(advertenties)
(advertentie)

Verschillende Australische universiteiten en een medisch onderzoeksbedrijf gaan samenwerken in een grootschalig klinische studie naar wiet bij Gilles de la Tourette. Door middel van klinische proeven willen de onderzoekers achterhalen hoe medicinale cannabis kan leiden tot een behandeling voor mensen met dit vervelende syndroom.

Het syndroom van Gilles de la Tourette, kortweg Tourette, is vernoemd naar de gelijknamige Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette (1857 – 1904). Het is een aandoening die zich kenmerkt door tics die zich uiten in ongecontroleerde bewegingen, geluiden, woorden en gedachten. Welke tics iemand heeft, verschilt per persoon.

De neuro-psychiatrische aandoening komt naar schatting bij één procent van de bevolking voor. Echter is die niet bij iedereen even heftig. Sommigen hebben een dermate lichte vorm dat ze het onder controle kunnen houden. Toch ervaren bijna alle patiënten Tourette als pijnlijk, ontwrichtend en sociaal isolerend.

Cananbis en Tourette

De exacte oorzaak van Gilles de la Tourette is nog onbekend. Het is duidelijk een neuro-psychiatrische aandoening waarbij erfelijkheid een rol speelt. Maar waarschijnlijk ligt de oorzaak niet verscholen in één gen, maar in een samenwerking van verschillende genen. En dat maakt het achterhalen van de oorzaak lastig.

Wat er precies in de hersenen gebeurt bij een Tourette-patiënt is ook nog onduidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verstoorde communicatie tussen de basale ganglia en de frontale cortex. Deze gebieden reguleren gedachten en gedrag.

Er zijn momenteel geen medicijnen die Tourette genezen. Er zijn wel middelen die de symptomen controleren, maar patiënten melden bijwerkingen zoals gewichtstoename, slapeloosheid en depressiviteit.

Patiënten die aangeven dat zij cannabis gebruiken, melden daarentegen zeer positieve effecten. De tics nemen direct af, zonder nare bijwerkingen. Zo ging deze choquerende video over de Duitse Tourette-patiënt Billy viraal. En ook deze video van de Nederlandse Lex die wietolie probeert, geeft een indrukwekkend beeld over het effect van cannabis bij Tourette.

Video – Lex probeert wietolie tegen Gilles de la Tourette-tics

Eindelijk klinisch onderzoek

In Australië gaat een onderzoek plaatsvinden naar cannabis bij Gilles de la Tourette; volgens de initiatiefnemers ‘de eerste in zijn soort’.

Het onderzoek betreft een samenwerking tussen Wesley Medical Research in Brisbane, de Universiteit van Sydney en medisch onderzoeksbedrijf Bod Australia. De deelnemers aan het onderzoek gaan twee behandelingsrondes volgen. Eén met een placebo en één met een cannabismiddel. Wie wat krijgt blijft voor zowel de onderzoekers, als de proefpersonen tot het einde van de studie geheim.

De leiding is in handen van drs. Philip Mosley, neuropsychiater en hoofdonderzoeker van Wesley. “Gezien de publieke belangstelling voor het therapeutisch gebruik van cannabis, is het belangrijk om rigoureus en methodologisch verantwoord onderzoek te doen”, licht Mosley toe. “Het doel van deze klinische studie is om te onderzoeken of medicinale cannabis een potentiële therapie is voor mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette.”

De onderzoekers hopen dat zij kunnen bewijzen dat cannabis een effectief alternatief is met minder bijwerkingen. En hopelijk leidt dit snel tot een cannabismedicijn en betere regels omtrent het gebruik van medicinale cannabis voor Tourette-patiënten.

Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de wereld van medicinale cannabis? Volg ons dan op Facebook of Twitter en bezoek dagelijks onze website voor het allerlaatste nieuws, achtergrondverhalen en informatieve artikelen over het gebruik van mediwiet.

[Openingsfoto: Shutterstock/designer491]