(advertenties)
(advertentie)

Over wiet en cannabisproducten doen veel verhalen de ronde. Hoewel sommige van deze mythes onschadelijk zijn, houden andere onnauwkeurige en mogelijk schadelijke verhalen over cannabis in stand. We nemen er enkele onder de loep. 

Wat zijn edibles?

We gaan eerste even in op de vraag: wat zijn edibles? In de Verenigde Staten en Canada is cannabis grotendeels legaal. Je kunt in die landen kiezen uit een groot scala aan edibles: van gummibeertjes, koekjes, ijs en snoepjes tot frisdranken en zelfs pastasaus met cannabinoïden.

In Nederland staan enkele lekkernijen steeds vaker op het menu van coffeeshops en ze zijn niet aan te slepen. Tegelijkertijd bevinden ze zich nog in een grijs gebied. 

Zowel in ons land als in de Verenigde Staten en Canada heersen misvattingen over het gebruik van edibles en hoe ze zelf te maken. Kun je bijvoorbeeld rauwe cannabis in je baksels gebruiken? En hoe betrouwbaar zijn de de THC-waardes die op verpakte edibles zijn gedrukt? We ontkrachten enkele ‘feiten’ over edibles die simpelweg niet waar zijn.

In de VS ga je gewoon naar de apotheek of dispensary

De populariteit van wiet-edibles neemt toe. Mensen die toegang hebben tot legale cannabis kunnen in de Verenigde Staten hun edibles bij een apotheek kopen of in een dispensary die recreatieve cannabisproducten verkoopt.

Of ze maken thuis hun eigen variant. Niet iedereen durft dit echter aan. Dit heeft te maken met de wijdverbreide mythes omtrent het consumeren van edibles. Sommige mythes zijn onschadelijk maar andere houden pertinent onjuiste verhalen omtrent cannabis in stand. We noemen er 4. 

Over edibles leven nog misverstanden, maar met goede feitenkennis hoef je je daarover vanaf nu geen zorgen meer te maken… [beeld: Sketched Images/Shutterstock]

Mythe 1: Overconsumptie van cannabis edibles kan dodelijk zijn

Edibles hebben vaak een hoge THC-concentratie. Het is dus niet ongebruikelijk dat mensen die deze lekkernijen eten, zich zorgen maken dat ze onverwacht sterke psychoactieve effecten gaan voelen die ze als onaangenaam kunnen ervaren. Dit is inderdaad mogelijk.

Echter, hoewel edibles vaak een hogere THC-concentratie bevatten dan de gemiddelde joint, komen deze hoeveelheden nog lang niet in de buurt van de hoeveelheid die voor een fatale dosis cannabis noodzakelijk is. Sowieso is er in de hele geschiedenis geen enkel sterfgeval bekend waarvan de oorzaak wiet is. 

Mythe 2: Edibles kunnen het beste als desserts worden gegeten

Cannabis-brownies worden vaak als dessert gegeten. Dit hangt samen met de gedachte dat edibles het beste werken als ze na een maaltijd worden geserveerd. De populariteit van met cannabis doordrenkte snoepjes bevestigt dit idee alleen maar. Deze mythe is gebaseerd op een verhaal dat stelt dat een van de vroegste recepten voor edibles brownies waren. Ze werden door een van de vroegste wietpioniers gebakken en werden liefkozend ‘Brownie Mary’ genoemd.

Een andere reden waarom edibles het meest met desserts worden geassocieerd, is omdat smaken zoals pindakaas en chocolade wonderen kunnen doen wat betreft het maskeren van de smaak van cannabis. Maar je kunt edibles dus ook gerust als tussendoortje of hoofdgerecht nemen. 

Mythe 3: Rauwe cannabis heeft dezelfde effecten als een edible

Een van de meest gemaakte fouten (die iemand telkens weer kan maken), is om zelf edibles te maken onder het voorwendsel dat dit niet meer is als het toevoegen van wiet aan een cakebeslag. Dit klopt pertinent niet. Cannabis moet voor verwerking in edibles eerst een proces ondergaan dat decarboxylering wordt genoemd en dat de THC activeert.

Cannabis die dit proces niet heeft ondergaan, levert niet de psychoactieve/medicinale effecten waar je waarschijnlijk naar op zoek bent. Mocht je dus high willen worden van je baksels, dan is het pure verspilling om rauwe cannabis aan je recept toe te voegen

Mythe 4: Etiketten zijn altijd nauwkeurig

Het maximale uit een aankoop halen, dat is het doel van elke slimme consument. Als het gaat om het kopen van edibles betekent dit waarschijnlijk dat je voor de edibles met het hoogste THC-percentage kiest. Je zou denken dat het vinden van een krachtige edible in de schappen eenvoudig is. De meeste edibles komen immers rechtstreeks uit een laboratorium en je verwacht dus dat ze tot in de perfectie zijn geanalyseerd.

Deze gedachtegang strookt echter niet met de realiteit, ook niet in de Verenigde Staten en Canada. waar wiet legaal is en de productie gecontroleerd wordt. Een recensie uitgevoerd door The New York Times analyseerde de ingrediënten in 75 edibles in Amerikaanse dispensaries en ontdekte dat slechts 17 van hen een nauwkeurige weergave van hun THC-niveaus verschaften!

Aangezien de legale cannabisindustrie in de Verenigde Staten en Canada nog relatief jong is, kunnen we aannemen dat nog het enige tijd kan duren voordat de problemen met betrekking tot verkeerde etikettering en valse reclame voor THC-niveaus worden gecorrigeerd. Wanneer we in Nederland ooit zo ver zijn, blijft koffiedik kijken. Laat je tot die tijd niet gek maken door wilde verhalen maar doe je eigen onderzoek. Mediwietsite houdt je sowieso dagelijks up-to-date met artikelen die wél kloppen. 

LEES OOK:

[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]