Heel Australië is in één klap een soort Tilburg geworden, nu de regering toestaat dat ‘fit and proper’ individuen en instellingen medicinale cannabis mogen kweken. Nogal een doorbraak in een land dat twee jaar geleden nog niks van wiet wilde weten. En het Nederlandse bedrijf Bedrocan staat te springen om mee te mogen doen.
Narcotic Drugs Amendment Act 2016
Met de toestemming voor medicinale thuistelers wil de Australische regering een poging wagen om de (dure) import van wiet uit het buitenland een halt toe te roepen en te vervangen door ‘domestic supply’.
Hoe dan ook is de aankondiging van de wijzigingen in de Narcotic Drugs Amendment Act 2016 – die op 30 oktober geldig is geworden – een mijlpaal in de historie van mediwiet in Australië. Met de nieuwe regulering wordt de teelt van cannabis met vergunningen toegestaan, net als de productie van wietolie voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden.
Onafhankelijk van import
Feest in Australië, tenminste bij de medicinale cannabisgebruikers, want thuisteelt is voortaan mogelijk… [foto: tomkawila/Shutterstock]
“Tot nu was het moeilijk voor patiënten om toegang te krijgen tot medicinale cannabisproducten uit buitenlandse bronnen”, zei de federale minister van Volksgezondheid Sussan Ley zondag in een persverklaring. “Deze nieuwe wetswijzigingen veranderen die situatie door te zorgen voor een binnenlandse voorraad mediwiet producten die niet gemakkelijk via import zijn te verkrijgen.”
Schitterend nieuws natuurlijk voor medicinale cannabisgebruikers, maar voor de recreatieve blowers verandert er helaas niks: cannabis consumeren ‘voor de lol’ blijft een verboden activiteit in Australië. “Ik wil benadrukken dat de veranderingen in de Narcotic Drugs Act niet betekenden dat cannabis voor recreatief gebruik wordt gedecriminaliseerd”, aldus de minister zondag.
Strikte regels
De bedrijven die mediwiet willen gaan kweken moeten zich zowel aan de landelijke als regionale drugswetten houden, zodat hun oogst aangemerkt kan worden als ‘in overeenstemming met de Therapeutic Goods Administration‘.
Om een vergunning te krijgen moeten mensen en organisaties volgens Sussan Ley voldoen aan “strict fit and proper persons requirements and other legislative tests relating to security.” Ofwel, telers moeten zuiver op de graat zijn en aan alle juridische voorwaarden voldoen
Verder is het aan de regionale en lokale autoriteiten om de daadwerkelijke licenties uit te geven en om te bepalen welke typen wietplanten er gekweekt mogen worden en in welke hoeveelheden.
Nederlandse Bedrocan leidt de weg
Het Nederlandse cannabisbedrijf Bedrocan is niet alleen nationaal leverancier van medicinale cannabis. Inmiddels is het bedrijf volgens hun website exporteur van mediwiet naar “Italië, Duitsland, Finland, Canada en Tsjechië, evenals andere goedgekeurde onderzoekers over de hele wereld”.
Met de recente ontwikkelingen in Australië kon het Nederlandse Bedrocan niet achterblijven.
Met de recente ontwikkeling in Australië kon Bedrocan natuurlijk niet achterblijven. Zij zullen daar dan ook een vergunning aanvragen voor de teelt van medicinale cannabis. Momenteel ontvangt Bedrocan Australië inschrijvingen voor mini-masterclasses over mediwiet. Onder leiding van Dr. Arno Hazekamp werden op donderdag 13 en zaterdag 16 oktober twee mini-masterclasses georganiseerd.
Die cursussen zijn naar voorbeeld van de Bedrocan Masterclasses die al zes jaar worden gegeven in Nederland, en waar het laatste jaar maar 20 personen van de 300 gegadigden aan mee mochten doen. De mini-masterclasses zijn gericht op:
- Medicinale cannabis leren begrijpen, specifiek de wetenschap en farmacologie, klinisch gebruik, patiënt-voorkeuren en zaken betreffend regulering
- Gedachtewisseling met cannabisexperts van wereldklasse
- Netwerken met sleutelfiguren uit de cannabiswereld
- Recente Australische zaken betreffend medicinale cannabis te bespreken
[openingsfoto: Shutterstock/Blablo101]