Doe-het-zelf • Wietolie maken met de (Nederlandse) Pot by Noids
Dokter Groen (bekend van CNNBS.nl) maakt stap voor stap cannabisolie met THC van oude wiet in het 'wietoliezetapparaat' POT by NOIDS.
Wietolie met THC wordt steeds populairder, ondanks de illegaliteit van het middel. Om te voorkomen dat je vervuilde wietolie koopt, of een zwakker middel krijgt dan je nodig hebt, doe je er goed aan je het via één van de volgende – veiligere – wegen te betrekken.
Cannabisolie is enorm populair en populaire industrieën zijn aantrekkelijk voor mensen die het niet zo nauw nemen met normen en waarden. Er zijn zelfs signalen van aanbieders die de wietolie-markt verzieken door door extreem dure of vervuilde producten te verkopen. Sommigen gaan nog een stap verder en lichten patiënten op door wietolie te verkopen dat helemaal geen werkzame stoffen bevat – en soms niet eens van cannabis is gemaakt.
Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit soort praktijken, betrek je je wietolie beter via één van de volgende – veiligere – kanalen.
Inderdaad, wietolie is via bepaalde apotheken verkrijgbaar. Dit is als je er een doktersrecept voor hebt van een BIG-geregistreerde arts. Zij mogen het middel voorschrijven voor een beperkt aantal aandoeningen. Daaronder vallen onder meer chronische pijn (met verschillende oorzaken), AIDS, multiple sclerose (MS) en de bijwerkingen van chemotherapie tegen kanker.
Er komen steeds meer apotheken in Nederland die van Bedrocans staatswiet cannabisolie maken. Vraag bij jouw apotheek of zij het al doen. Je kan sowieso terecht bij Transvaal apotheek in Den Haag en CannabisZorg in Rosmalen.
De wietolie die zij maken is helaas niet voordelig. Voor 10ml cannabisolie met daarin een schamele 2 procent THC betaal je ruim 40 euro. Een flesje van 10ml met daarin 10 procent THC en 5 procent CBD kost je zelfs meer dan 150 euro. Op de ‘zwarte markt’ koop je voor dat bedrag bijna 10 van zulke flesjes.
Veel patiënten klagen dan ook over de prijs van de apothekerswietolie, die niet wordt vergoed door zorgverzekeraars. Ook vinden velen de olie te zwak waardoor je er veel van moet innemen voor het gewenste effect. Hierdoor kan het gebruik aardig in de papieren lopen. Vooral voor patiënten die door hun aandoening niet meer kunnen werken, valt deze optie al snel af. Toch is dit bij wet de enige legale manier om aan wietolie te komen.
Voordeliger is het om je wietolie aan te schaffen via één van de vertrouwde social clubs in Nederland. Dit zijn stichtingen van weldoeners die hun vrijheid riskeren om wietolie voor anderen te maken. Dit verstrekken zij vervolgens tegen een kostendekkende donatie – vaak tussen de 10 en 25 euro, afhankelijk van de sterkte van de olie – aan patiënten die lid worden van de stichting.
De twee bekendste en meest vertrouwde clubs in Nederland zijn CSC Holland in Katwijk en Suver Nuver. Laatst genoemde is erg bekend vanwege frontman Rinus Beintema die een strijd voert voor legale medicinale wiet. Suver Nuver voorziet naar eigen zeggen (meer dan) vier keer zoveel patiënten van medicinale cannabis als alle Nederlandse apotheken bij elkaar. Dat geeft te kennen hoe populair social clubs zijn ten opzichte van de ‘officiële’ mediwiet-kanalen.
Zeker van wat je inneemt ben je pas als je je eigen wietolie maakt – en het liefst van zelfgekweekte wiet natuurlijk. Het is absoluut niet moeilijk en er zijn talloze manieren om het te doen. De meest bekende is ongetwijfeld de alcoholextractie, die in Nederland werd geïntroduceerd door Wernard Bruining. Om deze methode te vergemakkelijken ontwikkelde de wietolie-goeroe de (inmiddels gepatenteerde) Cannolator.
Naast gebruik te maken van dure (en licht-ontvlambare) oplosmiddelen zoals alcohol, kun je ook op andere manieren wietolie maken. Zo kun je wiet in kokosvet laten trekken voor een veelzijdig (en extra gezonde) wietolie. Die kun je namelijk druppelen onder de tong, uitwendig gebruiken door te smeren op de huid en door eten en drinken verwerken.
LEES OOK: Ontdek twee eenvoudige manieren om wietolie te maken
Een andere manier om wietolie te maken, zonder oplosmiddelen, is door op lage temperatuur en hoge druk de werkzame stoffen uit wiet te persen: de Rosin-techniek. Ga je voor het eerst zelf wietolie maken of kopen? Kijk dan eerst hier even waar je op moet letten.
Wil je precies weten wat er in je olie zit voordat je deze inneemt? Laat deze dan testen bij een laboratorium.