Zo vind je rust en ontspanning met cannabis en meditatie
Mediteren zorgt voor ontspanning, ontstresst en geeft energie. Cannabis en meditatie is een enorm krachtige combi. Ontdek hier de voordelen.
Mensen die nieuwsgierig zijn naar de medicinale effecten van wiet, voelen soms wat weerstand, en das niet zo gek. Nog steeds wordt er namelijk veel onzin over cannabis verkondigd. Wij weten natuurlijk wel beter, maar sommige mythes blijken heel hardnekkig te zijn. Hoogte tijd dus, om die vakkundig te ontmantelen.
Ingesleten vooroordelen over wiet. Zo zou je de onzin over cannabis het beste kunnen omschrijven. Hoewel het onmiskenbaar de goede kant op gaat met de publieke opinie over de medicinale wietplant, heeft de overheidspropaganda toch haar sporen achtergelaten. Sporen die jou er misschien wel van weerhouden om de therapeutische kracht van de cannabisplant te ontdekken.
Laten we beginnen met een klassieker onder de cannabis mythes. Hij komt al tientallen jaren uit de mond van tegenstanders, maar het is niet waar. Slechts een kleine minderheid van iedereen die wiet consumeert belandt op een bepaald moment in de categorie ‘verslaafd’. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit zelfs minder dan 9 procent is. En als het gebeurt, dan pas na jaren van stevige consumptie. Daarnaast hebben veel cannabisrokers eigenlijk een tabaksverslaving, omdat ze daar hun wiet mee vermengen.
Bij medicinale gebruikers ligt dat vaak anders. Bij medicinaal gebruik van wiet is het namelijk de bedoeling dat je met een zo klein mogelijke dosering een zo groot mogelijk resultaat behaalt. Veel aandoeningen zijn zelfs prima te behandelen met een micro dosering wiet. En die ligt vele malen lager dan wat stevige recreatieve gebruikers nemen.
Al met al is wiet nooit lichamelijk verslavend. Een psychische afhankelijkheid kan wel, net zoals je ook psychisch ‘verslaafd’ kan zijn aan lekkere snoepjes of seks. Wiet is dus nauwelijks verslavend, en zeker niet als je het vergelijkt met farmaceutische middelen die je met wiet kunt vervangen, zoals opioïden pijnstillers (zeer verslavend) en slaapmiddelen (zeer verslavend).
LEES OOK: Is medicinale wiet verslavend?
Sinds de war on drugs, reppen tegenstanders over wiet met begrippen als ‘stepping stone theory’ en ‘gateway drugs’. Beide betekenen hetzelfde, namelijk dat het gebruik van wiet onherroepelijk leidt naar het gebruik van zwaardere middelen. Deze onzin stamt uit de jaren tachtig, maar zelfs vandaag de dag duikt het idee nog regelmatig op.
Gelukkig toont wetenschappelijk onderzoek het ongelijk van deze onzin aan. Er is simpelweg geen hard bewijs dat wiet je naar harddrugs voert. De vergelijking is net zo stom als beweren dat moedermelk onherroepelijk leidt naar het drinken van frisdrank. Ja, wiet is in veel landen de eerste ‘illegale drug’ die mensen in hun leven proberen. Maar het is geen middel dat is gelinkt aan het proberen van andere substanties. Die link is overigens wel aangetoond bij alcohol en tabak (nicotineverslaving). Die twee middelen worden veelvuldig gelinkt aan serieuze verslavingsproblemen met cocaïne, heroïne en zelfs crystal meth. Veel legale pijnstillers leiden trouwens wel steeds vaker tot problemen.
LEES OOK: Cannabis bij het behandelen van alcoholverslaving
Onder zelfverklaarde tegenstanders van cannabis is het ook populair om te roepen dat wiet roken schadelijker voor je is dan tabak. Zo slecht zelfs dat het rechtstreeks naar longziektes en kanker leidt. Dit is zwaar overdreven. Ja, het roken van wiet is niet de meest gezonde manier om het te consumeren. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij. Maar dit is zo goed als niets vergeleken bij de ruim 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook.
Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit eenvoudigweg niét het geval. Zoals deze studie, onder leiding van UCLA’s Dr. Donald Tashkin. Hun bevindingen laten inderdaad zien dat wietrook carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) bevat, maar in onvoldoende mate om kanker te veroorzaken. Sterker nog, deze studie (en vele andere) laat ook zien dat cannabis een beschermend effect heeft: het remt de groei van kankertumoren! Bovendien is wiet een veelgebruikt hulpmiddel om de bijwerkingen van chemotherapie te doorstaan.
Los daarvan, je kan wiet tegenwoordig op heel veel andere manieren consumeren dan door het te roken: verdampen, eten of drinken bijvoorbeeld.
LEES OOK: Indiase onderzoekers zien hoe wiet kankercellen doodt
Deze onzin komt te pas en vooral te onpas. Met name in Groot-Brittannië werken tegenstanders graag met dit schrikbeeld. “Van blowen word je gek in je hoofd”, dat soort dingen.
Grappig genoeg neemt het aantal mensen met schizofrenie niet toe nu wereldwijd steeds meer mensen wiet gebruiken. Bovendien gebruiken ontelbare mensen die lijden aan een mentale ziekte, ook wiet. Maar dan als onderdeel van (zelf)medicatie of een manier om te helpen ontspannen. Het is dus niet zo dat wiet je gek maakt. Het is eigenlijk andersom: mensen die gevoelig zijn voor psychologische klachten, gebruiken vaker wiet als vorm van zelfmedicatie.
LEES OOK: Studie vindt geen bewijs dat wiet schizofrenie veroorzaakt
Wel is het zo dat THC, het psychoactieve component in wiet, paranoia en angst kan opwekken wanneer het in (te) hoge gehaltes wordt genuttigd. Gebruik daarom nooit in een keer teveel, maar bouw het rustig op.
De persoonlijke favoriet van onze minister-president en andere fanatieke – zo niet agressieve – anti-cannabis expressionisten. Er zijn zelfs tijden geweest dat schoolkinderen deze theorie in de klas kregen gepresenteerd als drugsvoorlichting.
Naarmate er steeds meer cannabisonderzoek op tafel komt, wordt echter duidelijk dat ook hier het verhaal precies andersom is. Cannabinoïden zijn namelijk anti-neurodegeneratief en kunnen dus neuroprotectief zijn. In normale taal: wiet kan het brein beschermen en helpen te herstellen na ziektes, een beroerte of hersentrauma.
LEES OOK: Cannabisgebruik herstelt hersenen tot ‘ideale gezondheid’
Dus, de volgende keer dat je twijfelt, of op een verjaardag iemand één van deze onzinverhalen over wiet hoort uitkramen, dan weet je hoe het echt zit. Wil je trouwens meer over medicinale cannabis weten? Kijk dan even rustig rond op Mediwietsite en gebruik de zoekbalk bovenin voor wetenschappelijk onderbouwde artikelen over medicinale wiet. Je kunt ook ons forum bezoeken, en het eerstehands de ervaring met wiet van vele patiënten lezen.