De 25-jarige Jasper uit België stelt, samen met een twintigtal lotgenoten en sympathisanten, de overheid in gebreke. Jasper lijdt namelijk aan een zeldzame afwijking en alleen wiet maakt de pijn draaglijk. Echter, dat is nog steeds verboden in België.
Jasper Antonissen uit het Belgische Oudsbergen mist, door een genetische aandoening, een deel van zijn buikspieren. Ook heeft hij slechte nieren en problemen met zijn blaas. Reguliere medicatie werkt onvoldoende en tast zijn immuunsysteem aan. Wat wel goed helpt is medicinale cannabis.
In België kunnen patiënten echter alleen in hele uitzonderlijke gevallen gebruikmaken van mediwiet. In alle andere gevallen is cannabis verboden. Onrechtvaardig, vindt Jasper. En daarom daagt hij de overheid, en met name minister Maggie De Block van Volksgezondheid, voor de rechter.
Importeren uit Nederland
“Wij worden als patiënten eigenlijk verplicht om het recht in eigen hand te nemen”, verklaart Jasper aan HBVL. “Schandalig eigenlijk. België is een modern land. Toch moeten wij zelf zeggen: ‘doe er iets aan, want dit kan niet meer’.”
De advocaat van Jasper en de groep stelt de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, daarom in gebreke. Ook stuurt hij aan op een rechtszaak waarin hij zal vragen om de verstrekking van medicinale cannabis direct te faciliteren.
Jasper geeft aan dat België dat prima kan doen door wiet te importeren uit Nederland, Canada of Israel. Ook zou Jasper graag zelf, op doktersvoorschrift, wiet willen kweken zodat hij voor in eigen medicinale behoefte kan voorzien.
“Ik hoop dat ze inzien dat het hier niet gaat om mensen die een jointje roken op straat, maar om het verbeteren van levenskwaliteit.”
Gewicht in de schaal
De actie van Jasper komt op een goed moment. België hield jarenlang vast aan een streng conservatief medicinaal wietbeleid. Maar in februari werd eindelijk een wetsvoorstel goedgekeurd dat moet leiden tot het oprichten van een cannabisbureau. Deze overheidsinstelling gaat toezicht houden op de teelt van medicinale wiet, wetenschappelijk onderzoek en het verstrekken van cannabis aan patiënten. Een systeem vergelijkbaar aan dat van Nederland.
Er zit dus schot in de zaak. Met de komst van een cannabisbureau, maakt het land eindelijk stappen in de goede richting. Maar het implementeren van zo’n nieuw mediwietbeleid kan nog jaren duren. Zo lang kan en wil Jasper niet wachten. “Niemand wil elke dag, jaren achtereen, pijn hebben”.
Zijn actie legt gewicht in de schaal, zodat de overheid sneller in actie komt. Op 5 mei al moet de minister gehoor geven aan de ingebrekestelling. Toevallig dezelfde dag waarop in Brussel een cannabismars plaatsvindt. “Ik heb geen verwachtingen. Maar elke stap is er een in de goed richting”, voegt Jasper toe.
We wachten af en komen met een update zodra er nieuws is.
[Openingsfoto: still uit interview met Jasper Antonissen door HBVL.be]