Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
Als het om wiet oogsten gaat, mag het meestal wel een onsje meer zijn. Patiënten hebben soms echter gewoon meer cannabis nodig, voor een kuur of om een ziekte mee te behandelen. Grote geheimen waardoor je ineens veel meer oogst bestaan jammer genoeg niet, maar met de volgende 4 tips kun je je opbrengst zéker verbeteren.
Het zijn eigenlijk geen geheimen of bijzondere kweektips die we je in dit artikel voorschotelen, maar wel 4 waardevolle basisregels waarmee je gegarandeerd goed zal oogsten. Beter dan je nu doet, mocht je ze nog niet toepassen. Geen geheimen dus, maar wel de nodige kennis van wietplanten, en waardoor ze beter presteren.
Als je lekker veel grote wiettoppen wil kweken dan is het belangrijk om met het juiste zaadje te starten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar zoveel hangt af van de genetica. Een hoop zaken zoals smaak, geur en plant-structuur en effect, en dus ook het mogelijke oogstgewicht ligt al vast in het zaadje. Wil je veel oogsten, kies dan voor een wietsoort die om grote oogsten bekend staat. Het lijkt een open deur, maar zoals met zoveel open deuren trap je ze makkelijk in, dus doe dat dan ook!
Licht is naast genetica, verreweg de belangrijkste factor voor de opbrengst. Licht, licht, licht! Oké, natuurlijk is licht niet het enige wat je planten nodig hebben; je moet planten ook water geven en meststoffen en in sommige gevallen de pH-waarde in de gaten houden. Maar van alle zaken die planten nodig hebben, is licht de enige factor die je opbrengst en de kwaliteit van je wiet direct opkrikt als je er meer van geeft.
Voor licht geldt dus werkelijk dat hoe meer je geeft, hoe beter het is. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor meststoffen, een dopje teveel kan daarbij al tot schade aan je wietplant leiden. Of water, geef teveel en je wortels verstikken, geef te weinig en de wortels drogen uit. Met licht hoef je niet zo voorzichtig te zijn, zolang je de temperatuur onder controle hebt, kun je altijd nog wel wat meer licht geven, en hoe meer je geeft, hoe beter je zult oogsten.
Een wietplant heeft niet snel te veel licht, maximaal kunnen ze namelijk wel 100.000 lux per vierkante meter hebben. Met een lux meter kun je de hoeveelheid licht in lux op een bepaalde plek in je kweekruimte meten. Zo kun je het meeste uit je bestaande lampen halen en weet je of je planten nog wat meer licht kunnen gebruiken.
Op het moment dat het zaadje in de grond gaat begint het voor de meeste thuiskwekers al te kriebelen. Ze kunnen niet met hun handen van dat zaadje afblijven! Maar een wietplant groeit en bloeit nou eenmaal in haar eigen tempo. Nog zo’n moment waar men bijna het geduld niet voor kan opbrengen, is het moment waarop de plant haar geslacht laat zien. Zelfs als men met vrouwelijk zaad werkt, kan er niet gewacht worden tot de eerste haartjes tevoorschijn komen. En vrijwel het allermoeilijkste voor startende mediwietkwekers is het wachten tot de wiet rijp genoeg is voor de oogst!
Geduld is een schone zaak wanneer het op planten kweken aan komt, en van de drie bovenstaande geduldmomenten levert een gezonde portie geduld je bij de oogst gewoon een heleboel op. Een wiettop die te vroeg wordt geoogst is minder potent en weegt lang niet zoveel als ze zou kunnen wegen! Ze zeggen weleens dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, en dat gaat dus in het bijzonder op voor wietplanten. Aan het einde van de bloeifase neemt het gewicht vaak nog veel toe. Het is zonde als je niet wacht tot je wietplant écht klaar is met de bloeifase! Hier lees je hoe je dat kunt zien.
In een poging om toppen groter, sterker en geuriger te maken, kopen veel kwekers allerlei boosters en toevoegingen. Probeer al deze toevoegingen eens achterwege te laten om te kijken wat er gebeurt. Waarschijnlijk niets, omdat er nou eenmaal geen tovermiddeltjes bestaan. En dat is eigenlijk ook heel logisch als je bedenkt dat licht en genetica de grootste bepalende factoren voor kweeksucces zijn.
Natuurlijk kunnen supplementen en toevoegingen wel degelijk nuttig zijn, maar ze zullen de opbrengst en de potentie van je wiet niet drastisch verbeteren. Een bloeibooster geeft je plant wat meer fosfor en kalium, wat ze in de bloei nodig heeft en dat is goed. Maar heb geen onrealistische verwachtingen van zulke middelen. Zolang je plant nog niet aan haar max zit qua licht, kun je je geld beter aan meer licht besteden als je een betere opbrengst wil.