Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Het endocannabinoïdesysteem (ECS) in je eigen lichaam is essentieel voor de werking en effectiviteit van de gezonde cannabinoïden die in cannabis zitten. Wie denkt dat je alleen met wiet je endocannabinoïdensysteem een boost kunt geven, heeft het mis. Er zijn namelijk tal van (andere) manieren om endocannabinoïde-receptoren te helpen activeren. En hier komt geen kruimel wiet aan te pas. We geven 5 tips!
Alsof je niet toch al genoeg redenen had om veel bladgroente in je menu op te nemen, geven wij er nog één. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat bladgroente die rijk is aan de terpeen beta-caryofylleen de CB2-receptor in muismodellen activeert.
Tevens wordt aangenomen dat bèta-caryofylleen veelbelovend is bij de bestrijding van ontstekingsaandoeningen en auto-immuunziekten. Naast cannabis wordt bèta-caryofylleen ook in broccoli, basilicum, oregano en rozemarijn aangetroffen, evenals in vele andere veel gebruikte specerijen.
Bèta-caryofylleen kan bovendien paranoia en enkele andere ongewenste effecten van cannabis – of beter gezegd THC – verminderen. Als alternatief lijken voedingsmiddelen met veel vet en koolhydraten contra-actief te zijn en de activiteit van de CB1-receptor te verlagen.
Als je eenmaal stoned gaat sporten, wil je nooit meer terug. Geloof ons op ons woord. Zet je runner’s high aan! Het is aangetoond dat lichaamsbeweging met gemiddelde tot hoge intensiteit het anandamide-niveau verhoogt. Anandamide is de eerste endocannabinoïde die is geïdentificeerd. Bovendien activeert beweging het endocannabinoïdesysteem.
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat lichaamsbeweging de CB1-receptoren aanzienlijk opreguleert. Opreguleren betekent dat het de signalering ervan verhoogt. Daarnaast verbetert het de gevoeligheid van de CB1-receptoren. Anekdotische rapporten suggereren dat een stevige training van 20 minuten of langer een aanzienlijk verschil maakt en de aangename effecten van dit fenomeen zal vergroten.
Als je niet zo high of stoned wordt als je graag wilt zijn, neem je mogelijk niet voldoende omega-3-vetzuren in je menu op. Onderzoek met muismodellen heeft aangetoond dat omega 3-vetzuren de synthese van endocannabinoïden verhogen en zowel de CB1- als de CB2-receptoren opreguleren.
Helaas krijgen de meeste mensen waarschijnlijk niet voldoende omega-3-vetzuren binnen om een significant verschil te maken. Je kunt dit bijvoorbeeld met zalm of levertraanolie aanvullen, maar ook met hennepzaden! Deze producten bevatten grote hoeveelheden van deze belangrijke vetzuren.
Sommige wetenschappers suggereren dat CB1-receptoren zich misschien niet eens correct vormen zonder de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Elke medicinale cannabisconsument moet er dus voor zorgen dat hij of zij deze in het voedingspatroon opneemt.
Een koude douche vernauwt niet alleen je poriën, maar biedt mogelijk ook andere voordelen. Vroeg bewijs uit muismodellen suggereert dat blootstelling aan kou de endocannabinoïdeniveaus verhoogt. Onderzoekers constateerden dat blootstelling aan kou gekoppeld was aan een verhoogde dichtheid aan CB1-receptoren.
Volgens anekdotische rapporten maakt een koude douche van minstens 30 seconden al een verschil. Koude douches zijn echter nogal onaangenaam, dus het vergt wat oefening om aan 30 ononderbroken seconden onder koud water te wennen. Waag het erop en spring eronder!
Chronische stress kan negatieve cannabiseffecten al verergeren voordat je zelfs maar hebt gerookt. Zoek manieren om stress te verminderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Uit rattenmodellen is echter gebleken dat chronische en emotionele stress de CB1-receptoren down-reguleren. Dit betekent dat het de signalering ervan verlaagt.
Ook is aangetoond dat hoge cortisolspiegels gedurende langere tijd het vermogen van cannabinoïden om zich aan CB1-receptoren te binden aanzienlijk verminderen. Hoge cortisolspiegels worden meestal door stressvolle omstandigheden veroorzaakt.
Bovendien zeggen onderzoekers dat er aanwijzingen zijn dat het ECS goed moet functioneren om überhaupt adequaat met stress om te kunnen gaan. Mediteer dus eventjes of doe kort een andere ontspannende activiteit voordat je cannabis consumeert.
LEES OP MEDIWIETSITE OOK: Het endocannabinoïdesysteem (ECS) – een uitgebreide gids