Doe-het-zelf • Wietolie maken met de (Nederlandse) Pot by Noids
Dokter Groen (bekend van CNNBS.nl) maakt stap voor stap cannabisolie met THC van oude wiet in het 'wietoliezetapparaat' POT by NOIDS.
Veel kankerpatiënten hebben baat bij de symptoom-verlichtende eigenschappen van cannabis tegen hun ziekte. Maar het duurde lang voordat in kaart werd gebracht wélke voordelen deze patiënten precies bij mediwiet ervaren, maar uiteindelijk kwam die ‘kaart’ er gelukkig wel: deze voordelen kunnen mensen met kanker van cannabis verwachten.
In Nederland is (de behandeling tegen) kanker één van de weinige officiële indicaties waarmee je in aanmerking komt voor een recept voor medicinale cannabis van je arts. De gedachte hierachter is dat mediwiet deze patiënten helpt de symptomen van hun ziekte – of bijwerkingen van de behandeling ertegen – te verlichten.
Door een gebrek aan gedegen onderzoek was het tot voor kort echter moeilijk vast te stellen in hoeverre cannabis daadwerkelijk bijdraagt aan de levenskwaliteit van patiënten. Immers moesten we het tot nu toe vooral hebben van anekdotisch bewijs en patiëntengetuigenissen. In Israël zijn ze echter een stuk verder op dit gebied, daar onderzochten wetenschappers onlangs de medische toepassing van cannabis in de ondersteunende en/of palliatieve zorg van kankerpatiënten.
Deze studie, waaraan ruim 200 patiënten deelnamen, onthulde maar liefst tien manieren waarop cannabis-gebruik leidt tot ‘aanzienlijke verbeteringen’ van alle symptomen gerelateerd aan kanker en de behandeling ertegen:
Zowel plantaardige als synthetische cannabinoïden hebben bewezen succesvol de symptomen van chemotherapie-gerelateerde misselijkheid te verminderen. Twee kunstmatige vormen van de plantaardige cannabinoïde delta-9-THC, dronabinol en nabilone, zijn in 1985 zelfs al goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) om in de VS te mogen gebruiken tegen misselijkheid en braken door chemotherapie.
In Nederland is misselijkheid door chemotherapie één van de meest voorkomende redenen voor het voorschrijven van medicinale cannabis aan patiënten. Hoe deze werking zich precies uit in het menselijk lichaam lees je hier.Kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan vinden het, mede door de misselijkheid, moeilijk om op gezond gewicht te blijven. Als de patiënt al trek heeft is de kans namelijk groot dat het eten er uitkomt voordat het verteerd is.
Cannabis, zowel geïnhaleerd als wietolie, verlicht niet alleen de misselijkheid bij kankerpatiënten maar stimuleert gelukkig ook hun eetlust. Patiënten met kanker kunnen rekenen op mediwiet om weer normaal te kunnen (en willen) eten, het eten daadwerkelijk binnen te houden en daarmee ongezond gewichtsverlies te voorkomen.Het is niet verwonderlijk dat patiënten met kanker vaak niet lekker in hun vel zitten en sommigen zelfs depressief raken door – de uitzichtloosheid van – hun ziekte. De strijd tegen kanker is zwaar en de prognoses zijn niet altijd positief, waardoor een patiënt de hoop kan verliezen. Cannabis staat er echter om bekend mensen een goed gevoel te geven, een effect dat wetenschappelijk is bewezen.
Diverse studies hebben namelijk laten zien dat bepaalde werkzame stoffen in cannabis, cannabinoïden, sterke angstremmende en anti-depressieve effecten in mensen teweeg brengen. Vooral de niet-psychoactieve cannabinoïde cannabidiol (CBD) blijkt een effectief en snelwerkend antidepressivum. De bekendste cannabinoïde uit wiet, delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) imiteert bovendien de lichaamseigen geluksstofjes anandamide en 2-AG.Afhankelijk van de vorm van de ziekte en de behandeling ertegen, kan kanker ook een zeer pijnlijke aandoening zijn. Vooral bij grote tumoren, tumoren in het hoofd of kanker in de botten doet de ziekte enorm veel pijn.
