De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Bij veel kwalen biedt cannabis een veilig alternatief voor vaak schadelijke farmaceutische medicijnen. En naarmate het stigma rondom cannabis afbrokkelt wordt er steeds meer bekend over de veiligheid en werkzaamheid van medicinale wiet. De waarheid? cannabis is meestal veiliger, en soms zelfs effectiever dan farmaceutische middelen.
We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat de lijst van aandoeningen waartegen cannabis blijkt te helpen blijft groeien. Dat komt deels door het vervagen van het stigma rondom wiet, en het feit dat mensen er makkelijker over praten. Ook helpt het dat er tegenwoordig veel wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar mediwiet. Het onderwerp is beter bespreekbaar met medische professionals, al laat hun kennis over de plant nog vaak te wensen over.
De veiligheid van cannabis als medicijn is al langer bekend, maar dit is pas sinds enkele jaren bij het grote publiek bekend. Een rechter van de Drug Enforcement Administration (DEA) zei al in 1998:
“Bijna alle medicijnen hebben giftige en potentieel dodelijke effecten. Maar cannabis is niet zo’n middel. Er is geen bewijs in de uitgebreide medische literatuur van een door cannabis veroorzaakte dood. In strikt medicinale termen is cannabis stukken veiliger dan veel voedsel die we dagelijks consumeren. Cannabis, in haar natuurlijke vorm, is een van de veiligste therapeutisch actieve stoffen die we kennen.”
En deze vijf ziekten zijn bewezen beter behandelbaar met cannabis, dan met farmaceutische medicijnen:
De reguliere behandeling voor deze ziekte zijn stimulerende amfetamines, zoals Ritalin of vergelijkbare pillen. De bijwerkingen van deze medicatie zijn onder andere diarree, hoofdpijn, psychose, slapeloosheid en buikpijn. Over de drug wordt gezegd dat het mogelijk dodelijk is op de lange termijn. In elk geval verandert de patiënt (vaak kinderen) compleet door het middel. Denk aan stemmingswisselingen en agressief gedrag.
Cannabisonderzoeker Dr. David Bearman zei over cannabis als behandeling van ADHD: “Cannabis lijkt ADHD en ADD te behandelen door de beschikbaarheid van dopamine in het brein te verhogen. Dit heeft dan hetzelfde effect, maar is een ander mechanisme dan Ritalin en andere stimulerende middelen. Deze binden zich doorgaans aan de dopamine en oefenen daarna invloed uit op het metabolisme (afbraak) van dopamine.”
Hoewel klinische studies de werkzaamheid bij mensen nog moeten bewijzen, reageert kanker in petrischaaltjes en in testorganen goed op wiet: kankercellen sterven. Diverse vormen van kanker in de hersenen, longen en borst zijn al geremd of teruggedraaid met cannabis-therapie, zo blijkt onder meer uit anekdotisch bewijs.
De vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) is een stof in het lichaam die verantwoordelijk is voor de aanmaak van bloedvaten in tumoren. Wanneer ceramide (een groep lipide moleculen die voorkomen in de werkzame stoffen uit cannabis) in contact komt met VEGF sterven kankercellen, maar blijven de gezonde cellen intact. In veel vormen van kanker helpt cannabis ook het uitzaaien tegen te gaan.
Mensen met epilepsie krijgen anti-epileptica. Veel meer is er niet. Deze medicijnen werken om te beginnen niet altijd. Daarbij kunnen ze ernstige bijwerkingen veroorzaken inclusief depressie, psychose, coma, obesitas en de dood. Cannabinoïden, vooral het niet-psychoactieve cannabidiol (CBD), zijn anti-epileptisch zonder vervelende bijwerkingen. Het kan daarom ook worden ingezet voor kinderen, zoals Maaike.
Onderzoek zegt: “Cannabinoïden stopten spontaan alle epileptische aanvallen. Deze data impliceert niet alleen de anti-epilepstische werking van extern toegediende cannabinoïden. Het suggereert ook dat lichaamseigen cannabinoïden de lengte van epileptische aanvallen moduleren en het kunnen stoppen door activering van CB1-receptoren.”
Een relatief nieuwe en slecht begrepen ziekte die steeds meer voorkomt is fibromyalgie. Het is een pijnlijke reumatische aandoening maar is niet geclassificeerd als auto-immuunziekte. Cannabis wordt al sinds jaar en dag gebruikt tegen pijn. In de moderne maatschappij wordt het vooral gebruikt tegen glaucoom, pijn door kanker, HIV, zenuwpijn, reuma en veel andere soorten chronische pijn.
De Amerikaanse National Pain Foundation laat weten dat 95 procent van de fibromyalgie-patiënten die cannabis gebruiken tegen de pijn, het middel goed vinden werken. Daarvan laat 62 procent weten het middel zeer effectief te vinden. Over andere, veelgebruikte medicijnen tegen de aandoening zegt 65 procent van de 1300 ondervraagden dat ze totaal niet werken. Ook onderzoek van eigen bodem toont vergelijkbare resultaten.
De Food and Drug Administration (FDA) in de VS waarschuwde in 2013 voor Gilenya, een populair medicijn tegen MS: “Een patiënt in Europa met mogelijk MS, heeft een zeldzame en ernstige ontsteking in het brein opgelopen na gebruik van Gilenya.”
Deze en andere MS-medicijnen werken door bepaalde witte bloedcellen te blokkeren die zich als MS manifesteren wanneer ze zenuwen aanvallen. Omdat witte bloedcellen verantwoordelijk zijn voor immuunreactie op celniveau, openen ze de deur voor ontstekingen bij inname van dit soort medicijnen.Onderzoeken naar het effect van cannabis bij MS-patiënten verschillen. Het plantaardige medicijn lijkt de ziekte niet te genezen, maar het verlicht zeker de pijn zonder risico op herseninfecties.