Medicinale cannabis vapen – zo gebruik je een wietverdamper
Inhalatie van cannabis is altijd snel en effectief, alleen wil je liever niet roken. Dan is een vaporizer (verdamper/vape) een uitkomst. Een snelle en complete introductie!
Het verdampen van wiet, ofwel vapen/vaporizen, is een zeer effectieve manier om medicinale cannabis te gebruiken. Daarnaast is verdampen ook veel gezonder dan roken, haal je aanzienlijk meer uit je wiet én kun je het zelfs hergebruiken. We zetten de vijf allergrootste voordelen van vaporizen voor je op een rij.
Verdampen raakt langzaam maar zeker een beetje ingeburgerd in de Nederlandse coffeeshops, die tegenwoordig ook vaak verdampers aan hun clientele beschikbaar stellen. Niet voor niets want verdampen is veel gezonder voor je longen en die van je medemensen. Maar dat is lang niet het enige voordeel van vaporizen van cannabis, lees maar mee.
Cannabis is goed voor de gezondheid, daar zijn we achter. Maar het róken van cannabis niet zozeer. Hoewel het blijkt dat de longen van cannabisgebruikers nog prima geschikt zijn voor transplantaties, wil dat niet zeggen dat er geen gezondheidsrisico’s aan roken van wiet verbonden zijn.
Door het inhaleren van warme of hete rook met daarin asdeeltjes en plantmateriaal, loop je risico op irritatie of ontstekingen in de longen en luchtwegen.
Ook zitten er schadelijke stoffen in rook die ontstaan door een onvolledige verbranding. In grote concentraties kunnen die stoffen giftig zijn en dus is roken niet de ideale manier om cannabis te gebruiken.
Gelukkig kun je het gevoel van het inhaleren van wiet ook zonder de schadelijke rookervaren door het te verdampen. In een vaporizer verbrandt de wiet namelijk niet, je verdampt alleen de werkzame stoffen uit de cannabis met hete lucht.
Je krijgt dus geen dikke, scherpe en gevaarlijke rook binnen, maar een intens smakelijke en frisse damp die vrij is van ongezonde stoffen en asdeeltjes.
Uit een onderzoek blijkt dat maar 25 procent van de THC in een joint in het lichaam komt. Hetzelfde onderzoek bewees ook dat bij vaporizen van wiet maar liefst 46 procent van de in de cannabis aanwezige werkzame cannabinoïden werden omgezet in damp.
Uit hetzelfde beetje wiet haal je in een vaporizer dus bijna twee keer zoveel medicinaal werkende stoffen dan wanneer je het rookt. Dat betekent in veel gevallen dat er per dosering minder cannabis wordt gebruikt. Ook schijnt het effect van verdampte wiet minder snel te verdwijnen dan wanneer je het rookt. Als je dus minder vaak, kleinere hoeveelheden hoeft te gebruiken, heb je meer aan de wiet en scheelt dat in je portemonnee.
Veel mensen laten weten dat het vaporizen van wiet een minder versuffend effect geeft dan het roken ervan. Zeker als je dat normaal gesproken ook nog eens met tabak doet. Verdampen geeft een veel helderder en meer clear-headed effect. Je lichaam krijgt immers alleen gezonde stoffen binnen en alle kans om de voordelen van deze cannabinoïden-boost te benutten. Zo kun je van rook niet verwachten meer lucht te krijgen (als astmapatiënt bijvoorbeeld), iets dat met een verdamper wel het geval is.
Diverse cannabinoïden, de werkzame stoffen uit wiet, hebben verschillende kookpunten. Dat geldt overigens ook voor de aromatische en therapeutische stoffen terpenen en flavonoïden. Je kunt met een (goede) vaporizer de temperatuur instellen aan de hand van jouw medicinale wensen. Op die manier benut je de werkzame stoffen met een verdamper optimaal.
Wiet kun je natuurlijk helemaal ‘op’ dampen tot er alleen donkerbruine of zwarte korrels achter blijven waar alle werkzame stoffen uit zijn. Echter zijn de laatste trekjes van je vaporizer dan waarschijnlijk niet zo smakelijk. De overgebleven plantresten zijn in dat geval dan ook nutteloos.
Maar als je de cannabis niet tot het laatste trekje verdampt, en stopt wanneer het een bruinige kleur krijgt en de smaak begint tegen te vallen. Dan kun je nog iets met de verdampte wiet die je overhoudt. Hierin zitten namelijk vaak nog zo’n 30 tot 40 procent werkzame cannabinoïden. Het is dus zeker de moeite waard om dit een tijdje op te sparen in een potje. Weggooien is zonde!
Gebruik deze wiet, already vaped buds (AVB), dan ook om iets lekkers mee te koken of wietolie van te maken. Dat gaat bijvoorbeeld heel goed met kokosolie. De cannabis-kokosolie kun je dan vervolgens ook weer op verschillende manieren gebruiken. Neem ongeveer het dubbele aan AVB dan wat je aan onverdampte wiet zou nemen voor een vergelijkbaar effect. Let wel op, de cannabis is tijdens het verdampen al gedecarboxyleerd dus dat hoef je niet meer te doen.
Overtuigd en wil je gaan shoppen naar een vaporizer? Kijk dan eerst even naar waar je op moet letten als je er eentje aanschaft. Op die manier kun je alvast wat oriënteren en de mogelijkheden ontdekken. Of vraag op het Mediwietforum naar vaporizer-ervaringen van andere leden om op die manier een goede keuze te kunnen maken.