Supercroppen: training voor wietplanten die te hoog zijn geworden
Supercroppen is een snelle manier om dikkere toppen te krijgen, stammen sterker te maken én de vorm en hoogte van een wietplant te beïnvloeden.
Ik wil natuurlijk niet dat jullie denken dat ik partijdig ben voor autoflowers. Sommige van de klachten over autoflowers zijn door de ontwikkeling van de snelle plantjes wat achterhaald, maar ik zal ze toch bespreken. Er zijn een hoop redenen die kwekers ophoesten als je ze vraagt waarom ze geen autoflowers willen kweken en deze zijn de moeite waard om te bespreken. Zo krijg je een beter inzicht in zowel de voor- als de nadelen van autoflower wietsoorten
Voor velen zijn de lagere opbrengsten van autoflowers wietsoorten de grootste afknapper. Lowryder was berucht vanwege haar lage opbrengst en kwekers ontweken de soort in grote getale. Over de jaren zijn autoflowers verbeterd, vooral door kruisingen van andere zadenbedrijven, die hun eigen autoflower wietsoorten maakten.
Maar vergis je niet, autoflower wietsoorten zijn geen commerciële opbrengers en je gaat ze ook niet zien in de coffeeshops. Kwekers, zelfs beginnende, hebben een beeld van enorme grote oogsten en autoflower wietsoorten kunnen dat beeld voor veel van hen niet waarmaken. Ik raadt je aan om eens wat onderzoek naar opbrengsten te doen op SeedFinder voor je een autoflower uitkiest om mee te beginnen. Naar eigen zeggen oogst een Dedoverde Haze (Homboldt Seed Organization) tussen de 40 en 150 gram per plant, terwijl een Mazar Auto (Expert Seeds) 45 gram per plant oplevert. De autoflower versie van Moby Dick van Dinafem produceert ergens tussen de 40 en 180 gram wiet per plant, terwijl de gewone Moby Dick veel meer wiet oplevert.
Om veel te kunnen oogsten voor eigen gebruik moet je voor autoflowers een veel langer lichtregime aanhouden. Dit soort wietplanten doen het goed onder twintig uur licht, laten we eens gaan rekenen met dit getal.
Autoflowers hebben dus 140 uur licht per week nodig en kunnen na 70 dagen of minder klaar zijn. Een plant die na 70 dag klaar is verbruikt in totaal dus 1400 lichturen. Een gezonde groeifase voor een niet-autoflower duurt ongeveer 28 dagen. De groeifase kost dan 504 lichturen en een aansluitende bloeifase van 70 dagen kost ook nog eens 672 lichturen. In een 98 dagen durende cyclus verbruikt de niet-autoflower uit ons voorbeeld dus 1344 lichturen. Weeg de snellere cyclus zorgvuldig af tegen de mogelijk hogere elektriciteitsrekening. Veel autoflower kwekers gebruiken geen HPS lampen, wat weer een heleboel andere problemen op kan leveren.
Veel autoflower kwekers experimenteren ook met alternatieve verlichting. Omdat de lampen veel langer aan moeten staan, kiezen ze vaak voor leds of andere lampen. Deze lampen zijn wel effectief en energiezuinig, maar brengen hun eigen nadelen mee zoals lagere opbrengsten en het versnellen van de cyclus.
Net als autoflowers, zijn ook leds bij sommige kwekers gewoon niet geliefd, maar die discussie zal ik voor een andere dag bewaren. Van HPS naar led overstappen brengt ook zijn uitdagingen met zich mee. HPS lampen kunnen bij zaailingen van autoflowers een uitdaging op zichzelf zijn. De juiste afstand van de lamp tot de plant is bij autoflower zaailingen van groot belang, ze kunnen namelijk te klein blijven of te langgerekt worden door een verkeerde afstand en je hebt met autoflowers niet veel tijd om het recht te trekken.
Ik heb autoflowers met een ledlamp gekweekt en vond het lastig om de juiste lamp-hoogte te bepalen, de methode met de bovenkant van je hand werkt niet met leds (door de temperatuur te voelen bepalen sommige kwekers de juiste lamp-hoogte, red.).
Veel kwekers knappen af omdat autoflowers kleiner zijn. Grotere planten zijn iets waar kwekers van houden en hoe groter hoe beter in veel kwekers ogen. Ik denk dat we getraind zijn om grote dikke wietplanten mooi te vinden.
Ik heb veel verschillende autoflowers gekweekt en het is me al een aantal keer gebeurd dat ik afwijkende planten had. Vrienden van mij hebben hetzelfde ervaren. Het gebeurd niet altijd, maar sommige zaden blijven erg klein. Alle planten doen het goed maar er is er een die besluit achter te blijven. Als het je overkomt, kun je de achterblijver het beste vervangen met een ander zaadje.
Autoflowers houden er niet van om overgepot te worden. Je moet dus starten in de pot waarin je ze ook gaat afbloeien, dit kan een uitdaging zijn. Veel gevorderde kwekers starten in bekertjes of kleine potjes om een goed wortelsysteem te krijgen. Dit kun je niet met autoflowers doen. Het zaaien in een grote pot kan een uitdaging zijn maar die kun je vrij gemakkelijk nemen.
De ruderalis produceert minder potente wiet. Dit is een veel gehoorde klacht onder kwekers. Veel van deze kwekers hebben zelf nog nooit autoflowers gekweekt en gaan ervan uit dat de ruderalis autoflowers minder sterk maakt. De eerste reviews van de Lowryder omschreven de plant als een matig potente soort. Ik zou zeggen dat smaak, geur en potentie on orde is wanneer je de autoflowers goed kweekt. Ik heb autoflower wiet gerookt en beschreven waar die ontzettend potent en sterk was. Steeds meer zadenbedrijven kruisen hun populairste soorten met ruderalis met veel succes. Ik weet niet eens zeker of potentie nog wel een gegronde klacht is, maar mensen houden vast aan ideeën terwijl die stammen uit de tijd dat autoflowers net op de markt kwamen.
Nog een klacht die een beetje achterhaald is. Vandaag de dag zijn er echt heel veel verschillende autoflower wietsoorten te koop. Door de toenemende populariteit van autoflowers zijn veel meer zadenbedrijven autoflower versies van hun zaden gaan maken. Een simpele zoekopdracht op Seedfinder levert al een indrukwekkende 345 verschillende autoflower wietsoorten op. Ik denk dat het argument van weinig keuze niet meer van toepassing is.
Autoflower wietsoorten zijn overduidelijk populairder aan het worden doordat steeds meer kwekers ze ontdekken.
Matt Mernagh is misschien wel de beruchtste medicinale marihuana patiënt van Noord-Amerika. In Toronto opgepakt omdat hij de grootste balkonplant kweekte die de stad ooit zag en sindsdien verwikkeld in rechtszaken. Zijn missie: zorg dat patiënten in Canada hun eigen medicijn mogen kweken. Mernagh zelf is in het bezit van een door de rechtbank afgegeven uitzondering op de drugswet, wat hem (ooit) de enige persoon in Canada maakte die zijn eigen wiet mag bezitten en kweken.