Cannabis bevat meer dan honderd cannabinoïden. Dit zijn werkzame bestanddelen in wiet die allemaal bijdragen aan de (medicinale) werking ervan. THC komt procentueel het meeste voor, en is therapeutisch enorm waardevol. Maar er valt natuurlijk nog veel meer over THC te vertellen, dus hier volgen 6 interessante feiten over de psychoactieve cannabinoïde.
Iedereen heeft wel eens over THC gehoord. Dat komt omdat vooral dit bestanddeel zorgt voor de psychoactieve effecten van wiet. Je wordt er high van. Maar dat is lang niet alles. THC is namelijk ook een medicinale cannabinoïde. Tijd dus om THC in de schijnwerpers te zetten met 6 interessante feiten.
LEES OOK: 15 gezondheidsvoordelen van THC die iedereen moet kennen
#1: THC werd voor het eerst geïsoleerd in 1964
THC werd voor het eerst ontdekt in 1964 door een arts uit Israël, Raphael Mechoulam. Hij was de pionier die voor het eerst in de geschiedenis THC isoleerde uit een wietplant. Professor Mechoulam was toentertijd een postdoctorale student.
Hij realiseerde dat bepaalde actieve stoffen in de cocaplant en papaver succesvol waren geïsoleerd. Handelingen die leidden tot de ontdekking van allerlei opioïden pijnstillers alsmede illegale drugs zoals cocaïne en heroïne. Maar niemand had ooit werkzame bestanddelen uit wiet geïsoleerd om zo meer te leren over de werking daarvan.
Mechoulam wilde dit wel eens uitzoeken. Daarom kocht hij illegaal wat wiet van vrienden bij de plaatselijke politie. Met een team onderzoekers kon hij in 1964 THC isoleren; het begin van zijn lange, vruchtbare en met prijzen bekroonde carrière die geheel in het teken staat van het bestuderen van cannabis.
LEES OOK: Ontmoet dé THC-professor Raphael Mechoulam
Raphael Mechoulam is bijna 90 jaar, maar doet nog steeds onderzoek naar de werking van wiet. [Bron: Tzahy]
#2: THC is niet de enige werkzame stof in wiet
THC is het bestanddeel dat je high maakt. Niet gek dus dat het na de ontdekking wereldwijd onder een vergrootglas lag. Veredelaars gingen wietsoorten ontwikkelen met meer THC en overheden hadden eindelijk een naam om zwart te maken. Heel kortzichtig, zo weten we nu, want wiet is veel meer dan alleen THC. Het is slechts één van de vele andere nuttige cannabinoïden met bekende medicinale eigenschappen. Dankzij Raphael Mechoulam hebben wetenschappers (inclusief Mechoulam zelf) meer dan honderd andere cannabinoïden gevonden, zoals CBD, CBN en THCV.
LEES OOK: Dit zijn de 7 belangrijkste cannabinoïden (tot dusver)
#3: THC beschermt je hersenen
Vaak wordt gedacht dat wiet consumeren dom maakt. Onjuist. THC kan je hersenen juist beschermen en celgroei stimuleren. THC is zelfs uiterst gunstig voor hersencellen, terwijl drugs en veel medicijnen de hersenen vaak beschadigen.
Het bestanddeel staat zelfs bekend als een neuroprotectant omdat het de hersenen beschermt tegen dingen als oxidatieve stress en ontsteking. Wetenschappers weten ook dat THC de groei van nieuwe hersencellen kan stimuleren; een proces dat neurogenese wordt genoemd. Andere medicijnen, zoals cocaïne, heroïne, ecstasy en zelfs alcohol, onderdrukken neurogenese terwijl cannabis het bevordert.
LEES OOK: Cannabis herstelt hersenen tot ideale gezondheid
#4: THC wordt op steeds meer plekken legaal
Hoewel 36 Amerikaanse staten medicinale wiet, en 18 staten ook voor recreatief gebruik legaliseerden, is het volgens federale wetten nog steeds illegaal. En dankzij inspanningen van de VS in de jaren ’30 is wiet zelfs in het overgrote deel van de wereld illegaal. Dit heeft vooral te maken met de psychoactieve eigenschappen van THC.
Gelukkig zijn de tijden aan het veranderen. Uruguay legaliseerde wiet bijvoorbeeld, Jamaica heeft wiet gelegaliseerd, en in Europa willen Luxemburg, en ook Duitsland wiet gaan legaliseren. Medicinale wiet is in veel landen als Israel en zelfs Thailand al legaal. THC heeft in de VS zelfs een go gekregen om de hoofdrol te spelen in enkele door de FDA goedgekeurde medicijnen. Een voorbeeld is Marinol, dat door Unimed Pharmaceuticals werd ontwikkeld met financiering van het National Cancer Institute. Dit middel bevat een synthetische vorm van THC en wordt toegepast tegen misselijkheid en braken tijdens chemotherapie. Sindsdien zijn er andere THC-gebaseerde medicijnen ontwikkeld, zoals Sativex en Cesamet.
LEES OOK: Thuis vijf wietplanten kweken • dit is waarom het niet mag
#5: THC maakt niet altijd high
De meeste mensen associëren THC met de psychoactieve werking, maar het bestanddeel zorgt lang niet altijd voor een high. Voordat het wordt blootgesteld aan hitte, is THC nog THCA (tetrahydrocannabinolzuur). In deze vorm word je niet high van wiet. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om wiet rauw te consumeren omdat THCA enkele interessante voordelen biedt.
Andere redenen waarom THC niet altijd high maakt, hebben te maken met dosering en het percentage THC in wiet. Bij een lage dosis medicinale wiet zal je niet tot nauwelijks high worden; dat effect treedt pas op vanaf een bepaalde hoeveelheid. Bovendien komen er steeds meer wietsoorten op de markt met veel CBD en juist heel weinig THC. Ook daar zal je niet snel high van worden.
LEES OOK: High en stoned van mediwiet • dit kan je verwachten
Van THC kan je high worden, maar dat hoeft niet. [Shutterstock/CAPJAH]
#6: Je lichaam maakt zelf ook een soort THC
Nadat THC was ontdekt, zochten wetenschappers naar mechanismen in ons lichaam die verklaren hoe het bestanddeel ons beïnvloedt. Professor Mechoulam speelde hier opnieuw een sleutelrol. In 1992 zorgde hij voor een doorbraak door anandamide te ontdekken. Dit lichaamseigen bestanddeel lijkt op THC en zowel THC als anandamide beïnvloeden dezelfde receptoren in het menselijk lichaam.
Deze ontdekking leidde naar een nog veel grotere ontdekking: die van het endocannabinoïden-systeem. Een mechanisme bij zoogdieren dat functioneert dankzij lichaamseigen cannabinoïden, maar ook reageert op plantaardige cannabinoïden in wiet.
LEES OOK: Boost je gezondheid met het endocannabinoïden-systeem
[Openingsfoto: Shutterstock/Shidlovski]