Supercroppen: training voor wietplanten die te hoog zijn geworden
Supercroppen is een snelle manier om dikkere toppen te krijgen, stammen sterker te maken én de vorm en hoogte van een wietplant te beïnvloeden.
We zijn aanbeland bij het vierde deel van deze cursus, die helemaal in het teken staat van de levenscyclus van wietplanten. (Medi)wiet groeit immers alleen in de bloeifase aan wietplanten, en daar gaat een periode van groeien aan vooraf. Maar laten we bij het begin beginnen, doe je mee?
Wietplanten zijn éénslachtig, tweehuizig en éénjarig. Dat laatste betekent dat een wietplant in één seizoen zijn levenscyclus doorloopt, en er mannelijke én vrouwelijke wietplanten bestaan. Heel kort door de bocht verloopt de levenscyclus van wietplanten (in de natuur) als volgt:
Bij de juiste omstandigheden (doorgaans het voorjaar) komen de zaden uit. De zaailingen groeien gedurende het voorjaar en de zomer door, tot de dagen in het najaar korter worden. Dit noemen we de groeifase.
Op het moment dat de dagen nog maar zo’n 14 uur duren (en de nachten 10 uur) groeien ze nog enkele weken extra hard (ze strekken omhoog), waarna ze overgaan tot de bloeifase.
In de bloeifase laten de mannelijke wietplanten hun stuifmeel los, zodat deze via de wind op de vrouwelijke bloemen (wiettoppen) terecht komen. Na de bevruchting ontstaan de zaden vervolgens in de zaadzakjes (calyxen) van de vrouwelijke bloemen.
Door de winter die volgt sterven de wietplanten langzaam af, waarbij de gevormde zaden door de toppen en de hars beschermd blijven, zodat ze in het daarop volgende voorjaar weer kunnen ontkiemen.
Wanneer je met binnen wiet kweken gaat beginnen – per slot van rekening ook de titel van deze serie – kun je van bovenstaand verhaal onthouden dat wietplanten twee duidelijk te onderscheiden fases doormaken: de groeifase en de bloeifase.
Je zou het leven van een wietplant in principe ook kunnen onderverdelen in de fases zaailing, groeifase, strekfase, bloeifase en rijping. Maar voor de duidelijkheid houden we het nu nog even bij de groei– en de bloeifase alleen. Binnen verloopt de levenscyclus van wietplanten namelijk net even anders dan buiten.
Onder het juiste licht zal een zaailing steeds groter worden en steeds meer zijtakken vormen. Net zolang tot de dagelijkse donkere periode (de nacht dus) 10 uur of langer duurt. Binnenkwekers houden 12 uur aan maar in de natuur begint de bloei al bij een donkere periode van 10 uur. Buiten gebeurt dit van nature als de dagen aan het einde van de zomer steeds korter worden.
In de lange nachten kan de wietplant meer bloeihormonen aanmaken, en zal de bloeifase na een week of twee beginnen. Voordat je de eerste bloeiharen op je wietplant ziet verschijnen, zal de plant eerst nog even flink de hoogte in gaan (strekken).
Wanneer we het aantal lichte uren niet terugvoeren naar 12 (en de donkere periode dus ook verlengen naar 12 uur) blijft de plant maar groeien en groeien, en gaat ze nooit in bloei. Als je van bladeren en takken houdt moet je dit zeker doen, maar als je vroeg of laat mediwiet wil oogsten is het geen goed idee.
De enige kwekers die een plant constant in de groeifase houden, zijn stekkenboeren. Een moederplant blijft namelijk altijd in de groeifase, zodat er steeds verse stekken geknipt kunnen worden. Uiteindelijk zal ook een moederplant een keer vervangen moeten worden. Maar er bestaan planten die zo wel 20 jaar of langer in de groeifase blijven.
Binnen starten wietplanten hun levenscyclus doorgaans onder 18 of 20 uur licht per dag. Wanneer de planten de juiste hoogte hebben bereikt, wordt een schakelklok versteld, zodat de planten geen 18 maar nog maar 12 uur licht per dag krijgen. Dit is het teken voor de wietplant dat het tijd wordt om te gaan bloeien, maar eerst gaat de plant nog even extra hard groeien (strekkende fase).
Wanneer de 12-urige dagelijkse donkere periode in stand wordt gehouden, zal de plant na een week of twee langzaam beginnen met bloeien. Bloemen vormen zich aan de uiteinden (toppen) en in de oksels van alle takken, en veranderen langzaam in de herkenbare wiet.
De overgang van groei naar bloei gaat geleidelijk, en de plant zal na het veranderen van het 18/6 naar het 12/12 lichtschema eerst nog een flink stuk doorgroeien. De wietsoorten die de meeste mensen tegenwoordig kweken, hebben een bloeifase tussen de 8 en 10 weken nodig, voordat ze klaar zijn voor de oogst. Sommige sativa wietsoorten kunnen echter wel drie maanden of langer bloeien!
Groeiende en bloeiende wietplanten hebben verschillende voedingsbehoeften. Grof gezegd is met name de behoefte aan stikstof (N) in de groeifase hoger dan tijdens de bloeifase. Bloeiende planten hebben daarentegen meer behoefte aan een voeding met meer fosfor (P) en kalium (K).
Vleermuizenmest en bloedmeel zijn bijvoorbeeld goed voor bloeiende planten, en vismix of beendermeel voor groeiende wietplanten. Maar gelukkig verkopen gespecialiseerde (web)winkels, speciale plantenvoeding voor de groei- en bloeifase van wietplanten. Dat kweekt een stuk makkelijker.