(advertenties)
(advertentie)

Ondanks een storm aan kritiek, is de gemeente Zwartewaterland overgegaan tot het verwijderen van twee medicinale wietplanten uit de tuin van een bejaard echtpaar. En dat terwijl steeds meer gemeentes in dit soort gevallen juist een uitzondering maken in het voordeel van de patiënt. Download in dit artikel een voorbeeldbrief om de gemeente Zwartewaterland tot inkeer te brengen.

Vrijdag schreven we over de schrijnende situatie van Jan en Jannie. Zij kweekten twee wietplanten in hun tuin om de psoriasis van Jannie te behandelen. Zij brachten al hun buren op de hoogte en niemand legde ze een strobreed in de weg. Toch stond vorige week de politie op de stoep na een klacht.

Het bejaarde echtpaar vermoedt dat iemand die niet in hun buurt woont de planten zag en Meld Misdaad Anoniem belde. Een actie waar de gemeente Zwartewaterland direct op reageerde. De planten moesten voor zaterdagavond 17 augustus weg.

Diverse media doken bovenop het verhaal en een storm aan kritiek volgde. Waarom zou de politie twee wietplanten uit de tuin van een bejaard echtpaar trekken die daar niemand mee tot last zijn?

Toen er zaterdag niets gebeurde, hoopten Jan en Jannie dat het gevaar was geweken. Ten onrechte, zo bleek maandag. Toen het echtpaar thuiskwam na een boodschap, waren de platen geruimd. Ze dachten nog aan diefstal. Maar een telefoontje naar de politie leerde dat zij de planten ruimden tijdens hun afwezigheid. Jan van Raalte knielt op de foto boven dit artikel bij de lege plek in zijn tuin. Hij is ten einde raad.

Verontwaardiging

In het hele land reageert men verontwaardigd op het nieuws. Veel mensen vinden het laf dat de gemeente twee oude mensen aanpakt die geen kwaad in de zin hebben. Ook hekelt men het feit dat de politie in actie kwam toen het echtpaar niet thuis was.

Wat velen bovendien verbaast is dat de gemeente Zwartewaterland zo hard optreedt, terwijl steeds meer gemeentes zieke burgers die baat hebben bij wiet beschermen. Neem bijvoorbeeld Tilburg en Schagen. Tilburg hanteert sinds 2016 een protocol dat patiënten de mogelijkheid biedt om vijf medicinale wietplanten te kweken. Schagen nam recent een motie aan die de gedoogregels versoepelt; patiënten mogen vijf wietplanten kweken zonder angst dat de politie ze weghaalt. En hier komen steeds meer gemeentes bij.

Zwartewaterland daarentegen wil niet afwijken van het landelijke beleid, zo blijkt ook uit deze reactie op Politie.nl. Daarin verschuilt de handhaving zich volledig achter de gedoogregels; het beleid dat elke vorm van wiet kweken verbiedt, maar pas boven de vijf planten overgaat tot vervolging.

Breng gemeente op andere gedachten

Marjon Fisher uit Schagen was nauw betrokken bij de motie die haar gemeente recent aannam. Zij weet dat het veel zin heeft om gemeentes te onderwijzen over het medicinale gebruik van wiet, om ze zo op andere gedachten te brengen. Op haar Facebook-pagina roept Marjon mensen op een brief te sturen naar de gemeente Zwartewaterland of de politie aldaar.

 

“Ik denk dat het goed is om opbouwende kritiek even terug te koppelen naar gemeente en politie Zwartewaterland. Een brief met wat cannabis kan doen bijvoorbeeld. Gemeente Zwartewaterland: postbus 23, 8060 AA, Hasselt. E-mail: info@zwartewaterland.nl en het politiebureau: Telvorenstraat 2, 8061 CB Hasselt.”

Een initiatief dat wij graag kracht bijzetten met een voorbeeldbrief aan de gemeente of politie die je alleen nog maar moet ondertekenen met je naam en handtekening. De brief legt kort uit dat wiet over bewezen medicinale eigenschappen beschikt en dat mensen het vaak gebruiken omdat reguliere medische zorg geen uitkomst (meer) biedt. Ook roept de brief op om beleid te voeren dat gelijk is aan Tilburg en Schagen.

Download hier de brief aan de gemeente en hier aan de politie en draag een steentje bij aan verandering. Want zorgdragen voor je eigen gezondheid is een mensenrecht.

[Openingsfoto: still uit video van RTV Oost]