Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
Voor de eerste keer wiet kweken kan lastig zijn maar je moet ergens beginnen. We gaan ervan uit dat je je hebt ingelezen en weet wat een wietplant nodig heeft en hoe je haar in de bloei moet zetten en zo. Dan komt de praktijk en die is heel anders als de theorie. Toch, met een beetje geduld en de volgende 4 belangrijke adviezen weet je het vast tot een goede oogst te brengen. Veel kweekplezier!
Het is begrijpelijk dat je je eerste wietplant veel aandacht geeft maar overdrijf het niet met het water, daar gaat je wietplant namelijk dood van. Het is de meest gemaakte beginnersfout en de reden waarom zoveel eerste wietplanten het niet overleven. Voorkom een vroegtijdig einde van je eerste kweek door goed water te geven.
Om er achter te komen of je eerste wietplant water nodig heeft, kun je de aarde voelen met je vinger. Is de bovenlaag van de aarde nog vochtig dan is het nog niet nodig om te bewateren. Zijn de bovenste 4 tot 6 centimeters echter wel droog dan kun je wat water geven. Het lijkt een simpele tip maar het gaat hier toch heel vaak fout. Als je het bewateren onder de knie hebt, ben je al half op weeg naar je eerste kweeksucces.
Wat voor water geldt, gaat ook op voor voeding. Beginnende wietkwekers geven hun planten met alle goede bedoelingen vaak veel te veel meststoffen. Voor een plant is licht echter de beste voeding en moet je rustig aan doen met meststoffen. Teveel voeding is giftig voor wietplanten, en minder voeding betekent juist vaak meer wiet.
Om op maat te voeden kun je het beste naar je wietplanten kijken. Zolang ze mooi groen zijn hoef je eigenlijk niet bij te voeden. De plant kan dan nog genoeg meststoffen uit de aarde halen. Pas wanneer bladeren lichter gaan kleuren of vergelen wordt het tijd om wat voeding te geven. Naarmate je vaker wietplanten hebt gekweekt leer je vanzelf wat een goede hoeveelheid voeding is, tot die tijd kun je volstaan met ongeveer de helft van wat er op de fles meststoffen wordt aangeraden en dan alleen wanneer je wietplant erom vraagt.
Het is je eerste kweekje, dus verwacht niet meteen de nieuwe cannabis kingpin te worden met je oogst. Er is dus ook geen reden om vele honderden euro’s uit te geven aan professionele kweekapparatuur en volautomatische controllers, lampen en hydrosystemen. Meld je aan bij een paar forums, kijk eens wat andere mensen gebruiken en overdrijf het niet. Het is zonde om veel geld aan je eerste kweekje uit te geven. Naarmate je meer van het kweken zelf leert, kun je je setup nog genoeg uitbreiden.
Goede wietkwekers beschikken over een ruime hoeveelheid geduld. Een wietplant groeit en bloeit in haar eigen tempo dus geef haar de tijd. Vooral het wachten op de oogst kan voor een beginner lastig zijn maar het is toch de moeite waard om een beetje geduld te bewaren. In de laatste weken van het leven van je wietplant zullen de toppen nog aanzienlijk aan gewicht toenemen. Laat je wiet goed afrijpen en weersta het verlangen om te oogsten voor je plant daar aan toe is.