratis wiet krijgen! Een enorm verbeterpunt, want momenteel zijn patiënten aangewezen op particuliere zorgverleners. En daar lopen de kosten voor medicinale wiet vaak op tot ruim duizend euro per maand. Veel patiënten kiezen daarom voor niet-gereguleerde cannabisproducten zonder voorlichting. Een onwenselijke situatie, zo vinden de experts en politici.

Langetermijninspanning

In een brief dringen drugs- en gezondheidsexperts plus leden van het Parlement bij Britse gezondheidssecretaris Matt Hancock (foto) aan op een beter medicinaal cannabisbeleid. [Shutterstock/Ian Davidson]

Gratis medicinale wiet en betere toegankelijkheid is overigens nog steeds niet voldoende. De gezondheidsexperts, professoren en politici willen ook een langetermijninspanning om de toegang tot medische wiet te ondersteunen. Ze vinden het namelijk noodzakelijk dat artsen en andere medici goede voorlichting krijgen over medicinale cannabis. Dit neemt namelijk onderzekerheid weg en ook daar profiteren de patiënten van.

Ten slotte benadrukken ze dat medicinale cannabisbehandelingen ook beschikbaar moeten komen voor patiënten die lijden aan een brede reeks aandoeningen. Denk aan epilepsie, chronische pijn, angst, multiple sclerose, slapeloosheid, depressie en andere. Het aantal aandoeningen is momenteel namelijk veel te beperkt.

Het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) heeft al gereageerd op de brief. Deze zakelijke denktank adviseert over het nationale gezondheids- en sociale beleid en vindt dat “er gebrek is aan klinisch bewijs om het gebruik van cannabisproducten te ondersteunen”. NICE ondersteunt wel voortdurende inspanningen om het verder te bestuderen.

Gelukkig is klinisch bewijs van eigen bodem onderweg. In november start de vooraanstaande professor David Nutt een een onafhankelijk klinisch onderzoek naar mediwiet met maar liefst 20.000 patiënten. Wordt vervolgd.

[Openingsfoto: Shutterstock/Flapas]