5 manieren waarop CBD-olie de slaap beïnvloedt
CBD-olie: de één zegt beter te slapen terwijl de ander er wakker van ligt. Maar hoe zit het echt? We presenteren je vijf effecten van CBD op je nachtrust.
Mediwietsite is te gast bij Wernard Bruining. Een fijne ontmoeting over wat ons bindt: medicinale cannabis. En dat niet alleen. We praten over Wernards kijk op het leven, ons doel als mensen en hoe de wereld werkt. Het gesprek gaat vele kanten op, maar we komen iedere keer ook weer uit bij die ene plant. Geniet van een breedvoerig interview met één van Neerlands grootste voorvechters van medicinale cannabis.
Op een dag in 1995 wordt Wernard Bruining wakker met een zinnetje in zijn hoofd. ‘Mediwiet, en anders niet’. ‘De term komt op dat moment niet voor in de Nederlandse taal. “Ik begreep dat als ik dit woord in het Nederlands zou introduceren, ook de weerstand tegen blowen zou afnemen”, licht Wernard toe. Het moment voelde als een opdracht, een levensmissie. De jaren erna speelt medicinale cannabis een belangrijke rol in alles wat hij doet. Tot 2009.
Precies tien jaar geleden neemt Wernard een belangrijk besluit. Hij gaat zich alleen nog richten op mediwiet en richt onder meer Stichting Mediwiet op. Inmiddels heeft hij duizenden mensen geholpen aan een gezonder bestaan en mag je hem met recht de mediwiet-goeroe van Nederland noemen. Genoeg om over te praten dus!
We ontmoeten Wernard in het pand van Medi-w BV te Tiel, waar de CBD-olie en Cannolator wordt gemaakt en verzonden. Een uitgebreid interview volgt, over verleden en heden, over bemoeimannetjes, zijn politieke aspiraties, een nieuw boek. En over wiet, natuurlijk.
Wernard, goed om hier te zijn. Wat een fijne plek hebben jullie in Tiel. Kom je hier ook vandaan?
Nee hoor. We komen uit Amsterdam, maar zijn om diverse redenen in deze omgeving beland. Onder andere omdat hier toentertijd een hele goede, vrije school zat voor onze kinderen. Geen echte Tielenaren dus. We benadrukken ook altijd dat we eigenlijk uit Amsterdam komen, haha.
Inmiddels ook niet echt meer iets om trots op te zijn, toch?
Ja, dat is zo. Amsterdam was ooit het kritische en creatieve geweten van Nederland. Maar na de koninginnendagrellen in 1980, die ik van dichtbij meemaakte, is dat langzaam maar zeker afgebroken. Als je vroeger anders dacht en een beetje dwars was, dan ging je naar Amsterdam. Hierdoor groeide de hoofdstad uit tot dé plek waar je een ander geluid hoorde; de rellen als climax. Daar was Den Haag niet van gediend.
Het is nu meer de plek waar iedereen juist in de pas loopt, valt me op.Inderdaad. Ik mis die tijd nog wel eens hoor. Dat je een trottoirtegel oppakt en op de grond gooit uit protest. Die brokken steen op de grond; mooi geluid was dat.
Ik vind dat verzet gerechtigd is, als onrecht tot recht wordt verklaard. Maar tegenwoordig pikken we veel te veel en denken velen dat het leven alleen draait om genieten. Dat je móet genieten. Ik vind dat zo’n armzalige term: ‘genieten’.
Waar draait het leven wel om, volgens jou?
Ik denk dat we op aarde zijn om dingen te veranderen en lessen te leren. Het leven laat je net zo lang fouten maken totdat je de les snapt. Dit verklaart denk ik waarom veel mensen nooit gelukkig worden. Die willen geen levenslessen leren en niet ontdekken waarom ze op aarde zijn. Ze denken alleen maar aan genieten en hangen hun geluk op aan anderen en aan bezit.
Het is alweer tien jaar geleden dat jij wél ontdekte waarom je op aarde bent: verdunde THC- en CBD-olie. Hoe is dat idee ontstaan?
