(advertenties)
(advertentie)

Heb je stress voor een operatie? Niet meer dan normaal. Maar voordat je wiet neemt om de zenuwen te kalmeren, zijn hier drie dingen die je moet weten aleer je op de operatietafel ligt.

Er zijn weinig levensgebeurtenissen zo spannend als een operatie. Van angst voor de narcose en of het allemaal wel goed zal gaan, tot de tijd die nodig is voor herstel. Een ieder die bekend is met de rustgevende eigenschappen van cannabis zal geneigd zijn om stress te kalmeren met bijvoorbeeld een paar druppels wietolie of een enkele haaltjes van de verdamper. Ook achteraf kan wiet verlichting bieden. Toch zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. We bespreken ze hier.

#1 – Wietconsumenten hebben mogelijk meer narcose nodig

Diverse studies suggereren dat mensen die wiet gebruiken meer narcose nodig hebben dan niet-gebruikers. Een studie uit mei dit jaar meldt dat wietconsumenten zelfs meer dan drie keer zoveel narcose nodig hebben, zoals bijvoorbeeld het anestheticum Propofol.

#2 – Wiet roken lijkt sputum te verhogen

Sputum is luchtwegslijm. Het beschermt de luchtwegen en longen. Heb je een luchtweginfectie? Dan hoest je dit spul, vermengd met speeksel, overvloedig op. Het gebruik van wiet kan leiden tot meer slijm of vocht in de mond. Als sputum meer slijm dan speeksel bevat, kan dat het risico op complicaties tijdens de operatie verhogen.

# 3 – Wietgebruik kan leiden tot vaatverwijding

Hoewel het verleidelijk is om vlak voor de operatie wiet te gebruiken, kan dat leiden tot vasodilatatie ofwel vaatverwijding. Omdat de bloedvaten ontspannen, kan de bloeddruk te ver dalen. Of, in het ergste geval, wegvallen.

Overleg altijd met je arts

Schaam je niet, maar maak wietgebruik altijd bespreekbaar bij jouw arts. [Shutterstock/S_L]

Anesthesiologie, het specialisme in de geneeskunde dat zich bezighoudt met het geven van verdoving en narcose, kent vele variabelen. Een verkeerde inschatting van een anesthesist omdat die niet op de hoogte is van medicinaal wietgebruik, kan voor problemen zorgen. Speel daarom altijd open kaart met je zorgteam.

In gebieden waar wiet legaal is, vragen zorgverleners patiënten om 12 uur voor de operatie te stoppen met het gebruiken van wiet. Maar ook dit is variabel en verschilt per persoon. Maak het dus bespreekbaar bij je arts. Het is bovendien goed om het gebruik van medicinale wiet bij artsen onder de aandacht te brengen omdat velen er nog te weinig vanaf weten.

Dat is misschien een beetje onwennig. Realiseer je dan dat veel medische professionals zich bewust zijn van de groeiende behoefte naar alternatieve geneesmiddelen. Bijtijds en vaak bespreken hoe je het beste met jouw zorg omgaat voor en na de operatie, zal je zelfvertrouwen geven over het hele traject.

LEES OOK: Praten met je (huis)arts over medicinale cannabis

Cannabis en opioïden

Een lichtpunt is dat veel recente studies uitwijzen dat wiet een goed alternatief is voor opioïden. Vooral tijdens langdurige pijn of tijdens het herstellen na een operatie. We schrijver er regelmatig over. Ook dit recente onderzoek wees uit dat cannabis patiënten een betere ervaring biedt dan opioïden.

Zo bleek dat “de respondenten in overgrote meerderheid meldden dat cannabis evenveel verlichting biedt als andere medicijnen, maar dan zonder ongewenste bijwerkingen. Negenennegentig procent van de steekproef was het er sterk mee eens dat ze de hoeveelheid opiaten konden verminderen wanneer ze ook cannabis gebruikten. En 81 procent was het er sterk mee eens dat het nemen van cannabis op zich effectiever is voor de behandeling van hun aandoening dan het nemen van cannabis met opioïden”.

LEES OOK: Medicinale wiet verlaagt afhankelijkheid aan opiaten

Kortom, wiet voor en na een operatie kan zeker. Overleg wel met je arts en pas op dat je het niet té kort voor de verrichting doet.

[Openingsfoto: Shutterstock/Gorodenkoff]