Tot voor kort moesten ze weinig hebben van medicinale wiet in Australië, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het kweken van mediwiet is daar nu zelfs toegestaan waardoor het middel voor meer patiënten beschikbaar wordt. Artsen leren daarom binnenkort middels een cursus hóe ze medicinale cannabis eigenlijk moeten voorschrijven.
Mediwiet in Australië
Ondanks de tot voor kort strenge regels omtrent medicinale cannabis, loopt het de laatste maanden erg goed los in Australië. Unieke onderzoeken naar mediwiet bij bijvoorbeeld alvleesklierkanker en grote investeringen in medicinale cannabis-bedrijven bewijzen de nieuw voorgenomen vooruitstrevendheid van het land op dit gebied.
Sinds het najaar van 2016 is de teelt van medicinale cannabis op het continent gelegaliseerd. Dat zorgt ervoor dat het middel beter betaalbaar wordt voor patiënten omdat het lokaal wordt geproduceerd, en cannabis(-olie) daarom vaker voorgeschreven kan worden. Eén probleem verhinderde die ontwikkeling echter, artsen weten namelijk te weinig over cannabis om het voor te schrijven. Maar daar komt binnenkort verandering in.
-
-
Voorheen wilden ze er maar weinig van weten in Australië
-
-
maar tegenwoordig gebeurt er veel op mediwiet-gebied
Cursus
Dr. Lacey is één van de ongeveer 50 Australische artsen die in Melbourne ’s lands eerste trainingscursus zal volgen over het voorschrijven van medicinale cannabis. Zij werkt als palliatief zorgverlener in Sydney en schrijft sinds kort mediwiet voor aan terminale patiënten.
Tot nu toe haalt de arts goede resultaten met het plantaardige middel, vooral tegen misselijkheid en overgeven ten gevolge van chemotherapie. ‘M’n onderbuikgevoel zegt dat we op het goede spoor zitten en dat we mogelijk de levens van patiënten met kanker kunnen veranderen’, zegt zij tegen ABC.
Dr. Lacey schrijft medicinale cannabis voor aan haar patiënten maar begrijpt dat er veel over te leren is voordat je het middel écht begrijpt. [Foto: LinkedIn]
Wel begrijpt zij de noodzaak van een cursus voor artsen die cannabis willen voorschrijven. ‘Als ik iets ga voorschrijven moet ik het echt begrijpen; en hoe meer ik erover leer, hoe minder ik erover weet’, zegt Dr. Lacey doelend op – de werking van – verschillende cannabinoïden en terpenen uit de cannabisplant.
‘Het is een complex medicijn/kruid en er zijn veel nuances in hoe je zoiets voorschrijft. Er zijn verschillende strains (wietsoorten) en diverse cannabinoïden binnen elke specifieke wietsoort. Het is zaak de juiste soort te vinden voor een bepaalde indicatie of persoon.’ Ze is dan ook optimistisch en verwacht dat de wetenschap binnenkort talloze nieuwe medicinale toepassingen voor cannabis ontdekt. ‘Het is een spannende tijd voor de medische wereld.’
Activiste
Wie denkt dat deze cursus uit initiatief van de overheid komt, heeft het mis. Het trainingsprogramma werd namelijk georganiseerd door medicinaal cannabisactiviste Lucy Haslam. Haar zoon Dan overleed twee jaar geleden aan darmkanker; en hij is de reden dat zijn moeder zich überhaupt met mediwiet bezighoudt.
‘Geen van de medicijnen die hij kreeg tegen misselijkheid en overgeven werkten, totdat hij met cannabis begon. Het was zó wonderbaarlijk dat m’n man en ik elkaar aankeken en zeiden “Mijn god, als het dit al voor Dan doet is het middel het waard ervoor te vechten”‘.
Dan overleed twee jaar geleden ten gevolge van darmkanker, maar heeft veel baat gehad bij medicinale cannabis.
In Australië komt dit soort cannabisactivisme blijkbaar meer voor. Eerder zorgde de schenking van een Australisch stel filantropen namelijk al voor het ontstaan van een enorm cannabis-onderzoekscentrum in Amerika. Daarvóór doneerde het stel ook al liefst 33 miljoen (!) dollar aan de universiteit van Sydney, voor onderzoek naar de medicinale toepassingen van wiet.
[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]