(advertenties)
(advertentie)

Het mediwietjaar 2017: januari

Ondanks dat het in dezelfde maand nog een lage score behaalde op de door consumenten gejureerde HomeGrown cup, ontving Nederlands staatskweker Bedrocan in januari 2017 het farmaceutische keurmerk GMP. Dat is het hoogst haalbare kwaliteitskeurmerk voor farmaceutische producten, dat Bedrocan als eerste medicinaal cannabiskweker ter wereld in de wacht sleepte.

Bedrocan krijgt farmaceutisch kwaliteits-keurmerk GMP

Onlangs kreeg Bedrocan Nederland het GMP-keurmerk, een farmaceutisch kwaliteitswaarborg dat de hoogste kwaliteit van producten en productieproces moet garanderen. Daarmee zijn ze de eerste medicinaal cannabis-kweker ter wereld met zo’n keurmerk. Fijn voor medicinale cannabis in het algemeen, erkenning als medicijn door de farmaceutische industrie. Maar over de daadwerkelijke kwaliteit van Bedrocans cannabis wordt getwijfeld.

GMP

Bedrocan Nederland is de eerste medicinaal cannabis-kweker ter wereld met het farmaceutisch kwaliteitswaarborg good manufacturing practice (GMP). Na een inspectie van IGZ, de Inspectie voor Gezondheidszorg, bleek dat zij aan alle eisen voor het keurmerk voldoen.

De CEO van Bedrocan Tjalling Erkelens is blij met de erkenning. [Foto: Bedrocan]

De productiefaciliteiten van Bedrocan beperken zich niet tot Nederland. Ook in Canada en Tsjechië wordt Nederlandse wiet gekweekt ten behoeve van de medicinale markt. Deze faciliteiten voldoen nog niet aan de GMP-eisen, maar streven ernaar dat volgend jaar wel te doen.

Tjalling Erkelens, bestuursvoorzitter van Bedrocan, is blij met het keurmerk: “Dit is een belangrijke erkenning. We hebben altijd geprobeerd om aan de hoogste farmaceutische standaard te voldoen. Nu is onze manier van werken officieel erkend door de autoriteiten.”

‘Hoge’ kwaliteit

Het GMP-waarborg is de hoogste standaard waaraan een farmaceutische producent kan voldoen. Nu zegt Bedrocan op haar eigen website: “Bedrocans GMP status is een garantie voor de hoogste kwaliteit van zowel de producten als het productieproces.” Dat is nogal een uitspraak. Je kunt namelijk niet zeker weten of iets van de hoogste kwaliteit is totdat je hebt kunnen vergelijken met een alternatief.

De GMP-stempel zou de hoogste kwaliteit van producten en productieproces moeten garanderen, maar over de daadwerkelijke kwaliteit verschillen de meningen.  [Foto: shutterstock/Bankrx]

Zij baseren dat onder andere op de bewering dat hun producten een constante samenstelling aan werkzame stoffen (cannabinoïden en terpenen) zouden hebben. Een bewering die onze expert Steven Cassini ontkrachtte in een artikel over het testen van cannabis. Het gehalte aan werkzame stoffen in Bedrocan-wiet mag namelijk maar liefst 30% afwijken van wat er op de verpakking staat aangegeven. En dat doet het dan ook vaak.

De ‘hoge kwaliteit’ van het productieproces doelt op het feit dat ze in Nederland geen pesticiden gebruiken. Bedrocan bestraalt hun cannabis met gammastralen om ongewenste insecten en andere stoffen te elimineren.

In Canada kweekt het bedrijf Tweed met een licentie van Bedrocan en zij gebruiken daar wél schadelijke pesticiden van het omstreden bedrijf Monsanto.

Beide productieprocessen van Bedrocan zijn naar ons idee niet ideaal, medicinale wiet kweken kan namelijk prima (en misschien zelfs beter) organisch.

Het is niet voor niets dat Duitsland niet alleen Nederlandse wiet importeert tot ze oogsten uit hun eigen kweekfaciliteiten. Ze wenden zich ook tot het Canadese Peace Naturals dat een breed assortiment aan organisch gekweekte cannabissoorten en -producten aanbiedt.

Slecht beoordeeld

Bedrocan kan blijven roepen dat ze de ‘beste producten hebben’, maar veel mensen zijn het daar niet mee eens. Een groot deel van de patiënten vindt dat de enige legale medicinale cannabis-producten in Nederland niet voldoen aan hun medicinale wens. Velen zoeken dan ook alternatieve bronnen voor hun medicijn zoals eigen kweek of de florerende (helaas nog) illegale markt.

Onlangs werd de Bedrocan ‘Flos’, hun meest verkochte wietsoort, anoniem ingediend bij de HomeGrown cup. Een cannabis-cup waar hobbykwekers, zadenbanken en coffeeshops elkaars wiet blind en eerlijk beoordelen. In die competitie eindigde Bedrocans wiet van de 27 deelnemers op de 20ste plek. De ‘beste kwaliteit producten’ is dus misschien wat overtrokken, niet?

[Openingsfoto: Bedrocan]