(advertenties)
(advertentie)

Het gaat goed met de acceptatie en legalisatie van medicinale cannabis. In het meerendeel van de Amerikaanse staten is mediwiet legaal. En ook in grote landen als Canada, Australië en Europese landen als Duitsland, Portugal en Nederland mogen patiënten het gebruiken. Een werelddeel dat tot nu toe bleef vasthouden aan een keihard, repressief beleid is Azië. Maar daar lijkt nu langzaam maar zeker verandering in te komen.

Kort geleden meldde wij dat de regering in Thailand toestemming heeft gegeven voor een proef met legale medicinale cannabis. Nu is duidelijk geworden dat ook het parlement in Zuid-Korea instemt met een wijziging van de opiumwet dat gelegaliseerde mediwiet mogelijk maakt. Hiermee is Zuid-Korea het tweede Aziatische land dat in korte tijd een dergelijk besluit neemt. En overigens het eerste land in Oost-Azië dat deze stap neemt. Daar moeten we overigens wel aan toevoegen dat Japan al sinds enkele jaren over een legale CBD-markt beschikt.

Strikte regels

De belangrijke beslissing die zal leiden tot een medicinaal cannabisbeleid in Zuid-Korea werd afgelopen maandag genomen door de Nationale Assembly. Daar werd een wijziging van de zogeheten ‘Act on the Management of Narcotic Drugs’ goedgekeurd waarmee de weg vrij komt voor niet-psychoactieve doses medicinale cannabis op recept.

Uiteraard blijft het gebruik van mediwiet in Zuid-Korea gebonden aan strenge regels. Maar deze goedkeuring door de centrale overheid mag gerust gezien worden als een doorbraak in een land waarvan veel deskundigen dachten dat het eerder als laatste dan als een van de eerste medicinale cannabis zou legaliseren. Zelfs al gaat het uitsluitend om producten die weinig THC bevatten.

Het beleid in de praktijk

Een belangrijk obstakel voor deze nieuwe wet werd in juli al overwonnen. Toen toonde het ministerie van Voedsel en Medicijnen zich voorstander van legale cannabis. Er werden toen zelfs al medicijnen besproken die zouden worden toegestaan voor ziektes als epilepsie, HIV/AIDS en kankergerelateerde behandelingen, zoals Epidiolex, Marinol, Cesamet en Sativex.

Het ministerie verklaart ook dat er sindsdien een serie wetswijzigingen door de National Assembly is aangenomen, waardoor de mogelijkheden voor patiënten met ‘zeldzame ziektes’ worden uitgebreid.

Om in aanmerking te komen voor medicinale cannabis moeten patiënten zich verplicht aanmelden bij het Korea Orphan Drug Center. Dit is een overheidsinstantie die speciaal is opgericht om toegang tot zeldzame medicijnen te faciliteren.

Daarnaast moeten patiënten uiteraard ook een recept van een erkend medisch professional hebben en dan nog wordt toestemming van geval tot geval beoordeeld.

De bal is gaan rollen in Azië

Mediwiet in Zuid-Korea, wie had dat verwacht. Welk Aziatische land volgt? [Shutterstock/Aha-Soft]

Azië is een werelddeel dat vooral bekend staat om conservatie en keiharde drugswetten. Het bezit van een paar korrels cannabis kan in sommige landen al tot behoorlijke boetes, celstraffen en zelfs de doodstraf leiden. Een paar maanden terug nog werd bekend dat een cannabisactivist uit Maleisië ter door is veroordeeld voor het uitdelen van mediwiet aan patiënten.

Daar lijkt nu verandering in te komen. De eer van de legale mediwiet primeur in Azië gaat naar Thailand en naar nu blijkt is Zuid-Korea de eerbiedwaardige runner-up. Hierdoor gaan nu zelfs in het aartsconservatieve Maleisië stemmen op om medicinale cannabis uit het strafrecht te halen.

“Dat Zuid-Korea medicinale cannabis legaliseert, zelfs als dat strikt gecontroleerd wordt met een gelimiteerde productselectie, betekent een significante doorbraak voor de globale cannabisindustrie”, zegt Vijay Sappani tegen Marijuana Business Daily. Sappani is CEO van het in Toronto (Canada) gevestigde Ela Capital, een investeringsfirma die de ontluikende markten in de wietwereld exploreert.

En die doorbraak moet niet onderschat worden. Hoe meer landen (zeker Aziatische) mediwiet legaliseren, hoe groter de druk wordt op de rest van de wereld om hetzelfde te doen.