(advertenties)
(advertentie)

Wietolie is een fijne substantie, en een krachtig medicijn tegen een waslijst aan kwalen en aandoeningen. Goedkoop is het echter niet, dus als je er meer uit kunt halen dan erin zit dan scheelt dat een slok op een borrel. Vier tips om het maximale uit een flesje THC- of CBD-olie te halen. Doe er je voordeel mee!

Wietolie wordt gemaakt met een extract uit de cannabisplant. Door de stroperige substantie aan te lengen met olijf-, hennepzaad- of kokosolie krijg je wietolie. De ideale manier om het toe te dienen is onder de tong. Via deze route worden de meeste cannabinoïden en terpenen namelijk geabsorbeerd door de slijmvliezen in de mond. De rest gaat via het spijsverteringskanaal. Deze methode heet sublinguale toediening en geeft vaak binnen 30 minuten effect.

Wietolie is echter ook een kostbaar middel. Dus als je goede wietolie hebt, wil je daar ook alles uit halen wat erin zit. Deze vier tips komen daarbij goed van pas.

#1. Verschillende manieren om wietolie te gebruiken

De meest efficiënte manier om wietolie te gebruiken is middels de eerder genoemde sublinguaal methode. Maar er zijn meer opties. Je kan wietolie ook lokaal toepassen op de huid, het verdampen met speciale apparaatjes of aan je voedsel toevoegen.

Hierbij moeten we wel vermelden dat de meeste soorten wietolie niet geschikt zijn om te verdampen. Wil je wietolie verdampen? Controleer dan of zowel de olie als jouw verdamper hiervoor geschikt zijn.

#2. Wietolie op je huid smeren

Bij het dagelijks toepassen van een kleine hoeveelheid wietolie is de kans groot dat jouw huid zich snel herstelt. [Shutterstock/Y Photo Studio]

n methode uit #1 waar we dieper op ingaan is wietolie smeren op je huid. Als je wietolie op de huid smeert is de werking sterker dan bij wietzalf. Dat komt omdat wietolie een sterker concentraat is dan de meeste wietcrèmes. Dit maakt het smeren van wietolie op je huid tevens een prijzige methode. Maar bij serieuze aandoeningen is dit wel het overwegen waard.

Denk dan aan zware eczeem of huidkanker. Bij het dagelijks toepassen van een kleine hoeveelheid is de kans groot dat jouw huid zich snel herstelt. Ook worden huidkankerplekjes in veel gevallen snel kleiner.

Echter, wietolie is niet ontworpen voor gebruik op de huid. Het is erg plakkerig en er blijven restjes achter. Maak de plek daarom altijd goed schoon voordat je een nieuw laagje aanbrengt. Je kan wietolie ook mengen met een beetje kokosolie. Dan wordt het minder plakkerig en is het makkelijker aan te brengen.

Een laatste tip: plak na insmeren met olie een pleister over de plek. Zo komt er geen vuil bij en veegt kleding de olie er niet vanaf.

#3. De smaak van wietolie verbeteren

Sommige mensen kunnen niet wennen aan de bittere, kruidige of zelf branderige smaak van wietolie. Mengen met honing of yoghurt is dan een oplossing.

Je kan wietolie ook over je ontbijt, lunch of diner druppelen. Als je dit doet verandert wel de biologische beschikbaarheid van de olie. Je maakt geen gebruik meer van sublinguale toediening; de wietolie wordt nu volledig opgenomen door het spijsverteringskanaal. Net als bij edibles.

Hierdoor duurt het langer voordat wietolie werkt. Bovendien verlies je een deel van de medicinale waarde omdat die tijdens het spijsverteringsproces verloren gaat. Ook breekt de lever nog wat af. Dit is niet heel erg, maar wel iets om rekening mee te houden.

#4. Hoe krijg ik de juiste dosis?

Welke vorm van cannabis je ook gebruikt: begin altijd met heel weinig en bouw langzaam op. [Shutterstock/Wollertz]

Veel mensen vinden het lastig om wietolie te doseren. Als je onder de tong druppelt kan je niet zien hoeveel druppels er precies uit het pipet komen. Hetzelfde geldt voor pasta’s uit een spuit. Vraag in dit geval om hulp. Laat iemand anders de olie of pasta toedienen. Of leg de gewenste hoeveelheid op een tandenstoker of schone vinger die je vervolgens onder de tong plaatst.

Dan rest vaak nog de vraag: hoeveel moet je precies nemen? Een vraag waar geen eenduidig antwoord op is. De werkzame dosis verschilt namelijk van persoon tot persoon. Het hangt onder meer af van de aandoening, persoonlijke omstandigheden zoals leeftijd, de sterkte van de olie en of iemand al ervaring heeft met wiet.

Tot de gewenste dosis komen is een kwestie van uitproberen. Dit kan je doen door te beginnen met één druppel wietolie, bij voorkeur voor het slapen gaan. Kijk vervolgens wat het doet. Bouw de dosis rustig op naar een hoeveelheid die ’s ochtends de kwaal verlicht. Kies daarna overdag een moment waarop je ook gaat toedienen. Begin wederom met één druppel en bouw rustig op. Na enkele dagen heb je twee momenten waarop je wietolie neemt. Voeg desgewenst een derde of zelfs vierde moment toe.

De truc is het vinden van een dosis die de kwaal verlicht, met geen of minimale bijwerkingen. Lees hier meer over het doseren van medicinale wiet en hier over de mogelijke bijwerkingen.

Is wietolie voor jou?

Wietolie wordt bij uiteenlopende aandoeningen gebruikt. Van HIV tot artritis, multiple sclerose, diabetes, leukemie, de ziekte van Crohn, depressie, slapeloosheid, glaucoom, astma, chronische pijn tot kanker aan toe.

Het is een populaire toedieningsvorm omdat het krachtig is, snel en langdurig werkt en eenvoudig te doseren. Absoluut een toedieningsvorm om te bekijken als je medicinale wiet gaat gebruiken.

Toch weet je nooit welke vorm het beste past bij jouw situatie. Het kan ook zijn dat jij meer baat hebt bij wiet verdampen of edibles. Soms werkt een combinatie van meerdere methodes. Dit is een kwestie van uitproberen.

Heb je een ernstige kwaal? Overleg dan ook altijd met je arts. 

LEES OOKStap voor stap wietolie maken met POT by NOIDS

[Openingsfoto: Shutterstock/Magnifical Productions]