Cannabis kweken: zorg voor voldoende zuurstof bij de wortels
Alle delen van wietplanten hebben zuurstof nodig maar voor gezonde wortels is het cruciaal. Zorg dus voor voldoende lucht in je medium en je voedingswater.
Na de kweekruimte, de genen, het geslacht en de levenscyclus van wietplanten, zakken we af naar de bodem. Oftewel: het medium waarin je medicinale wietplanten kunt kweken. Dit onderwerp verdient zeker een eigen deel in deze serie, want er zijn een hoop mediums om uit te kiezen, en iedere bodem heeft voor- en nadelen.
Voor de meeste mensen die hun eigen medicijn kweken, is aarde het standaard medium. Zonder er echt goed over na te denken gebruiken de meeste thuiskwekers aarde. Cannabis groeit echter ook goed op kokosvezels of helemáál hydrologisch in steenwol, kleikorrels of zelfs alleen water.
Het is de moeite waard om je te verdiepen in andere mediums dan aarde, want daarin groeien wietplanten niet alleen sneller maar produceren ze meestal ook meer wiet. Anderzijds heeft ieder medium ook nadelen, dus laten we er snel induiken.
Dat wietplanten in hydrologische mediums sneller groeien en vaak ook meer opleveren, komt omdat de wortels in zulke mediums op hun wenken bedient worden. Als het systeem goed functioneert, krijgen de wortels altijd precies genoeg zuurstof, water en voedingsstoffen. En omdat de wortels verder ook nauwelijks of geen weerstand ondervinden, kunnen ze razendsnel groeien. En aangezien een plant qua volume boven en onder de grond altijd in evenwicht is, zie je die snelle groei dus ook aan de plant zelf terug.
Hydrokweken kost je als kweker veel minder tijd, omdat het systeem het water geven van je overneemt. Het vergt echter wel wat meer kennis en waakzaamheid, omdat je met meer zaken rekening moet houden. Voor een optimale ontwikkeling van de plant moet de watertemperatuur, de EC-waarde (voedingsconcentratie) en de pH-waarde (zuurtegraad) regelmatig gemeten worden en zonodig op het juiste niveau gebracht worden. Dit zijn regelmatige taken voor de hydrokweker, maar als alles goed gaat zijn ze zo gedaan.
Zijn er problemen bij een kweek op water, steenwol of kleikorrels dan moet je er razendsnel bij zijn. Het voordeel van hydrokweken is dan ook meteen de achilleshiel: alles heeft meteen invloed. Hierdoor kun je zaken zoals een tekort of overschot, of een verkeerde pH-waarde direct bijsturen en oplossen. Het betekent echter ook dat een probleem dat je niet meteen in de gaten hebt, snel het einde van je wietplanten kan betekenen.
Wil je op steenwol, voedingswater, kleikorrels of mapito (een vorm van steenwol) kweken, dan zul je daar ook een systeem voor moeten hebben. Een irrigatiesysteem eigenlijk maar dat noemen we in de cannabiswereld een hydrosysteem. Deze mediums houden namelijk veel minder water vast dan aarde (en kokos), en kunnen daarom niet met de hand bewaterd worden.
Hydrokweken kan in:
Kweken in aarde vinden beginners vaak wat gemakkelijker. Problemen worden enigszins opgevangen door de bufferende werking van de aarde, en kunnen eventueel pas dagen later aangepast worden. Als er problemen bij een hydrokweek zijn, dienen die eigenlijk meteen aangepakt te worden. Alles gaat sneller bij hydrokweken, dit is een groot voordeel, maar kan ook moeilijk zijn. Om de meeste kans op succes te hebben, wordt beginners meestal aangeraden om op aarde te kweken.
Een groot voordeel van aarde en biologische meststoffen, is dat dat in feite veel meer microvoedingsstoffen bevat dan de stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) en het handje vol micromeststoffen in minerale plantenvoeding. Hierdoor is wiet gekweekt op aarde volgens veel liefhebbers beter van smaak dan ‘hydrowiet’.
Op aarde moet je wel iedere dag even bij je wietplanten kijken, al is het alleen maar om water te geven. Het nadeel is hierbij dat je eigenlijk nooit helemaal precies de juiste hoeveelheid geeft, terwijl een hydrosysteem dat wel doet. Je wietplanten krijgen dus soms wat te veel en soms wat te weinig water, tenzij je heel erg ervaren bent. Gelukkig buffert de aarde dit soort onvolmaaktheden, maar het zorgt er wel voor dat wietplanten op aarde nooit zo snel en probleemloos kunnen groeien als in hydrosystemen.
De kans op ongedierte is ook wat hoger als je op aarde kweekt. Aarde bevat veel organisch materiaal dat insecten aantrekt. Ook bevat de aarde uit het tuincentrum vaak al insecten, larven van insecten of insecteneitjes. Een hydrologische kweekruimte is wat dat betreft veel sterieler, en daarom heeft de medicinale hydrokweker veel minder vaak last van ongedierte.
Wie na een paar keer op aarde gekweekt te hebben hydrokweken wil proberen, kan dat wellicht het beste eerst doen in kokos. Kokos biedt houvast aan de wortels van je plant, maar is wel luchtig genoeg zodat er veel zuurstof bij de wortels komt.
De kokos bevat zelf geen voeding dus je moet wel direct vanaf het begin plantenvoeding meegeven. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale voeding voor kokos, aangezien wietplanten op kokos wat extra stoffen nodig hebben zoals onder andere wat meer calcium en magnesium. Je kunt dit ook zelf toevoegen maar kokos-plantenvoeding maakt het kweken op dit medium wel zo makkelijk.
Je hoeft je met kokos geen zorgen te maken over fluctuerende watertemperaturen zoals bij een kweek op water (DWC). Eventueel kun je kokos ook gewoon met de hand bewateren, dus je hebt er niet per se een systeem voor nodig. Aan de andere kant heb je wel het voordeel van de versnelde groei, en dat is dan ook de reden waarom kokos ook wel het beste van twee werelden genoemd wordt. Het is eigenlijk een heel natuurlijke manier van hydrokweken.
Kokos is een medium dat qua kweekgemak tussen aarde en hydro inzit. Kokos heeft als medium een lichte bufferwerking maar bevat zelf geen voeding, net als andere inerte mediums zoals steenwol en hydrokorrels. Sommige kokosmengsels zijn direct uit de zak gereed voor gebruik, maar veel andere kokos (en zeker de voordelige blokken) moeten eerst natgemaakt worden, op de juiste pH-waarde worden gebracht, en gebufferd met calcium en magnesium (CalMag).