(advertenties)
(advertentie)

Anandamide is een natuurlijke cannabinoïde die in het menselijk lichaam wordt geproduceerd. Men noemt anandamide ook wel ‘het geluksmolecuul’. De ontdekking ervan hebben we grotendeels te danken aan cannabis. Anandamide lijkt namelijk enorm veel op een bekend bestanddeel in wiet.

Het menselijk lichaam zit schitterend in elkaar. Het is bijvoorbeeld uitgerust met allerlei complexe, kleine censoren en ‘gadgets’ die ons gevoel naar beneden kunnen halen of juist kunnen boosten tot heerlijke hoogtes. Een van die elementen is anandamide; een stofje dat kan bijdragen aan een fijn, fantastisch gevoel.

Het mooie aan anandamide is dat we het misschien nooit hadden gevonden als de cannabisplant er niet was geweest. Dankzij verschillende wetenschappers zoals de gerenommeerde Raphael Mechoulam kennen we dit stukje van de puzzel; een stukje dat zonder twijfel bewijst dat wiet een medicijn is.

Wat is anandamide?

Anandamide is een natuurlijke cannabinoïde die het menselijk lichaam produceert. De samenstelling dankt zijn naam aan een woord uit het Sanskriet: ananda. Vrij vertaald betekent dit niets meer dan ‘geluk’.

Deze bijna onontdekte verbinding die elke persoon in zich heeft speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze stemming. Daarnaast heeft het enkele verantwoordelijkheden met betrekking tot eetlust en pijnverlichting. Maar de belangrijkste rol speelt zich af in een complex systeem dat bijdraagt aan geluk en onze gezondheid.

We zeggen ‘bijna onontdekt’ omdat wetenschappers geen idee hadden dat zoiets als anandamide bestond totdat ze meer leerden over het heilzame en geestverruimende THC (tetrahydrocannabinol) in wiet. Toen onderzoekers zagen hoe THC aan bepaalde receptoren in de hersenen bindt, ontdekten ze een nieuwe neurotransmitter.

Even over receptoren en neurotransmitters. Die kan je vergelijken met sloten en sleutels. Er zijn heel veel verschillende soorten receptoren en nog veel meer neurotransmitters. Ze passen lang niet allemaal in elkaar, maar als dat wél gebeurt treedt een effect in werking.

De wetenschappers waren dus verbaasd toen ze zagen hoe THC als sleutel perfect past op bepaalde receptoren (sloten) in het brein. Bovendien ontdekten ze hierdoor ook een lichaamseigen bestanddeel dat op diezelfde receptor bindt. Deze verbinding heette oorspronkelijk arachidonylethanolamide, maar kreeg om voor de hand liggende redenen de bijgewerkte naam ‘anandamide’.

LEES OOK:

Anandamide zorgt voor een gelukzalig en veilig gevoel. [Shutterstock/Evgeny Atamanenko]

Wat doet anandamide?

Niet lang na de ontdekking van enkele plantaardige cannabinoïden in wiet en lichaamseigen cannabinoïden zoals anandamide, ontdekten wetenschappers het endocannabinoïden-systeem. Dit mechanisme speelt een enorme rol in het gezond maken en houden van lichaam en geest.

Anandamide maakt onderdeel uit van dit systeem. Temidden van alle emoties waar ieder mens elke dag mee te maken krijgt, doet dit bestanddeel zijn best om ons een gevoel van veiligheid en geluk te geven. Van mensen met een hoog anandamidegehalte is bovendien aangetoond dat ze meer onverschrokken zijn. Degenen met lagere niveaus kunnen juist last hebben van psychische stoornissen, variërend van depressie tot schizofrenie.

Van mensen met een hoog anandamidegehalte is aangetoond dat ze meer onverschrokken zijn.

Het is dus logisch dat mensen de behoefte hebben om anandamide in ons lichaam te verhogen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om de anandamideproductie in het lichaam te stimuleren. En niet alleen de anandamideproductie; je kan het hele endocannabinoïden-systeem een boost geven. Hoe je dat doet, lees je hier.

Een leuk feitje om uit te lichten is de werking van anandamide bij hardlopen. Studies hebben namelijk aangetoond dat het gevoel dat men aanduidt als de runners high verband houdt met een toename anandamide in het bloed. Dus van de bank komen en een stevige oefening doen is een goede manier om het lichaam te boosten zodat je over meer anandamide beschikt.

Eveneens interessant is dat het consumeren van chocolade en cannabidiol (CBD) ook een toename van anandamide veroorzaakt. En zie je het echt even niet meer zitten? Zorg dan voor een fijne dosis cannabis met THC. Nu weet je waarom dat zo goed voelt.

[Openingsfoto: Shutterstock/pikselstock]