In 2009 bedacht ik verdunde THC-olie. In de documentaire ‘Run from the Cure’ van Rick Simpson leerde ik over zijn methode van wietolie maken. Ik ontdekte ook dat het veel te sterk is, wat breed- en grootschalig gebruik in de weg staat. Daarom bedacht ik een manier om het te verdunnen. Verdunnen zorgt er namelijk voor dat je per druppel nauwkeurig kunt doseren zonder nét niet high te worden.
Vorig jaar was het trouwens vijf jaar geleden dat ik verdunde CBD-olie bedacht. Dat heb ik in 2013 geïntroduceerd, waarna het al heel snel een enorme vlucht nam. In 2013 heb ik mijn verdunde CBD-olie overigens ingezonden, voor de de High Times Cannabis Cup-categorie ‘innovative products’. De Amerikanen lachten me uit en lieten mij pure CBD-pasta zien van honderden Euri, afkomstig van een Amerikaans bedrijf. Die ging de cup winnen. ‘Want mensen willen toch altijd zo sterk mogelijk’, zeiden ze.
Ik vertelde dat dit voor blowers misschien zo is, maar niet voor patiënten. Die willen toch ook niet een zo sterk mogelijke paracetamol? Zoals je weet, heb ik wat dat betreft gelijk gekregen.
LEES HIER meer over de beginjaren van cannabisgoeroe Wernard Bruining
Wat hebben deze inzichten je gebracht?
De afgelopen tien jaar hebben mij precies gebracht wat ik ervan verwachtte. Namelijk mensen overtuigen dat mediwiet werkt. Het heeft namelijk geen zin om de minister-president of de politiek te overtuigen dat cannabis okay is.
Let uit.
Het vervelendste bij cannabis, zijn mensen die het niet gebruiken, maar zich er wel steeds mee bemoeien. Die mensen overtuigen heeft geen zin, denk ik. Wat wel zin heeft, is wat ze in militaire kringen ‘de omtrekkende beweging’ noemen.
De minster-president overtuigen heeft dus geen zin. Maar als je zijn moeder aan de wietolie krijgt, dan win je de strijd. En dat is precies wat ik nu doe.
Een ander speerpunt is dat mensen het zelf doen, toch?
Dat is mijn grotere doel: mensen leren om voor zichzelf te zorgen als tegenhanger van de bestaande zorgindustrie.
Zorgen voor mensen is niet van enig zelfbelang ontdaan. Veel mensen in de zorg willen helemaal niet zorgen, maar verdienen aan zorgen. Dat loopt uit de klauwen. Ik denk zelfs dat de gezondheidszorg in haar huidige vorm over de houdbaarheidsdatum heen is. De formule is al lang uitgewerkt, opgerekt en uitgemolken. Dan krijg je een uitzuigstelsel, inclusief een boete op ziek zijn. Ofwel het eigen risico, waarmee je juist de hulpbehoevenden treft. En premies die constant hoger worden.
Daarom is ons hogere doel om een nieuwe laag van zelfzorg te creëren met wietolie, die mensen onafhankelijker maakt van de alsmaar duurder wordende zorg. Daarmee voorkomen we, als cannabis ooit gereguleerd wordt, dat de medi-maffia fantastische prijzen gaat rekenen voor cannabinoïde-medicatie. De mensen kunnen het dan immers zelf maken, voor een kwart van de prijs.
Heb je de afgelopen 40 jaar niet vaak gedacht dat wiet ieder moment gereguleerd zou worden?
Nee nooit. En dat wil ik ook helemaal niet. Ken je dat liedje van Bob Marley, ‘Legalize It’? In de coffeeshop zitten mensen daarbij te zwijmelen. Ik zeg altijd: ‘Als het gelegaliseerd wordt, stop ik accuut met blowen’. Je wil toch vrij zijn? Je gaat toch niet als een hondje zo blij zijn als Rutte zegt dat het onder bepaalde voorwaarden mag.
