Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
Je moet er misschien nog niet aan denken maar het najaar staat alweer bijna voor de deur. En hoewel dat seizoen de natuur onweerstaanbaar mooi maakt, brengt het ook lichamelijke ongemakken met zich mee. En dan hebben we het nog niet eens over de tweede coronagolf die verwacht wordt. Gelukkig biedt cannabis soelaas tegen herfst- en winterkwalen, en een verhoogde weerstand kan ook zeker geen kwaad als die tweede coronagolf eraan komt.
Eén van de meest voorkomende ongemakken in het najaar is de welbekende griep. Virussen die eerder geen match waren voor je immuunsysteem evalueren, waardoor ze grip krijgen op het menselijk lichaam en zelfs immuun kunnen worden voor veelgebruikte antibiotica. En aangezien we in het najaar weer allemaal binnen zitten, steken we elkaar gemakkelijk aan.
De werkzame stoffen uit wiet, waaronder THC en CBD, zijn sterke ontstekingsremmers. Cannabidiol (CBD) is vooral erg effectief gebleken in het versterken van het immuunsysteem. Deze eigenschappen zorgen ervoor, dat griepvirussen bij dagelijks gebruik van wietolie met CBD (en/of THC), nauwelijks de kans krijgen om je cellen binnen te dringen. Wetenschappers noemden cannabis daarom zelfs het antibioticum van de toekomst.
De dagen worden korter, en omdat er minder lichturen in een dag zitten in het najaar lijkt het of we alles in minder tijd moeten rondbreien, waardoor veel mensen meer gespannen zijn. Een structureel gebrek aan daglicht zorgt daarnaast ook voor een tekort aan vitamine D, waardoor we chagrijniger zijn en sommige mensen zelfs in een winterdepressie terecht komen. Daarbij zorgen ook de feestdagen in december en op te leveren jaarrekeningen op het werk voor de nodige stress in het najaar.
Cannabis heeft gelukkig een positief effect op stress. Al bij lage doseringen zorgt THC razendsnel voor een lagere bloeddruk en verlaagd stressniveau. Bovendien heeft onderzoek bewezen dat dagelijkse cannabisgebruikers überhaupt minder heftig op stress reageren.
Uit onderzoek blijken depressieklachten verder óók erg goed met cannabis te behandelen. Vooral cannabidiol (CBD) heeft een positief effect op angst- en depressiviteit. Wietgebruikers zijn over het algemeen dan ook gelukkiger (en succesvoller) dan niet-cannabisgebruikers.
Donkere dagen gaan vaak gepaard met gezellige avondjes op de bank en een heleboel te snaaien. In de decembermaand houden de meesten zich ook zeker niet in als het op eten aankomt; denk alleen maar aan de overdaad tijdens de kerst. Dit alles zorgt er voor dat we vaker last krijgen van de spijsvertering en sneller met buikpijn geconfronteerd worden.
In het darmkanaal vind je echter een hoge concentratie aan cannabinoïden-receptoren, onderdeel van het endocannabinoïde-systeem (ECS). Deze reageren op de werkzame stoffen uit wiet, waardoor de zogenaamde cannabinoïden ook effectief zijn in het snel verminderen van buikklachten en spijsverteringsstoornissen. Het is niet voor niets dat patiënten met de ziekte van Crohn en andere maag- en darmklachten verlichting vinden met cannabis.
De droge winterlucht zorgt er ook voor dat onze huid droog wordt. Denk maar eens aan de gebarsten lippen die je krijgt in de winter. Voor mensen met huidproblemen als eczeem, psoriasis en de welbekende koortslip (herpes) is dat een groot probleem, want hun aandoening verergert erdoor in de winter.
Tegen veel huidproblemen is cannabis echter een zeer effectieve behandelmethode gebleken. Het inwendig gebruik van CBD-olie en het uitwendige gebruik van crèmes en zalven op basis van hennepwortel en cannabidiol (CBD) blijken enorm effectief tegen bovenstaande aandoeningen.
Net als bij huidproblemen, worden ook (chronische) pijnklachten erger bij vochtiger en kouder weer. Reumatische aandoeningen, neuropathie (zenuwpijn) en andere pijnlijke kwalen reageren vaak slecht op dergelijke weersomstandigheden waardoor patiënten in de najaarsperiode vaak meer pijn ervaren.
Pijnklachten, chronisch of acuut, behandel je effectief met mediwiet. Diverse onderzoeken bewezen bovendien dat cannabis een effectiever en veiliger alternatief is voor farmaceutische pijnmedicatie. In veel gevallen worden pijnlijke ziekten zoals fibromyalgie dan ook beter met wiet behandeld dan met schadelijke farmaceutica.