(advertenties)
(advertentie)

Het syndroom van Tourette of Gilles de la Tourette is een erfelijke neuropsychiatrische aandoening. Het manifesteert zich in de kindertijd en wordt gekenmerkt door fysieke en vocale tics. Medicinale wiet kan helpen bij verschillende symptomen van Tourette, waaronder het verminderen van woede en de frequentie van tics.

Onderzoek naar wiet toont aan dat het de symptomen van Gilles de la Tourette (GTS) kan helpen verlichten. En dat is maar goed ook, want in Nederland lijden ongeveer 15.000 mensen eraan. Ben of ken jij iemand die dagelijks worstelt met de symptomen van GTS? Ontdek dan hier 6 voordelen van medicinale wiet die in veel gevallen verlichting bieden.

1. Cannabis kan frequentie van tics verminderen

Er is veel belangstelling voor de eigenschap van wiet bij het verminderen van kenmerkende tics. Hier zijn verschillende wetenschappelijke artikelen over over gepubliceerd. Een studie door onderzoekers in Hannover, Duitsland bijvoorbeeld, constateerde dat 17 van de 64 TS-patiënten aangaven dat zij wiet gebruikten. Van hen meldden 14 gedeeltelijke of totale verlichting.

De Duitse onderzoekers gingen daarom verder met verschillende studies naar wiet en de reductie van tics. Allemaal kwamen ze met dezelfde conclusie: een meerderheid van GTS-patiënten ervaart aanzienlijke verlichting na het gebruik van cannabis. Ze ontdekten bovendien dat zeer weinig patiënten bijwerkingen ervaren.

Onderzoekers denken dat cannabis tics op een vergelijkbare manier vermindert als andere dystonie-aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk. Men denkt dat een verklaring voor de werking ligt bij de dicht geclusterde cannabinoïden-receptoren in de basale ganglia en de hippocampus. Deze hersengebieden zijn fundamenteel betrokken bij de controle van gedrag en beweging. Mensen die aan dystonie-aandoeningen lijden, hebben abnormale hersenactiviteiten in deze gebieden.


LEES OOK:


2. THC bij obsessief-compulsieve symptomen

Obsessieve compulsieve stoornis (OCS) is een veelvoorkomende comorbide aandoening bij patiënten met het syndroom van Tourette. GTS-patiënten die ook OCS hebben, vertonen de obsessieve nijging tot dwanghandelingen. Denk aan herhaald tellen en bepaalde objecten moeten aanraken. Ze kunnen ook meer agressie vertonen in vergelijking tot patiënten met alleen OCS en geen Tourette.

Een studie uitgevoerd door hetzelfde Duitse onderzoeksteam toont dat patiënten die met THC worden behandeld een afname zien van obsessief-compulsieve symptomen. Dit tezamen met een vermindering van tics.

3. Wiet kan conventionele medicijnen versterken

Bij Gilles de la Tourette kan wiet de werking van conventionele medicijnen verbeteren. [Shutterstock/Creativan]

Naast het onderzoeken van cannabis als een op zichzelf staande behandeling voor GTS, is er veel belangstelling voor gebruik als aanvullende therapie. Dus wiet naast bestaande conventionele medicijnen tegen Gilles de la Tourette.

Tijdens een case study uit 2002 met een 24-jarige vrouw bleek dat “THC nuttig kan zijn bij het verbeteren van de farmacologische respons op atypisch NL zoals amisulpride en risperidon bij GTS-patiënten”, en dat “geen ernstige bijwerkingen hebben plaatsgevonden”.

Een veel eerder onderzoek dat in 1989 in het tijdschrift Life Sciences werd gepubliceerd, suggereerde dat zowel cannabinoïden als nicotine de effectiviteit van “neuroleptica” (antipsychotica) bij motorische aandoeningen, waaronder GTS, “aanzienlijk konden verbeteren”.

De enige twee gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die zijn uitgevoerd naar wiet bij GTS keken zowel naar het gebruik ervan als op zichzelf staand middel, én naar wiet als aanvulling op conventionele therapie. Dit werd vergeleken met een placebo. Beide vonden dat gebruik naast andere medicijnen de meest positieve resultaten opleverde. De steekproefomvang was wel erg klein bij beide studies. Bovendien is de studie oud. Er is dus nog meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.

4. Cannabis kan slaapproblemen verbeteren

Veel patiënten die aan Tourette lijden, ervaren ook slaapstoornissen. Hoewel er geen specifiek onderzoek is gedaan naar het effect van cannabinoïden op slaapstoornissen bij GTS-patiënten, is er voldoende anekdotisch bewijs voor de positieve werking van cannabis op dit aspect van de aandoening.

Van GTS is bijvoorbeeld bekend dat het verhoogde slaaplatentie veroorzaakt (vertraagd begin van slaap). Van wiet is aangetoond dat het de slaaplatentie vermindert en het makkelijker maakt om in slaat te vallen.

GTS-patiënten hebben ook een verhoogde tic-frequentie tijdens de REM-slaap. Van wiet is aangetoond dat het de duur van de REM-slaap verkort, waardoor patiënten rustiger slapen. GTS-patiënten zijn ook minder goed in staat om de nacht door te slapen, een ander probleem met slapeloosheid dat cannabis kan helpen behandelen.


LEES OOK:


5. Cannabis is een angstremmer

Angst is een veel voorkomend symptoom van TS voor veel patiënten. In het waardevolle Duitse onderzoek (en verschillende andere onderzoeksteams die het potentieel van cannabis voor de behandeling van TS hebben onderzocht) is vastgesteld dat het gebruik van wiet de angstniveaus niet hielp. In één onderzoek verhoogde het zelfs fobische angst. Toch zijn er ook veel anekdotische meldingen van GTS-patiënten die een subjectieve verbetering van angst ervaren.

Er is zelfs een ‘cannabispil’ genaamd Idrasil die wordt verkocht aan GTS-patiënten in Amerikaanse staten waar mediwiet legaal is. Volgens de fabrikant ervaren patiënten verminderde tics en angst bij regelmatig gebruik ervan.

6. Cannabis kan agressie en woede verminderen

Wiet ontspant. Dit effect kan ook goed werken bij Tourette. [Foto: shutterstock/Djelen]

Een ander veel voorkomend probleem bij Gilles de la Tourette is agressie en woede-uitbarstingen. Dit komt vooral voor bij kinderen. Maar in mindere mate ook bij volwassenen. Deze uitbarstingen manifesteren zich meestal als onvoorspelbare uitingen van agressie die in grote mate onevenredig zijn aan de situatie. Deze uitbarstingen komen met risico’s op ernstige zelfbeschadiging of letsel bij anderen.

Het potentieel van cannabis om symptomen van agressie bij GTS-patiënten te behandelen is niet formeel onderzocht. Maar er is substantieel anekdotisch bewijs van dat cannabisgebruik een positief effect heeft op agressie.

Veel personen die lijden aan ADHD (een nauw verwante aandoening die vaak comorbide is met GTS) melden ook een subjectief positief effect op agressie.


LEES OOK:


[Openingsfoto: Shutterstock/George Rudy]