Wanneer is iemand echt ‘stoned’? Wetshandhavers van over de hele wereld zijn op zoek naar manieren om cannabisgebruikers in het verkeer te herkennen. Daarbij wordt vooralsnog helaas geen rekening gehouden met medicinaal gebruikers.
Cannabis in het verkeer
Onlangs kwam naar buiten dat de Nederlandse politie vanaf 1 juli mogelijk gaat testen op THC in het verkeer. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor medicinale cannabis-patiënten die niet high of stoned achter het stuur zitten, maar wel THC, een van de werkzame stoffen uit cannabis, in hun bloed of urine hebben.
Veelgebruikers hebben namelijk een vrij hoge tolerantiegrens, net als bij andere medicatie. Zo zijn er patiënten die gemakkelijk met morfine op achter het stuur kruipen, maar zijn er ook mensen die ervan buiten het universum raken. Bij cannabis is dat hetzelfde, patiënten wennen aan het gevoel en kunnen vaak prima functioneren na inname van hun medicijn.
Met hoeveel THC in je bloed, urine of adem ben je ‘stoned’? Dat weet niemand. [Foto: shutterstock/simez78]
De geruchten gaan dat agenten eerst moeten herkennen dat een bestuurder mogelijk high is. Daarna mogen zij een speekseltest afnemen langs de weg, met een eventuele bloedafname op het politiebureau voor de zekerheid. Maar over de betrouwbaarheid van deze tests wordt door experts getwijfeld. Alsmede de herkenning van gebruikers door het ‘getrainde oog’ van onze wetshandhavers.
Getraind oog
In het buitenland, Canada om precies te zijn, gaat het vertrouwen op dat getrainde oog nog een stuk verder. Binnenkort is cannabis daar in het hele land legaal, zowel medicinaal als recreatief, en dat betekent dat er meer mensen dan ooit wiet zullen gebruiken. Volgens de politie vergroot dat ook het risico op gevaarlijke situaties in het verkeer door cannabisgebruikers achter het stuur.
Hoewel het niet eens zeker is dat cannabis achter het stuur een negatieve invloed heeft op je rijvermogen, op het vermogen om te fietsen bijvoorbeeld niet, zijn wetshandhavers over de hele wereld bezig met het uitzoeken hoe ze wietgebruikers van de weg kunnen halen. Omdat er niet, zoals bij alcohol, een wettelijk limiet bestaat van een maximale hoeveelheid THC in het bloed. Bij welke hoeveelheid ben je namelijk niet meer in staat te rijden? Exact, dat weet niemand en is waarschijnlijk per persoon verschillend.
In Canada gaan ze daarom voorlopig nog niet over op technieken zoals speekseltests, maar vertrouwen ze op Drug Recognition Evaluators (DRE). Dat zijn agenten die getraind zijn om, met behulp van een aantal gestandaardiseerde tests, te bepalen of iemand daadwerkelijk high of stoned is.
Karen Dirham is zo’n DRE, en zij geeft aan dat de procedure begint vanuit een verdenking. Door iemands opvallende rijgedrag of bijvoorbeeld een belletje van een bezorgde burger. Daarna zijn er punten zoals een cannabisgeur, het zien van cannabis(-resten) of rode ogen die een gebruiker kunnen weggeven.
Agenten kunnen dan overgaan op een Field Sobriety Test langs de weg of op het bureau, zoals bij vermoedelijke alcoholgebruikers in de VS wordt afgenomen. Die tests bestaan uit een oogreactie-analyse en fysiologische tests waarbij een verdachte bijvoorbeeld op één been moet staan. Lekker dan, als je bijvoorbeeld pijn hebt aan je rug of benen en daardoor onstabiel bent. Als oom agent je stoned bevindt, ben je de Sjaak.
Blaastests
Het klinkt als toekomstmuziek, en dat is het voorlopig nog, maar de blaastest voor real-time cannabis-analyse kan sneller werkelijkheid worden dan we denken. Onlangs werd door Benchmark Capital namelijk 8,1 miljoen dollar(!) gestoken in de ontwikkeling van het apparaat van Hound Labs.
De Amerikaanse investeringsmaatschappij Benchmark Capital heeft geen slechte reputatie wat betreft investeringen, gezien het aan de grondslag lag van onder meer de succesverhalen van DropBox, Uber en Snapchat. We kunnen er dus wel vanuit gaan dat het apparaat vroeg of laat echt op de markt komt.
Dat de blaastest van Hound Labs in de toekomst op de markt komt is zo goed als zeker gezien de recente investering in het apparaat. [Foto: Hound Labs]
Dr. Michael Lynn, CEO en mede-oprichter van Hound Labs, vindt het belangrijk om een product op de markt te brengen dat realtime kan analyseren of iemand teveel cannabis heeft gebruikt – een begrip dat vooralsnog relatief blijft. Het moet net zo accuraat worden als de blaastests voor alchohol, waar agenten dagelijks op vertrouwen, zegt Lynn tegen Business Insider:
‘Met alcohol maakt het niet uit hoe je eruit ziet en of je een man of vrouw bent. Iedereen weet dat je gearresteerd wordt met meer dan .08 alcohol in je bloed [lokaal, red.]. Wij willen hetzelfde doen voor THC en de subjectiviteit eruit halen. Wij willen garanderen dat iedereen gelijk en eerlijk wordt behandelt.’
De eerste klinische onderzoeken naar de werking van de blaastest zijn in volle gang. Als alles volgens plan gaat verwachten de ontwikkelaars het product in de komende jaren klaar te hebben. Het worden dus nog spannende tijden gezien er zowel in het buitenland, als bij ons in Nederland, met nog geen woord is gerept over een ontheffing voor medicinaal gebruikers.
[Openingsfoto: shutterstock/chrisbrignell]