Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
Wie cannabis medicinaal of therapeutisch gebruikt, kan in zijn of haar omgeving te maken krijgen met vooroordelen, misverstanden en mythes over de plant. Dat kan pijnlijk zijn, maar bedenk dat veel van die vooroordelen het resultaat zijn van de vaak eenzijdige en negatieve berichtgeving over cannabis in veel media. De beste remedie is het presenteren van feiten, die de vooroordelen en misverstanden ontkrachten. In dit artikel behandelen we vijf FEITEN die elke mediwiet gebruiker zou moeten kennen.
Het klinkt logisch, maar er zijn nog veel mensen die geen idee hebben dat je cannabis ook kunt gebruiken in de vorm van druppeltjes olie onder de tong of door het eten van een koekje of snoepje, een zogenaamde edible. Evenmin algemeen bekend: in de cannabisplant zijn meer dan vijfhonderd werkzame stoffen geïdentificeerd. Een kleine 150 van deze stoffen zijn cannabinoïden, waarvan THC en CBD de bekendste zijn, maar dus bij lange na niet de enige.
Producten of wietsoorten met THC hebben een andere werking dan wietsoorten of producten waarin deze cannabinoïde vrijwel ontbreekt, zoals de populaire CBD-producten bij de drogist. Het over één kam scheren van alle cannabisproducten is even kortzichtig als het over één kam scheren van alle mensen die deze producten gebruiken. De variatie is gigantisch en blijft toenemen: nieuwe producten, nieuwe manier van toediening en steeds meer mensen die de therapeutische en medicinale werking van cannabis ontdekken en er hun voordeel mee doen.
Voormalig minister van justitie Ard van der Steur (VVD) veroorzaakte een relletje toen hij in een tweet beweerde dat hij mensen kende die aan wiet en hasj waren gestorven. Dat is een onmogelijkheid: nog nooit in de geschiedenis is er iemand overleden aan een overdosis cannabis. En mensen gebruiken al duizenden jaren cannabis.
Een Amerikaanse rechter heeft eens becijferd hoeveel cannabis iemand zou moeten consumeren om een dodelijke overdosis cannabis binnen te krijgen: zo’n 680 kilo binnen een kwartier! Vergelijk dat eens met alcohol: het in korte tijd leeg drinken van één enkele fles sterke drank kan dodelijk zijn. Een berucht Nederlands voorbeeld is de 18-jarige Rotterdamse student die in 1997 overleed na het drinken van een fles jenever in zijn nieuwe studentenhuis in Groningen.
Een “overdosis” cannabis bestaat wel, maar kan niet dodelijk zijn. De bekendste symptomen zijn paranoia, angst, verhoogde hartslag, paniekaanvallen en soms misselijkheid. Vervelende bijwerkingen, maar ze gaan snel voorbij en laten geen blijvende schade na. De Amerikaanse apotheker dr. Melani Kane noemde medicinale cannabis in een interview met website TheCannigma vorig jaar ‘met zekerheid het veiligste medicijn dat ik ooit heb verstrekt’.
Ook sommige Nederlandse politici geloven nog steeds in de zogenaamde Stepping Stone-theorie of Gateway hypothese. Die houdt in dat cannabis misschien niet zo schadelijk is, maar dat het voor veel mensen een “opstapje” is naar gebruik van schadelijkere drugs als heroïne en cocaïne. Dit is een schoolvoorbeeld van het verwarren van correlatie en causaliteit. Het feit dat veel mensen die harddrugs gebruiken ook cannabis gebruiken of dat ooit hebben gedaan, wil nog niet zeggen dat er een oorzakelijk (causaal) verband is tussen cannabisgebruik en harddrugsgebruik.
Elke alcoholist is begonnen met melk drinken, maar het drinken van melk leidt niet tot alcoholverslaving. Zo is het ook met cannabis. Nederland telt een miljoen cannabisconsumenten, terwijl het aantal harddrugsgebruikers, de legale harddrugs alcohol en tabak even buiten beschouwing gelaten, daar maar een fractie van is.
Altijd leuk om uit te leggen aan mensen die een hekel hebben aan cannabis: elk gewerveld dier beschikt over een endocannabinoïden-systeem, dat zich bij de mens over het hele lichaam uitstrekt, onder meer in de hersenen, de lever, het immuunsysteem, de huid en de ogen. Het endocannabinoïden-systeem (ECS) helpt bij het reguleren en op elkaar afstemmen van een groot aantal fundamentele lichamelijke functies: geheugen, angst, perceptie van pijn, cognitieve functies, eetlust, temperatuur en zelfs hartslag en bloeddruk. Ons lichaam maakt zelf cannabinoïden die met het ECS interacteren, op dezelfde manier als de cannabinoïden uit de cannabisplant dat doen.
Wetenschappers ontdekten de plantaardige versie van cannabinoïden tientallen jaren voordat ze er achter kwamen dat ons eigen lichaam ze ook produceert. Ons endocannabinoïden-systeem is de reden dat cannabis bij zoveel verschillende aandoeningen, ziektes en symptomen effectief is. Onze kennis over het ECS is nog beperkt en feitelijk gloednieuw; pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw werd duidelijk dat alle gewervelde dieren zo’n systeem hebben. Duidelijk is dat het potentieel van medicinale toepassing van cannabinoïden enorm is en eigenlijk nog nauwelijks wordt benut.
Het is dankzij wijlen Els Borst, minister van volksgezondheid voor D66 en huisarts, dat Nederland al in 2001 – bijna gelijktijdig met Canada – medicinale cannabis volledig legaliseerde. Sinds 2003 is in Nederland geproduceerde medicinale cannabis verkrijgbaar bij de apotheek. Nog steeds is Bedrocan de enige vergunde producent; een unieke monopolie positie die waarschijnlijk dit jaar ten einde komt, als er twee nieuwe telers tot de markt worden toegelaten.
Waar de cannabis in onze coffeeshops nog steeds gedoogd wordt, en dus feitelijk verboden is, is medicinale cannabis op voorschrift van een arts en geproduceerd door Bedrocan dus honderd procent legaal. Feit is helaas ook dat door een patiënt of consument zelf geteelde cannabis volgens onze overheid per definitie geen medicinale cannabis kán zijn en dus ook op zijn best gedoogd wordt, maar formeel verboden blijft…