Mediwiet werd eerder effectief bewezen tegen een keur aan chronische pijn-aandoeningen, van reuma tot aan auto-immuunziekten en zenuwpijn. Andere studies hebben echter bewezen dat de verdovende werking van medicinale wiet ook pijn door kanker zou kunnen stillen.Patiënten met kanker hebben vaak problemen met slapen, zo kan het moeilijk voor ze zijn de slaap te vatten of langere tijd in slaap te blijven. Rust is echter een belangrijk onderdeel van de behandeling tegen deze (en andere) ziekten, en dient niet te worden onderschat.
Slaperigheid is ook één van de (weinige) bijwerkingen van cannabis. Indica-dominante wietsoorten en specifieke stoffen uit wiet zoals het afbraakproduct van THC, CBN, blijken effectief de slaap te bevorderen. Onderzoek onder kankerpatiënten die chemo ondergaan ondersteunt de gedachte dat cannabis de slaapkwaliteit van deze patiënten verbetert.Aan kanker gerelateerde vermoeidheid kan ervoor zorgen dat patiënten zich gedurende de dag slaperig en moe voelen. Opmerkelijk genoeg blijkt cannabis kankerpatiënten overdag te helpen deze oververmoeidheid te bestrijden, terwijl het ze ’s avonds in slaap helpt.
Dit veelzijdige effect is afhankelijk van de gebruikte wietsoort en haar specifieke cannabinoïden– en terpenenprofiel. Terpenen zijn de aromatische stoffen in wiet die wietsoorten hun specifieke geur- en smaakprofiel geven, maar ook verantwoordelijk zijn voor het effect van een strain.
Waar indica-soorten, zoals hierboven reeds vermeld, slaperigheid stimuleren en patiënten in slaap helpen en houden; zijn sativa-dominante wietsoorten en CBD-rijke strains beter geschikt voor een energie-boost gedurende de dag.Een verlaagd libido en een daarop volgend inactief seksleven zijn veelvoorkomende, maar toch minder bekende, gevolgen van kanker(-therapie). Hoewel de bevindingen inconsistent zijn, gaat de geschiedenis van cannabis als afrodisiacum – lustopwekkend middel – meer dan 3000 jaar terug, naar het oude India.
De werkzame stoffen uit cannabis helpen de spijsvertering te reguleren en worden daarom door wetenschappers aangemerkt als mogelijke behandeling van diverse spijsverteringsstoornissen. Zo helpt mediwiet bij de Ziekte van Crohn; maar ook bij constipatie en andere aan de spijsvertering-gerelateerde complicaties die kunnen optreden door chemotherapie of een andere behandelvorm tegen kanker.
Het is niet alleen een veelvoorkomende bijwerking van diverse vormen van kanker, verschillende therapieën tegen de ziekte kunnen ook jeuk bij de patiënt teweeg brengen. Hoewel de onderliggende oorzaak van jeuk bij kankerpatiënten kan variëren, blijkt uit de Israëlische studie dat cannabis de meeste patiënten van deze irritante bijwerking afhelpt.
Het meest veelbelovende én tegelijk controversiële voordeel van cannabisgebruik bij kanker, is de behandeling van de kanker zelf. Preklinische onderzoeken ondersteunen al langer de theorie dat cannabis het uitzaaien van kanker voorkomt en dat het mogelijk kankercellen kan doen afsterven (apoptose); maar de medische gemeenschap merkt op dat er een gebrek is aan onderzoek op mensen.
Desalniettemin blijven studies in het lab en op dierlijke modellen, de kanker-bestrijdende effecten van cannabis bewijzen. Dit bewijs is inmiddels genoeg voor de Amerikaanse en Britse kankerinstituten National Cancer Institute (NCI) en Cancer Research UK, om grote delen van hun website te wijden aan de rol van cannabis en plantaardige cannabinoïden in de stijd tegen kanker.Meer informatie en getuigenissen over cannabis bij kanker vind je uiteraard ook op Mediwietsite.nl