Maar nu is het verboden…
Hoezo verboden? [Lachend] Ik merk er niets van! Men probeert het aan regels te binden, maar er wordt geen joint minder gerookt. Ik negeer al 40 jaar het verbod en kijk waar het me gebracht heeft. Reguleren is onzin. De huidige situatie geeft juist veel vrijheid.
We gaan namelijk een lijn over en komen in een ruimte waar bijna niemand is. Er zijn veel minder cannabisgebruikers dan niet-gebruikers. Dus in die ruimte zitten ook veel minder instanties en bedrijven die zich ermee bemoeien. Laat het dus maar zoals het is. Tenzij je het vrij geeft.
Wat is vrijgeven dan ten opzichte van reguleren of legaliseren, volgens jou?
Jij en ik mogen bier brouwen. We mogen zelfs een badkuip vol bier maken, als we willen. Pas als je het gaat verkopen, komt de overheid belastingen heffen.
Hetzelfde moet voor cannabis gelden. Je moet wiet kunnen kweken voor eigen gebruikt. En als je dat goed doet, dan kan je een pondje verkopen aan een coffeeshop. Daar komt dan belasting bij wat prima is. Meer regels zij niet nodig. Dan is het écht vrij.
Ook geen gereguleerde wietteelt lijkt me, zoals de overheid van plan is?
Nee, zeker niet. Ik zie dit als de enige manier. Waarom zou het voor cannabis anders zijn dan voor bier? Of überhaupt een stof. Voor eigen gebruik moet wiet gewoon helemaal vrij zijn. Wat gaat het iemand anders aan?
Maar, áls ze het vrijgeven moet de overheid ook excuses maken. Omdat ze het hebben verboden. Het mag niet zo zijn dat ze het vrijgeven en gaan verdienen aan belastinginkomsten, zonder een excuus. Of nog erger, het zelf gaan verkopen. Ze hebben bloed aan hun handen! Eerst sorry zeggen. Daarna kunnen we opnieuw beginnen.
Zie je dit, gezien de huidige ontwikkelingen op het wereldwijde cannabistoneel, snel gebeuren?
Nee. Als je kijkt naar duizenden jaren geschiedenis, zijn er altijd mensen geweest die vinden dat zij zich mogen bemoeien met hoe jij en ik ons leven leiden. Ik noem die mensen ook structureel ‘bemoeimannetjes’. Het zijn overigens ook altijd mannen.
Vroeger verschuilden die mannen zich achter een religie. De bisschop legde het volk op wat de paus predikte, die zich op zijn beurt de afgezand van God op aarde noemt. Mensen trapten erin. Hetzelfde geldt nu voor de macht van regeringen. Wil jij graag iets gebruiken wat jou goed helpt, bepalen zij dat het niet mag. Ja hallo?!!
Dat brengt ons even terug naar het begin; mensen protesteren nauwelijks meer zoals vroeger in Amsterdam.
Ik ben een boek aan het lezen van Willem Middelkoop en Tim Dollee. ‘Patronen van bedrog’ heet het, met ondertitel ‘Niets is wat het lijkt’. Het gaat over allerlei machtsverhoudingen die zich afspelen achter de schermen van de wereldpolitiek. Interessante kost over hoe de wereld écht werkt en wie er écht aan de touwtjes trekken.
Als iemand aantoont dat de vork heel anders in de steel zit dan we dachten, vermijdt men dat onderwerp liever, om het vervolgens over iets anders te hebben. Veel mensen willen de waarheid niet onder ogen zien. Laat staan er tegen protesteren.
Hoewel je met internet en social media juist zou verwachten dat leugens snel aan het licht komen en de waarheid zich razendsnel verspreidt.
Klopt. Maar hoe groter de leugen hoe meer mensen bereid zijn het te geloven. Dat zei Hitler al, tig jaar geleden. Het idee dat de overheid liegt, is voor veel mensen te erg om te bevatten. Veel mensen geloven liever de leugen dan dat ze de realiteit onder ogen zien.
