De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Het is inmiddels bekend dat terpenen, de aromatische stoffen uit cannabis, het medicinale effect van de werkzame cannabinoïden in wiet sturen. Dat maakt dat verschillende wietsoorten, met verschillende terpeenprofielen, een andere uitwerking hebben op het menselijk lichaam.
Lemon haze is bijvoorbeeld opwekkend en perfect tegen depressies, maar houd je wakker. Northern lights is daarentegen slaapverwekkend en minder geschikt voor het behandelen van depressies. Het verschil in deze wietsoorten zit hem niet in de cannabinoïde-gehalten, maar in de samenstelling van de in de plant aanwezige terpenen zoals myrceen, linalool, limoneen, humuleen en natuurlijk bèta-caryofylleen.
Net als bij veel andere terpenen het geval is komt β-caryofylleen (BCP), dat ook wel bekend staat als caryofylleen, bèta-caryofylleen, L-caryofylleen en trans-caryofylleen, van nature ook voor in andere planten.
β-caryofylleen is zelfs de belangrijkste terpeen die bijdraagt aan de pittigheid van zwarte peper. Het zal dus geen verrassing zijn dat de terpeen wat pittig en kruidig en houtachtig kan smaken. Naast cannabis en zwarte peper komt de stof ook voor in kruidnagel, rozemarijn, hop en basilicum.
In tegenstelling tot de eerder besproken terpenen myrceen, limoneen en pineen is β-caryofyleen geen monoterpeen, maar een sesquiterpeen. Dat wil zeggen dat de stof is opgemaakt uit drie isopreen-eenheden in plaats van de twee waaruit monoterpenen zijn gemaakt. Simpel gezegd is het molecuul groter dan de andere terpenen.
De stof werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1964. Maar pas in 2008 ontdekte een groep wetenschappers uit Duitsland en Zwitserland dat de stof zich in het menselijk lichaam als een cannabinoïde gedraagt, door zich aan de CB2-receptoren van het endocannabinoïde-systeem (ECS) te binden. Dezelfde receptor als waar de niet-psychoactieve cannabinoïde cannabidiol (CBD) zich aan bindt.
Omdat het zich hieraan en niet aan de CB1-receptor bindt, veroorzaakt de stof op zich geen psychoactief effect. Stoffen zoals BCP die niet tot de cannabinoïden behoren, maar wel invloed hebben op de CB-receptoren zijn zogenaamde cannabimimetica en zijn vaak zeer potente geneesmiddelen.
BCP is een populaire stof die momenteel veel door wetenschappers wordt onderzocht. De specifieke werking van de terpeen maakt het namelijk een veelbelovend geneesmiddel. Het blijkt bijvoorbeeld dat bèta-caryofylleen de werking van bepaalde anti-tumor medicijnen zoals paclitaxel, docetaxel, cisplatine en vinorelbine kan versterken. Er is zelfs een patent aangevraagd voor een dergelijk medicijn.
Ook is er een patent aangevraagd voor een methode om apoptose in kankercellen te stimuleren met de stof. Het schijnt dus dat de stof, net als de cannabinoïde THC, de voorgeprogrammeerde celdood in kankercellen kan aanwakkeren.
De stof is volgens onderzoek mogelijk ook een goed medicijn voor ontstekingsziekten- en stoornissen zoals een blaasontsteking (cystitis). Tijdens dezelfde studie die BCP erkende als dietary cannabinoid (cannabinoïde-achtige), werden overigens diverse medicinale toepassingen van de stof ontdekt.
Wetenschappers ontdekten zo de anti-oxidante, ontstekingsremmende, anti-kanker en lokaal verdovende effecten van BCP. Een recentere studie keek naar het effect van de terpeen op angst en depressie, en vond dat bèta-caryofylleen ook bij die aandoeningen een veelbelovende behandeling kan zijn.
Andere studies suggereren dat de plantaardige stof verder zou kunnen helpen bij:
De potente werking van deze veel in cannabis voorkomende stof maakt het een bedreiging voor de gevestigde geneesmiddelenindustrie, zo suggereren bepaalde bronnen. Het plantaardige BCP heeft namelijk naast een potente geneeskracht, geen nare bijwerkingen zoals veel andere medicijnen.
β-caryofyleen komt in de meeste wietsoorten voor, maar is ook los te verkrijgen. Bij Cibiday.nl bestel je al een zeer geconcentreerd bèta-caryofylleen-isolaat – om bijvoorbeeld het medicinale effect van je eigen wietolie mee te sturen – vanaf 12,95 euro. BCP en andere terpeen-isolaten van Cibiday bestel je HIER.