(advertenties)
(advertentie)

Het was jarenlang ’t stokpaardje van cannabis-tegenstanders: als je wiet gebruikt, stap je na verloop van tijd over op zwaardere middelen. De zogenaamde ‘stepping stone theorie’. Inmiddels blijkt het tegenovergestelde waar; medicinale cannabis helpt opiaatverslaving te bestrijden.

Huisartsen schrijven steeds vaker zware pijnstillers voor; een proces dat in de Verenigde Staten al jaren aan de gang is en daar zijn tol begint te eisen. Steeds meer mensen raken namelijk verslaafd aan opioïde-pijnstillers zoals fentanyl, oxycodon en dergelijke. Het is zelfs zo erg dat men daar al jaren spreekt over een opioïde-epidemie waarbij meer mensen overlijden aan overdosis legale pijnstillers dan aan illegale drugs.

Sinds blijkt dat cannabis helpen om deze epidemie te bestrijden, zijn daar al talloze onderzoeken naar gedaan. Maar hoe meer hoe beter, zullen ze hebben gedacht. Neem deze vijf onderzoeken naar dit onderwerp. Interessant materiaal om even doorheen te lopen.

Onderzoek #1

Mensen met ernstige artritis die reconstructieve gewrichtschirurgie ondergingen, gebruiken meer cannabis en minder opioïden.

Dit nieuw onderzoek onderzocht dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Orthopaedic Proceedings, deed tussen 2012 en 2017 toxicologische testen bij meer dan 520 patiënten. Onderzoekers stelden vast dat de “prevalentie van preoperatief cannabisgebruik steeg van 9 procent tot 15 procent, terwijl de prevalentie van opioïdengebruik daalde van 24 procent tot 17 procent”.

Of de twee trends verband houden, is niet helemaal duidelijk. Maar de correlatie is er en ligt in de lijn van eerdere studies die vergelijkbare bevindingen aantoonden. Bovendien zijn in de nieuwe studie zeer weinig patiënten (slechts drie procent) positief getest voor zowel opioïden als marihuana.

Onderzoek #2

Het aantal recepten voor opioïde middelen, het aantal mensen dat recepten ontvangt en het aantal dagen dat deze middelen worden gebruikt zijn lager in staten die cannabis hebben gelegaliseerd voor medisch of recreatief gebruik.

Onderzoekers analyseerden meer dan 1,3 miljard opioïde-recepten van 2011 tot 2018 en bekeken de gegevens om te zien of er een verband bestond tussen het voorschrijven van recepten en nieuwe cannabiswetten. Het aantal milligram morfine dat elk jaar wordt voorgeschreven, is met 6,9 procent gedaald in volledig legale staten en 6,1 procent in medicinale cannabislanden.

“Met andere woorden, wetten voor toegang tot cannabis verminderen de hoeveelheid voorgeschreven opioïde per aanbieder met gemiddeld een halve kilo”, schreven de onderzoekers.

Mediwiet wordt wereldwijd steeds beter beschikbaar. Vooral in de VS. Prompt neemt daardoor het gebruik van zware pijnstillers af. [Openingsfoto: Shutterstock/KyryloKireiev]

Onderzoek #3

Het opioïde-misbruik daalde van 2016 tot 2017, terwijl het cannabisgebruik toenam.

De Nationale Enquête van 2017 over drugsgebruik en gezondheid, een door de overheid gefinancierd onderzoek, bevatte enkele veelbelovende punten over de prevalentie van opioïdmisbruik onder Amerikanen van 12 jaar en ouder. Concreet gezien, misbruikten 11,4 miljoen mensen in 2017 opioïden, vergeleken met 11,8 miljoen in 2016. Aan de andere kant gebruikten ongeveer 24 miljoen Amerikanen van 12 jaar en ouder in 2016 cannabis, vergeleken met 26 miljoen in 2017. De toename in cannabisgebruik was vooral merkbaar in de leeftijd 18 tot 25 jaar.

Onderzoek #4

Legaliteit voor volwassenengebruik houdt verband met een afname van het aantal voorschriften, totale dosissen en bestedingen aan opioïden bij Medicaid-werknemers.

Onderzoekers hebben de receptgegevens van Medicaid, een soort zorgverzekeraar, van 2010 tot 2017 onderzocht. Het team vond “geen bewijs om de bezorgdheid te ondersteunen dat de legalisering van recreatieve cannabis de opioïde-recepten verhoogde die Medicaid-medewerkers ontvingen.”

Integendeel, de implementatie van een volledig legaal cannabis-systeem was in 2015 gekoppeld aan een afname van 32 procent van het totale aantal opioïde-voorschriften, een daling van 30 procent van het aantal dosissen en een daling van 31 procent van de bestedingen aan Schedule III-opioïden.

Onderzoek #5

Sterfgevallen door overdosissen van opioïden en heroïne zijn lager in provincies waar apotheken voor medicinale cannabis actief zijn.

Kijkend naar gegevens van 2009 tot 2015, ontdekten onderzoekers dat provincies met apotheken voor medicinale cannabis aanzienlijk lagere percentages van overdosissen van opioïden en heroïne ervoeren in vergelijking met districten zonder deze apotheken.

Met name het gemiddelde sterftecijfer voor een opioïde overdosis steeg veel sneller in gebieden zonder cannabisapotheken, in vergelijking tot provincies waar deze apotheken wel zijn. Een stijging van 0,37 per 100.000 mensen in provincies zonder, en slechts 0,07 per 100.000 mensen in provincies met cannabisapotheken.

Terwijl de farmaceutische industrie met man en macht probeert om verslavende pijnmedicatie op de markt te krijgen, nemen steeds meer mensen die de keuze hebben cannabis in plaats van pillen. Een goede zaak!

[Openingsbeeld: Shutterstock/Door Creative Family]