Het klinkt misschien raar, maar we kunnen veel leren van hoe Hitler dacht. Maar omdat we allemaal zo spastisch doen over zijn gedachtengoed en er geen kennis van nemen, kan het tegenwoordig gewoon weer mis gaan. We leren niet wat we moeten leren. En daarom zijn we nu wéér vatbaar voor dergelijke idioten. De les komt net zo lang voorbij tot we het leren; zo werkt het universum.
Je had het daarnet over een boek dat je leest. Zelf ben je ook een nieuw boek aan het schrijven begreep ik.
Klopt. Over cannabis en bewustzijnsverruiming. Het wordt een boek over mensen lostrekken van het idee dat je afhankelijk bent van anderen. Een proces dat alles heeft te maken met bewustzijnsverruiming. Dat is de grote winst die we uit wiet kunnen halen. Naast uiteraard de ontspanning en medische eigenschappen.
Ik denk dat we die bewustzijnsverruiming heel hard nodig hebben. Als we ons bewust worden van hoe de zaken nu gaan, kunnen we er pas veranderingen in aanbrengen.
In cannabis schuilt dus de oplossing voor bijna alles?
Jazeker, want wiet geeft altijd verlichting. Daarom is het verboden, haha. Verlichting leidt tot minder pijn of minder ziek zijn. Maar wiet geeft ook inzichten waardoor je mentaal verlichting ervaart. Cannabis kan het blikveld veranderen.
We zitten hier nu al even in dezelfde ruimte te praten. Als ik nu op een stoel ga staan [Wernard gaat op een stoel staan] zie ik exact dezelfde ruimte, maar toch op een hele andere manier. Dat is wat cannabis met je doet.
Daarom denk ik dat het geen zin heeft om de overheid te overtuigen dat wiet goed is. Overheden houden er een andere wereld op na waarin allerlei dingen gebeuren waar wij geen weet van hebben. Daarom moeten we lekker onze eigen cannabiswereld stichten. Eentje die niemand kan tegenhouden. Eentje waarin niet wordt gedoogd, maar waarin we vrij zijn.
Je zou zo de politiek in kunnen, haha.
Grappig dat je dat zegt. Als ik ooit klaar ben met cannabis, zou ik wel iets willen doen met internetdemocratie. Ik denk dan aan het oprichten van een online politieke partij. Voor tien euro per maand word je lid en iedereen kan meepraten en meebeslissen.
Ik denk dat daar heel veel potentie in zit. Iedereen kan op een online platform direct stemmen over ideeën. Je kan er discussies voeren die 24 uur per dag doorgaan. Met alle data weet je precies wat mensen willen en daar kan je vervolgens naar handelen. Het is dus echt democratisch.
Het kwam al even ter sprake, maar hoe kijk jij tegen de wereldwijde ontwikkelingen aan wat betreft mediwiet?
Ik zie vooral dat allerlei bedrijven bezig zijn met geld verdienen. Bedrijven die geen enkele feeling met cannabis hebben en die het geen bal interesseert of mensen geholpen zijn.
Als de NOS het eindelijk eens heeft over wiet, dan vertellen ze hoeveel miljarden ermee te verdienen zijn. Dan denk ik: ‘Stelletje viezeriken, dat is het enige dat jullie interesseert’. Het gaat nooit eens over de mensen die er baat bij hebben. Maar daar gaat het toch juist om? Cannabis… Daar mag je alleen mee bezig zijn als je het zelf gebruikt, vind ik.
Is het tij nog te keren?
Denk niet dat het nog te stoppen is. Het gaat te veel om geld en er zijn te weinig mensen met een goed en eerlijk bewustzijn die aan de goede kant van de lijn staan. Maar we kunnen er zeker nog wel iets aan doen! Namelijk zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen leren om tegenwicht te bieden.
Daarom ben blij dat de wereld steeds positiever staat tegenover cannabis. Dat betekent dat we steeds meer mensen aan de andere kant van die lijn kunnen krijgen, waar ik het eerder over had. En dát is de plek waar die broodnodige bewustzijnsverruiming optreedt.