Een 33-jarige inwoner van Westerhoven moet hoogstwaarschijnlijk zijn huis uit nadat de politie er één wietplant aantrof. De woning is voor drie maanden gesloten, permanente uitzetting dreigt. De huurder is verontwaardigd: “Ik ben een thuisgebruiker, geen drugsdealer”.
Steeds meer gemeentes trekken zich het lot van zieke burgers die baat hebben bij mediwiet aan. Sommige gemeentes verruimen zelfs eigenhandig de landelijke gedoogregels; patiënten die thuis een paar wietplanten kweken worden met rust gelaten. Andere gemeentes staan zelfs open voor een heel nieuw beleid.
Dit geldt niet voor de gemeente Bergeijk waar Westerhoven onder valt. Daar staat een 33-jarige inwoner de komende drie maanden op straat. Reden: er hing één (1) wietplant te drogen in zijn huurwoning. De gedroogde wiet wilde hij gebruiken tegen de symptomen van autisme.
Toen de politie oktober vorig jaar voor zijn deur stond voor een valse beschuldiging, liep hij tegen de lamp. De agenten roken namelijk een wietlucht en gingen de woning binnen.
Prikkels onder controle
De geboren en getogen Westerhovenaar kweekte zijn wietplant tijdens de zomer van 2019 in een nabijgelegen bos. Na de oogst, hing hij hem te drogen in zijn huis.
Slechts één dag daarna stond de politie op de stoep. Zij wilde hem aan de tand voelen naar aanleiding van een brandstichting; mogelijk een excuus om in de buurt van zijn huis te komen. Voor de deur roken zij een wietlucht waarna ze de hele woning ondersteboven haalden, opzoek naar lampen, afzuiginstallaties en andere benodigdheden voor grootschalige en professinele wietteelt. Zij vonden niets.
De Westerhovenaar gaf uiteraard meteen tekst en uitleg over zijn wietplant. Hij is autistisch en gebruikt wiet om beter met prikkels om te gaan. “Sinds twee jaar heb ik een stressvolle baan in de ICT”, vertelt de man aan Eindhovens Dagblad. “Om mijn prikkels onder controle te krijgen, rook ik ‘s avonds een grammetje wiet.”
Momenteel verblijft de man in het buitenland waar hij seizoensgebonden werk doet en zijn hoofd leegmaakt na deze ingrijpende gebeurtenis. Hoe het verder moet, weet hij niet. De woningstichting heeft hem medegedeeld dat het huurcontract wordt ontbonden. Op bijval van de burgemeester en politie hoeft hij niet te rekenen.
Takken, bladeren en knipafval meegewogen
Gedroogde wiettoppen wegen aanzienlijk minder dan verse, natte, net geoogste wiet. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]
Burgemeester Arinda Callewaert van Bergeijk houdt zich aan de cijfers. Er is voor meer dan een kilo wiet gevonden , zo meldt de gemeente. Bij meer dan 30 gram softdrugs of meer dan vijf planten gaat het gemeentelijk Damoclesbeleid uit van een handelshoeveelheid. Alles daaronder is ook verboden, maar valt dan nog onder de gedoogregels.
De advocaat van de huurder benadrukt dat het gaat om 1400 gram natte wiet. Ook woog de politie takken, bladeren en het knipafval mee
Bob de Jong, advocaat van de huurder, benadrukt dat het hier gaat om 1400 gram natte wiet. Ook woog de politie takken, bladeren en het knipafval mee; allemaal plantmateriaal dat uiteindelijk niet tot wiet leidt. Bovendien moet natte wiet eerst worden gedroogd waarna het uiteindelijke gewicht enorm keldert. Tevens benadrukt de advocaat dat er geen signalen zijn van wiethandel. Zijn autistische cliënt wordt door dit besluit dus buitensporig hard geraakt.
De verdachte hekelt tevens de starre houding van de gemeente. Pogingen om in gesprek te komen, liepen op niets uit. “Ik ga dit zeker aanvechten, want dit slaat nergens op”, verklaart hij.
[Openingsfoto: Shutterstock/Eric Lee Wildhaber]