Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
De mensheid gebruikt cannabis al duizenden jaren. Van de wortels tot de vezel van de stam, de zaden en de bloemen; alle onderdelen van de plant hebben belangrijke toepassingen die men al heel lang erkent. Veel van ons huidige gebruik van de plant stamt ook af van de gebruiken van toen. Zo werd wiet in de oudheid al erkend als medicinale plant. Het is dus allesbehalve alternatieve medicatie. Wij zetten tien van de vele eeuwenoude gebruiken van medicinale cannabis voor je op een rij.
Als we teruggaan in de tijd zijn het de Chinezen die de wietplant als eerst medicinaal gebruikten. In het jaar 140 werd cannabis voor het eerst gebruikt als verdoving. De plant werd vermalen en gemengd met wijn om in te nemen voor een chirurgische ingreep. Echter tonen allerlei archeologische vondsten aan dat het gebruik van cannabis en hennep nog veel verder terug gaat. Mogelijk zelfs 6 duizend jaar terug.
In het oude Egypte gebruikte men cannabis om zetpillen te maken die de pijn van aambeien behandelt. Blijkbaar wisten ze toen al dat de geneeskrachtige plant een sterke pijnstiller is.
Ook mensen in India zette cannabis voor een keur aan medicinale en spirituele toepassingen in. Dat varieerde van misselijkheid en diarree tot hoofdpijn en slapeloosheid. Wiet werd in India vooral regelmatig gebruikt om de pijn van de moeder bij de geboorte van een kind te verlichten.
In het oude Griekenland werd cannabis niet alleen medicinaal gebruikt voor mensen, maar ook voor dieren. Paarden die gewond raakten in gevechten kregen droge wietbladeren of een wietzalf op hun wonden en zweren gesmeerd voor een sneller en beter helingsproces. Is medicinale wiet dan het originele paardenmiddel?
De oude Grieken gebruikten cannabis ook om mensen met lintwormen te behandelen. Het eten van hennepzaden zou namelijk lintwormen uit het lichaam drijven.
Het behandelen van epilepsie met cannabis wordt de laatste tijd steeds populairder. Echter is dit niets nieuws. Het middel werd in de middeleeuwen namelijk door de Arabieren al gebruikt om epilepsie succesvol te behandelen.
De oude Grieken wisten wel raad met cannabis. Naast eerdergenoemde toepassingen gebruikten zij het namelijk ook om zowel inwendige als uitwendige ontstekingen te remmen. Bij ontstekingen op de huid werden wietzaden geweekt in warm water of wijn. Het extract werd dan op het ontstoken gebied gesmeerd, in de oren bijvoorbeeld.
Een van de meest onverwachte medicinale toepassingen van cannabis komt ook uit China. Cannabis speelde daar een grote rol in de geneeskunde, zo werd bijna elk deel van de plant wel voor een soort medicijn gebruikt. De olie van de wietplant werd bijvoorbeeld gebruikt om kaalheid te behandelen.
De Chinezen gebruikten medicinale cannabis ook om een variëteit aan vergiftigingen te behandelen. Bij vermiljoen-vergiftiging, zwavel-vergiftiging of een schorpioenensteek kon je er in China op rekenen met medicinale wiet behandeld te worden.
In 2007 werd nabij Hattemerbroek (Gelderland) een graf gevonden van rond 2300 v. Chr. met een ongebruikelijke hoeveelheid pollen. Na vijf jaar onderzoek werd geconcludeerd dat de pollen voornamelijk van cannabis en deels van moerasspirea afkomstig waren.
Omdat moerasspirea in die tijd gebruikt werd om koorts te verlichten speculeerden archeologen dat de overleden persoon waarschijnlijk erg ziek was. In dat geval diende de cannabis als pijnstiller.